במחלת הקטרקט נוצרת עכירות בעדשת העין, וזו שכיחה בעיקר בקרב מבוגרים. עם זאת, קטרקט יכול להופיע גם בתינוקות מיד לאחר לידתם. במקרים כאלה עלולה המחלה להפריע להתפתחות התקינה של מערכת הראייה בשנות חייו הראשונות של הילד, ואם לא מטפלים בה, ייגרם נזק בלתי הפיך לראייה.
לעדשת העין תפקיד חשוב במיקודה וביצירתה של תמונה ברורה על הרשתית. קרני האור עוברות לתוך העין דרך העדשה, וכדי שנקבל תמונה ברורה - חייבת העדשה להיות שקופה. בכל מקרה שבו מופיעה עכירות בעדשה - מצב שנקרא קטרקט או ירוד בעברית - מעבר קרני האור לתוך העין אינו תקין. כתוצאה מהקטרקט מתקבלת תמונה מטושטשת על הרשתית, והתוצאה היא ראייה מטושטשת.
האם קטרקט בתינוקות הוא מצב שכיח?
לא. קטרקט בתינוקות הוא נדיר מאוד, ועל פי מחקרים שונים, שכיחותו היא כ־0.03% מבין היילודים. כלומר, לשלושה תינוקות מתוך 10,000 יהיה קטרקט מולד.
ברוב המקרים מופיע הקטרקט יחד עם מומים מולדים אחרים, ובכמחצית מהמקרים יש היסטוריה משפחתית של קטרקט מולד. הקטרקט יכול להופיע בעין אחת או בשתיהן. למקרים דו־עיניים יש בדרך כלל רקע תורשתי.
ככל שהקטרקט בולט יותר, הוא יפריע יותר לראייה וימנע התפתחות תקינה של מערכת הראייה אחרי הלידה. נוסף על כך צפויה להתפתח עין עצלה.
איך מאבחנים קטרקט מולד?
חשוב לאבחן קטרקט מולד כבר בשבועות הראשונים לחיים. רפלקס לבן מאישון העין (במקום שחור) הוא הסימן החיצוני הבולט ביותר לקטרקט בתינוקות ובילדים. בכל מקרה של חשד לקטרקט בתינוק, יש לפנות עם הילד לבדיקה יסודית אצל רופא עיניים. הרופא יוודא שאכן מדובר בקטרקט, מה דרגתו והאם יש בעין מומים נוספים. יש לציין שלא בכל המקרים של קטרקט מולד תהייה הפרעה לראייה.
כיצד מטפלים בקטרקט מולד?
אם הקטרקט מפריע לראייה, על התינוק לעבור מוקדם ככל האפשר ניתוח להוצאתו. לאחר הניתוח יש לתקן את הראייה באמצעות עדשות או משקפיים כדי לאפשר התפתחות תקינה של מערכת הראייה ולמנוע התפתחות של עין עצלה.
השתלת עדשות תוך־עיניות בניתוחי קטרקט מולד היא בעייתית ולרוב אינה מומלצת. במקרים של קטרקט בשתי העיניים ניתן לדחות את הניתוח לגיל 3 או 4. אם הקטרקט הוא בעין אחת, ייעשה הניתוח בשבועות הראשונים לחיי התינוק. לאחר מכן "יסגרו" את העין הבריאה, בדומה לטיפול בעין עצלה, כדי לעודד את קליטת התמונה בעין המנותחת. כדי למנוע עין עצלה חשוב להרגיל את המוח של התינוק לקבל תמונה גם מהעין החולה ועל ידי כך לאפשר התפתחות מלאה של הראייה מהעין שנותחה.
מהן תוצאות הטיפול בקטרקט מולד?
אם הקטרקט הופיע בעין אחת, המוח של התינוק יעדיף תמיד את התמונה מהעין הבריאה, והסיכון לפתח עין עצלה - למרות הניתוח - הוא גבוה למדי. אם הקטרקט הופיע בשתי העיניים וטופל בזמן ובהצלחה, ההתפתחות בשתי העיניים עשויה להיות תקינה. עם זאת, לניתוח עלולים להיות סיבוכים מאוחרים - כמו גלאוקומה, פזילה או היפרדות הרשתית - הפוגעים קשות בראייה ומחייבים טיפול.
האם יש קשר בין קטרקט מולד למחלות אחרות?
כן, הקטרקט המולד יכול להיות חלק מסדרה של מומים מולדים בעין או באיברי הגוף האחרים של התינוק:
• טראומה לעין בזמן הלידה או לפניה (בעת בדיקת מי שפיר, למשל) יכולה לגרום לקטרקט מולד.
• זיהום נגיפי, במיוחד בנגיף האדמת, בזמן ההריון עלול לגרום לקטרקט מולד ולמומים נלווים אחרים.
• נגיפים אחרים שיכולים לגרום להדבקת העובר ולהיווצרות קטרקט מולד כוללים את נגיף ההרפס ואת נגיף ה־CMV.
• גם הדבקת העובר בפרזיט הטוקסופלזמוזיס בעת ההריון יכולה לגרום לקטרקט מולד. ירידת רמות הסוכר בדם אצל העובר, מחלת שרירים מולדת ומומים כרומוזומליים שונים יכולים כולם לגרום לקטרקט מולד נוסף על מומים אחרים בגופו.
אצל פגים שכיחות הקטרקט המולד גבוהה יותר מאשר אצל תינוקות שנולדו בזמן ובמשקל תקין. לכן יש לבדוק היטב את עיניהם של הפגים בימים הראשונים לאחר היוולדם. יחד עם הקטרקט המולד יכולים להופיע מומים כמו חירשות, פיגור שכלי, מומים בכליות ומומים בלב.
מה חשוב לזכור?
יש לאבחן קטרקט מולד כבר בשבועות הראשונים לחיי התינוק. רפלקס לבן מהאישון של הילד יכול להעלות את החשד לקטרקט.
עם קביעת האבחנה של קטרקט מולד, יש לערוך בדיקת עיניים מלאה ובירור רפואי מלא של התינוק, כולל בדיקות מעבדה שונות ובירור גנטי שלו ושל בני המשפחה.
הטיפול בקטרקט מולד תלוי במצב הקטרקט ובמידת ההפרעה לראייה. ברוב המקרים של קטרקט בעין אחת יבוצע הניתוח כבר בשבועות הראשונים לחיי התינוק.
בקטרקט בשתי העיניים ניתן לעיתים לחכות כמה שנים. הסרת הקטרקט בניתוח היא רק התחלת הטיפול במחלה. אחר כך נדרשים מעקב תכוף וטיפול ממושך אצל רופא העיניים.
ד"ר ענת רובינסון היא רופאת עיניים בכירה, מנתחת ומנהלת מרפאות העיניים במרכז הרפואי רבין, מקבוצת הכללית