חיפוש

dsdsdsd
תינוק מביט על בקבוק עם חלב אם

אחסון חלב אם

במקרר או במקפיא? כמה שעות מותר להחזיק בחוץ חלב אם שאוב? אם התינוק לא סיים את כל הבקבוק, אפשר לשמור לארוחה הבאה? מותר להשתמש במיקרוגל? מדריך הכללים לאחסון, להפשרה ולחימום של חלב אם

אריקה רוזנשטוק, טלי צים מאירמן

בקיצור

01

חלב אם עדיף על תמ"ל. חלב מקורר טוב יותר מחלב שהוקפא והופשר, כי הוא מכיל יותר חומרים ביולוגיים.

02

בטמפרטורת החדר אפשר לשמור חלב אם בין 3 ל־4 שעות. במקרר ניתן לשמור חלב טרי בין 3 ל־5 ימים.

03

אם התינוק לא סיים לאכול מנת חלב אם שהופשרה וחוממה, מומלץ להשתמש בה בתוך כשעה לכל היותר.

יש שלל מצבים שבהם אישה בוחרת לשאוב חלב בעבור התינוק שלה, למשל כשמסתיימת "חופשת" הלידה והיא חוזרת לעבודה. אחסון חלב אם שאוב הוא פתרון נהדר לנשים שרוצות להמשיך להעניק לתינוק שלהן חלב אם: הן שואבות את החלב ומאחסנות אותו לשימוש מאוחר יותר.

לפני שמתחילות: חשוב לדעת

• לפני שאיבת החלב חשוב לשטוף ידיים היטב במים ובסבון. אם אין מים וסבון בקרבת מקום, ולא נראה לכלוך על הידיים - אפשר להשתמש בתכשיר לניקוי ידיים גם ללא שטיפתן במים.

• חלב אם שאוב - מאוחסן בטמפרטורת החדר, מקורר או מוקפא - תמיד עדיף על תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות).

• חלב אם שנשמר במקרר עדיף על פני חלב שהוקפא והופשר, כי הוא מכיל יותר חומרים ביולוגיים שמועילים לתינוק ושעלולים להתפרק בעת ההקפאה. עם זאת, גם חלב שעבר הקפאה תורם לבריאות התינוק.

• לכן אם השימוש בחלב השאוב נעשה בתוך 3 עד 5 ימים, עדיף שלא להקפיא אותו, אלא לאחסן אותו במקרר בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס או פחות. חשוב לאחסן את החלב השאוב בחלק האחורי של המקרר (ולא בדלת, למשל). 

• במקרה שהשאיבה היא של כמה מנות קטנות נפרדות, ורוצים לאחד אותן למנה אחת - חשוב להביא את כולן לטמפרטורה אחידה במקרר, ורק אז לאחד אותן למנה אחת במקפיא.

• מומלץ להקפיא את החלב במנות קטנות (לפי מנה לארוחה). 

• נפח החלב גדל בתהליך ההקפאה, ולכן מומלץ שלא למלא את כלי האחסון בחלב עד סופו. חשוב לסגור היטב את הכלי. 

• חשוב לסמן על כלי האחסון והאריזה את תאריך השאיבה ולהשתמש על פי הסדר: קודם בחלב הישן יותר. רישום התאריך יאפשר גם מעקב בנוגע לפרק הזמן שבו החלב מותר לשימוש.

גם כשהמרפאות סגורות: רופאי ילדים און־ליין
ככה פוגשים היום רופאים
אם ובת משוחחות עם רופאה בשיחת וידאו בלאפטופ

בתוך מה שומרים חלב אם?

ניתן לאחסן חלב אם בשקיות, בכוסיות ייעודיות לשמירת חלב או בבקבוקים. על כלי האחסון של החלב להיות מיועדים ספציפית לשימוש הזה ובעלי תו תקן. אם הכלי מיועד לשימוש חד־פעמי ומגיע סטרילי, אז אין צורך לעקר אותו לפני השימוש. אם מדובר באריזה לשימוש רב־פעמי, אז חשוב לעקר אותה לפני כל שימוש.

כמה זמן מותר לאחסן חלב אם ואיפה?

על פי הנחיות משרד הבריאות, אלה פרקי הזמן המרביים לשימור חלב האם:

אחסון חלב אם בטמפרטורת החדר

• הטמפרטורה: 16 עד 29 מעלות צלזיוס.

• משך האחסון המומלץ (דהיינו, כמה זמן יכול חלב אם להישאר בחוץ?): 3 עד 4 שעות.

• חשוב לדעת: לאחר שרוחצים היטב את הידיים, בסביבת שאיבה נקייה מאוד, ניתן לאחסן את חלב האם מחוץ למקרר עד שש שעות. בימים חמים מומלץ להכניס את החלב למקרר בסמוך לשאיבה.

אחסון חלב אם בצידנית אטומה עם קרחום

• משך האחסון המומלץ (דהיינו, כמה זמן נשמר חלב אם בצידנית?): עד 24 שעות.

• חשוב לדעת: הקפידו לשמור על מגע רצוף בין הקרחום לבין הכלי שבו מאוחסן חלב האם. יש להעביר את הכלי למקרר בהקדם האפשרי.

בקבוקים עם חלב אם בתוך צידנית עם קרחום

כאשר מאחסנים חלב אם בצידנית, חשוב לשמור על מגע רצוף בין הקרחום לבין כלי האחסון

אחסון חלב אם טרי במקרר

• הטמפרטורה: 4 מעלות צלזיוס או פחות.

• משך האחסון המומלץ (דהיינו, כמה זמן אפשר לשמור חלב אם במקרר?): 3 עד 5 ימים. 

• חשוב לדעת: לאחר שרוחצים היטב את הידיים בסביבת שאיבה נקייה מאוד, ניתן לאחסן חלב אם שאוב במקרר במשך 5 עד 8 ימים. יש להקפיד שהוא יאוחסן בחלק האחורי של המקרר.

• אחסון חלב אם במקרר משותף: מה קורה אם את שואבת חלב בעבודה ואין לך מקרר אישי? האם מותר לאחסן חלב אם במקרר המשותף לצוות? כן, מותר לאחסן חלב אם שאוב בכל מקרר שנועד לאחסון אוכל, גם אם משתמשים בו אנשים אחרים. חשוב לאחסן את החלב בכלי אטום שמתאים לחלב אם, ולסמן אותו כך שאנשים אחרים לא יפתחו אותו בטעות.

אחסון במקרר של חלב אם שהוקפא והופשר

• הטמפרטורה: 4 מעלות צלזיוס או פחות. 

• משך האחסון המומלץ (דהיינו, כמה זמן אפשר לשמור במקרר חלב אם מופשר?): עד 24 שעות מההפשרה.

• חשוב לדעת: אסור להקפיא שנית חלב שהופשר.

אחסון חלב אם במקפיא בעל דלת נפרדת או במקפיא נפרד (הקפאה עמוקה)

• הטמפרטורה: 18 מעלות צלזיוס מתחת לאפס או בטמפרטורה נמוכה יותר. 

• משך האחסון המומלץ (דהיינו, כמה זמן אפשר לשמור חלב אם בהקפאה עמוקה?): 6 חודשים, אם כי אפשר לשמור עד 12 חודשים.

• חשוב לדעת: יש להקפיד על אחסון החלב בחלק האחורי של המקפיא.

שקיות עם חלב אם במקפיא

אחסון חלב אם בשקיות ייעודיות במקפיא; רישום תאריך השאיבה מסייע לדעת מה להפשיר קודם

הפשרת חלב אם

יש להפשיר קודם את המנה שהוקפאה בתאריך המוקדם יותר.

אז איך מפשירים חלב אם?

• הפשרה איטית: ההפשרה תיעשה באמצעות העברתו למקרר של חלב האם הקפוא.

• הפשרה מהירה יותר: ההפשרה תיעשה באמצעות הנחת האריזה ובה חלב האם הקפוא מחוץ למקרר, למשל על השיש במטבח.

בתוך כמה זמן מפשיר חלב האם הקפוא?

לאחר הוצאת החלב מהמקפיא אל מחוץ למקרר נמשכת ההפשרה המהירה בין שעתיים ל־3 שעות.

במשך כמה זמן אפשר להשתמש בחלב האם המופשר?

יש להשתמש בחלב המופשר בתוך 24 שעות מרגע הוצאתו מהמקפיא. במשך 24 השעות האלה יש לשמור את החלב במקרר.

חשוב לדעת: צריך להיזהר מהפשרה מהירה מדי של חלב אם. אסור להפשיר את חלב האם במים חמים מאוד (ובוודאי שלא במים רותחים) או במיקרוגל.

חימום חלב אם

לפני שנותנים את חלב האם המופשר לתינוק יש לחמם אותו. יש להקפיד על השלבים הבאים:

1. לפני החימום מוודאים שהחלב הפשיר לגמרי.

2. לאחר ההפשרה מוזגים את החלב לתוך בקבוק.

3. חימום: שמים את בקבוק החלב בתוך כלי ובו מים פושרים כדי שהחלב יהיה בטמפרטורת החדר או משתמשים במחמם בקבוקים ייעודי.

חשוב לדעת 1: אסור לחמם את חלב האם במיקרוגל או על הכיריים!

חשוב לדעת 2: אסור לאחסן שנית במקרר חלב אם שכבר חומם. ניתן לשמור את חלב האם שחומם עד שעה מהחימום. אם נשאר חלב בבקבוק שחומם, יש לזרוק את השאריות.

חשוב לדעת 3: אסור להאכיל את התינוק מהבקבוק לפני שטופטפו כמה טיפות מהחלב המחומם על גב כף היד. כך ניתן לחוש אם החלב אינו חם מדי. כמו כן כדאי להניע בעדינות ובתנועות סיבוביות את הבקבוק לאחר החימום כדי לערבב את תכולתו כך שפיזור החום יהיה אחיד.

בקבוק חלב אם בתוך מחמם בקבוקים ייעודי

 חימום חלב אם בתוך מחמם בקבוקים ייעודי

דברים שחשוב לדעת לפני ההאכלה

• חלב אם המאוחסן במקרר או חלב מוקפא שהופשר נראים לפעמים כחלב שהופרד לחלק מימי ולחלק מרוכז יותר. ההפרדה אינה מעידה על קלקול החלב. חשוב לערבב בעדינות את בקבוק החלב לפני ההאכלה כדי לקבל חלב אחיד.

• מה בנוגע לחלב אם שאוב שהתינוק לא סיים? אם התינוק החל לאכול מהבקבוק מנת חלב שהופשרה ולא סיים את המנה, מומלץ להשתמש בה בתוך כשעה לכל היותר. אם נשאר חלב לאחר מכן, יש לזרוק אותו. בכל מקרה אסור להקפיא שוב מנה כזאת.

• בנוגע לחלב שהופשר ולא היה בשימוש, ניתן להמשיך לשמור אותו במקרר מרגע ההפשרה ועד 24 שעות אחריה (אסור להקפיא אותו בשנית).

• אם קיים חשש כלשהו בנוגע לטריות החלב או חשש שמדובר בחלב אם מקולקל, עדיף שלא להשתמש בו.

• מומלץ שלא להאכיל תינוק יונק מבקבוק עד לביסוס ההנקה כדי למנוע מצב שבו ההאכלה מבקבוק משבשת את ההנקה (חוץ מאשר במצבים שבהם יש אתגרים בהנקת התינוק מהשד או בהמלצה רפואית).

מידע על ייעוץ ועל הדרכה מיועצת הנקה דרך כללית מושלם

אם בתקופה של ביסוס ההנקה את צריכה לצאת מהבית ללא התינוק, אפשר לנסות לתזמן את היציאה מהבית מייד לאחר הנקת התינוק.

ישנן דרכים שונות שמאפשרות להאכיל את התינוק בפרק הזמן הזה, למשל באמצעות שימוש בכפית או במזרק. אם החלב ניתן בבקבוק, יש להאכיל בשיטה הקרויה "האכלה קצובה" שמדמה את תהליך היניקה ומאפשרת לתינוק לווסת את זרימת החלב. בשיטה הזאת הבקבוק מוחזק במאוזן ביחס לתינוק, כך שפטמת הבקבוק מלאה בחציה בחלב ובחציה באוויר.

אריקה רוזנשטוק (RN ,MSN, MSc) היא יועצת הנקה מורשית ומוסמכת IBCLC ומנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית

טל צים בן־ארי (RN ,MSN) היא יועצת הנקה מורשית ומוסמכת IBCLC, מרכזת תחום הנקה בסגל אחות ראשית, ואחות בפגייה במערך הנשים והיולדות במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש