אין עוררין על כך שחלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. זוהי הזנה מותאמת אישית באופן הכי טוב לצרכים הפיזיולוגיים וההתפתחותיים של התינוק.
בחופשת לידה האם והתינוק מתרגלים לקצב חדש ומייצרים שגרה חדשה שצריכה להיטיב לשני הצדדים – כשלאמא טוב, גם לתינוק טוב. וכמו כל הדברים הטובים גם ההנקה תסתיים מתישהו, אם זה בגלל החלטה של האם או נסיבות כמו חזרה לעבודה או ללימודים.
חוזרת לעבודה? את לא חייבת להפסיק להיניק
אצל נשים רבות החזרה לעבודה או ללימודים היא טריגר להפסקת הנקה ומעבר למתן תמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) - אך זה לא חייב להיות כך.
זה לא שחור או לבן והבחירה שלך לא חייבת להיות קיצונית לשום כיוון. ניתן לשמר את ההנקה והחיבור המיוחד שהיא מעניקה גם לאחר החזרה לשגרת עבודה או לימודים.
איך עושים את זה? את יכולה לבחור במסלול של המשך הנקה מלאה או הנקה חלקית.
הנה בא הבקבוק
בכל מסלול שלא תבחרי, כדאי להתחיל להרגיל את התינוק לאכילה מבקבוק לפני סיום חופשת הלידה.
כשבועיים לפני החזרה המתוכננת לשגרת עבודה או לימודים, התחילי לתת לתינוק כ־20 מיליליטר חלב שאוב מדי יום בהאכלה קצובה תומכת הנקה.
כדי ליצור לתינוק הפרדה בין זמן ההנקה לזמני הבקבוק, מומלץ שההאכלה בבקבוק תתבצע על־ידי אדם אחר.
המשך הנקה מלאה
גם אחרי חזרה לעבודה ניתן להמשיך להזין את התינוק בחלב אם בלבד (על־ידי הנקה ומתן חלב אם שאוב) בתוספות טעימות מזון מוצק בהתאם לגילו.
איך עושים זאת?
• תיאום ציפיות עם המעסיק: בדקי האם התנאים בעבודה מאפשרים היערכות מתאימה – האם יש חדר עם חיבור לחשמל שבו ניתן לשאוב חלב בפרטיות? האם יש מקרר שבו אפשר לאחסן חלב?
• הכיני "בנק חלב": כבר כשבועיים לפני החזרה לעבודה מומלץ להכין מלאי חלב אישי במקפיא עבור התינוק.
המלאי יעזור לך לתמרן בקלות רבה יותר בין לוחות הזמנים החדשים. בנוסף, פעמים רבות החזרה לעבודה מלווה בלחץ ולא הכל הולך לפי התכנון שלך. כתוצאה מכך, כמויות החלב הנשאבות כשאת בעבודה קטנות מהכמויות שהתינוק רגיל לאכול. אל תדאגי, לאחר תקופת הסתגלות הכמויות מתאזנות – ועד אז "בנק החלב" יאפשר לך מרווח נשימה.
איך מכינים "בנק חלב"?
• שאבי חלב למשך כ־10 דקות, בין שלוש לארבע פעמים ביום. מומלץ שאחת מהשאיבות תהיה בשעות הבוקר כאשר יש מלאות טבעית וכמויות החלב גדולות יותר.
• הקפידי לשטוף ידיים עם סבון לפני השאיבה.
• אחסני את החלב במקרר (רצוי למשך פחות מ־5 ימים ולא יותר מ־8 ימים).
• ניתן לאחד מספר מנות חלב שנשאבו בזמנים שונים ונשמרו במקרר בטמפרטורה זהה, על־ידי ערבוב עדין (ולא ניעור). לאחר איחוד המנות הקפיאי את המנה החדשה בשקית ייעודית עם ציון תאריך וכמות החלב במ"ל.
• מומלץ להקפיא את החלב במנות קטנות יחסית של 60-50 מיליליטר, וגם במנות של 120-100 מיליליטר כדי לייצר לעצמך מרווח תמרון.
הנקה חלקית
אפשרות נוספת היא להיניק את התינוק כשאת בבית ולתת לו תמ"ל כשאת לא נמצאת לידו.
אם בחרת באפשרות זאת, כנראה שגם לגוף שלך ייקח קצת זמן להסתגל למצב החדש. הנה כמה דברים שאת יכולה להכין את עצמך אליהם מראש:
• בימים הראשונים לאחר החזרה לעבודה הגוף עדיין מייצר חלב בכמויות שהוא היה רגיל אליהן עד כה. לכן, כדאי להיערך למלאות או טפטופים ולהביא איתך רפידות הנקה נוספות ואף חולצה להחלפה.
• כדי למנוע היווצרות של דלקת מומלץ לפנות חלב ידנית או בעזרת משאבה עד להרגשה של הקלה – ולא עד ריקון מלא. כך הגוף יתחיל ויסות עצמי והורדת כמויות החלב בשעות העבודה.
גמילה הדרגתית
אם החלטת שהגיע הזמן לגמול את התינוק – הכי טוב לעשות זאת בהדרגה. עד כה ההנקה הייתה רשת הביטחון והחיבור של התינוק לעולם והמטרה העיקרית שלנו היא ליצור מעבר זורם עד כמה שניתן מבלי לייצר עבורו משבר.
לכן, הגמילה הכי בריאה נעשית בהדרגה:
• הורידי הנקה אחת בכל 4-3 ימים ותני לתינוק מזון אחר המתאים לגילו.
• שתי כ־5 עד 6 כוסות חליטת נענע ביום כדי לסייע לגוף לייבש את החלב.
• כשאת מתחילה להוריד את ההנקות במשך היום – הסיחי את דעתו של התינוק על־ידי מזון מזמין אחר או טיול מרענן בחוץ.
והעצה הכי טובה: להתאזר בסבלנות. גמילה יכולה לפעמים להיות חוויה מאתגרת עבור התינוק, בייחוד בערב ובלילה, כשההנקות גם מסייעות לו להירגע לקראת השינה – אבל גם התקופה הזאת תעבור. בהצלחה!
אודיה הופמן היא אחות ויועצת הנקה מוסמכת במרכז בריאות האישה, צפת
טל צים בן־ארי (RN ,MSN) היא יועצת הנקה מורשית ומוסמכת IBCLC, מרכזת תחום הנקה בסגל אחות ראשית, ואחות בפגייה במערך הנשים והיולדות במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת כללית