מתאמצים להחזיק את העיניים פקוחות במהלך היום? מעבירים את הזמן בפנטזיות על הרגע שבו תוכלו להניח את הראש על הכרית? אתם ממש לא לבד. לפי מחקרים, 11% עד 25% מהאנשים בעולם סובלים מהתופעה המציקה הנקראת Excessive Daytime Sleepiness.
EDS הוא מצב המאופיין בהתקפי עייפות במהלך היום, ולעיתים קרובות גם במחסור באנרגיות. הגוף מרגיש שהוא זקוק לשינה גם כאשר הוא לא אמור להיות עייף, למשל אחרי שנת לילה טובה. הדבר מוביל גם לבעיות ריכוז וזיכרון, מה שמשפיע לרעה כמעט על כל תחומי החיים, ועלול להוות סכנת חיים במצבים כמו נהיגה.
ולפני שאתם אומרים לעצמכם "נו בטח, הבעיה היא במספר שעות השינה", כדאי שתדעו כי מחקר חדש, שפורסם בכתב העת Sleep, מצא כי גם שני מצבים בריאותיים פופולריים אשמים במצב: השמנת יתר ודיכאון.
ההשמנה מעייפת
במחקר החדש, 1,741 גברים ונשים בילו לילה במעבדת שינה, ולאחר מכן עברו בדיקה גופנית ומילאו שאלונים על הרגלי השינה שלהם ואיכות החיים. לאחר כ־7.5 שנים בדקו החוקרים באמצעות שאלונים טלפוניים את המצב הבריאותי והרגלי השינה של 1,395 מהמשתתפים.
התוצאות הראו כי עלייה במשקל והשמנת יתר היו קשורים לישנוניות מוגזמת בשעות היום. ירידה במשקל, לעומת זאת, הייתה קשורה להקלה בתופעה לאורך זמן. בנוסף, החוקרים מצאו כי הקשר בין שינה ל-BMI (מדד המאפשר לדעת אם משקל הגוף תקין) לא היה תלוי בכמות השינה של הנבדקים. במילים אחרות: אנשים שמנים יכולים להיות עייפים במהלך היום, לא משנה כמה שעות הם ישנים בלילה.
למה זה קורה בעצם? לפי המחקר, אנשים הסובלים מהשמנת יתר נוטים לסבול מעייפות כרונית הנובעת מדלקת כרונית בדרגה נמוכה. תאי שומן, במיוחד כתוצאה משומן בטני, מייצרים תרכובות חיסון הנקראות ציטוקינים המקדמות ישנוניות.
המחשבות מתישות
אנשים שסבלו מדיכאון ודיווחו על הפרעות שינה, למשל זמן רב עד שהצליחו להירדם או התעוררות באמצע הלילה, גם היו בסיכון מוגבר ל-EDS. לעומת השמנה, מדובר בקשר הגיוני יותר.
"אנשים הסובלים מדיכאון בדרך כלל מהרהרים הרבה, יש להם קושי לכבות את המחשבות שלהם ויש סיכוי גבוה יותר שיש להם הורמוני סטרס מוגברים", טענו החוקרים, "המנגנון שלדעתנו משחק פה תפקיד הוא עוררות יתר - מצב בו נכנסים למיטה ערניים מדי. או במילים אחרות: אנשים בדיכאון מרגישים עייפים אבל הם לא בהכרח נרדמים במהלך היום".
אז מה לעשות?
מחברי המחקר טוענים כי יש צורך בטיפול אישי ואי אפשר להציע פתרון אחד לכל מי שסובל מישנוניות במהלך היום. הבסיס הוא כמובן לגלות מה הסיבה לבעיה, והרופא שלכם הוא מקום טוב להתחיל בו.
"אנשים עם השמנת יתר שמתלוננים על ישנוניות במהלך היום צריכים לעבור הערכה רפואית יסודית, מאחר שייתכן כי הם סובלים מדום נשימה בשינה או הפרעות אחרות שצריך להתייחס אליהן", אמר מחבר המחקר, ד"ר חוליו פרננדז מנדוזה מהמרכז למחקר וטיפול בשינה בקולג' פן סטייט לרפואה. הוא הוסיף כי ירידה במשקל, באמצעות תזונה נכונה, פעילות גופנית ושינוי התנהגותי, "צריכה להיות בעדיפות גבוהה".
אנשים רבים הסובלים מדיכאון מתלוננים על ישנוניות במהלך היום. הם עשויים להזדקק לטיפול ספציפי בהפרעות השינה, למשל טיפול קוגנטיבי-התנהגותי או תרופתי. ייתכן שיהיה גם צורך לעבור הערכת מצב במעבדת שינה.
"ישנה אמונה שאם אתה מרגיש ישנוני במהלך היום, הסיבה היא מחסור בשעות שינה. אנחנו צריכים להתחיל לזנוח את הרעיון הזה", סיכם מנדוזה, "אם נמשיך להאמין שזו הסיבה היחידה לישנוניות, נמשיך לפספס את רוב האוכלוסיה".
ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה