חיפוש

dsdsdsd
איזו תנוחת שינה הכי יעילה לסילוק של חומרים מזיקים מהמוח

איזו תנוחת שינה הכי טובה למוח שלך?

אתם אוהבים לישון על הבטן, על הגב, על הצד - או אולי לשלב? בכל מקרה, חשוב שתדעו: חוקרים אמריקאים טוענים כי הם מצאו את התנוחה הכי יעילה לסילוק של חומרים מזיקים מהמוח, ביניהם כאלו שעלולים לגרום למחלות נוירולוגיות - כולל אלצהיימר

ד"ר דנה פלורנטין

ד"ר דנה פלורנטין

בקיצור

01

במשך מספר שנים בדקו חוקרים מארה"ב באיזו תנוחה מתפנה פסולת בצורה הטובה מהמוח של מכרסמים: שכיבה על הצד, על הבטן, או על הגב.

02

התוצאות הראו כי אלו שישנו על הצד ניקו ב־25% יותר חומרים מזיקים, שהצטברות עודפת שלהם במוח היא סימן היכר של מחלת האלצהיימר.

03

לפי החוקרים, שינה על הצד היא הפופולרית ביותר גם אצל בני אדם, ובמהלכה אנחנו מנקים את הפסולת שהצטברה במוח בשעות שבהן אנחנו ערים.

​כבר גילינו ששינה טובה תורמת לבריאות שלנו בכלל ולמוח שלנו בפרט, אבל האם גם לתנוחה שבה אנחנו ישנים יש משמעות?

לפי מחקר שנערך באוניברסיטת סטוני ברוק בניו־יורק - התשובה היא חיובית: שינה על הצד היא הטובה ביותר כדי לסלק מהמוח שלכם פסולת וכימיקלים מזיקים, שעלולים להוביל למגוון מחלות נוירולוגיות, ביניהן אלצהיימר.

בזמן שישנתם - המוח מתנקה

במשך מספר שנים בדקו החוקרים באיזו תנוחה מתפנה פסולת בצורה הטובה מהמוח של מכרסמים: שכיבה על הצד, שכיבה על הבטן, או שכיבה על הגב.

כדי לבדוק את הנושא, התמקדו החוקרים במעקב אחרי המערכת הגלימפטית (glymphatic pathway), שתפקידה הוא לפנות פסולת וחומרים מזיקים שעלולים לשבש את התפקוד התקין של התאים והרקמות במוח. מדובר בין היתר בכימיקלים רעילים כמו בטא עמילואיד וחלבוני טאו, שהצטברות מוגברת שלהם במוח היא סימן היכר ידוע של מחלת האלצהיימר.

​כמה שעות מומלץ לך לישון בלילה?

מומחי שינה מארה"ב התכנסו וקבעו - הנה התוצאות.

 

כיוון שניקוי המוח מרעלים דורש אנרגיה רבה, מסתבר כי המערכת הגלימפטית פעילה יותר בזמן שינה, ולא כאשר המוח ער ומעבד אינפורמציה. בהסתמך על מידע זה, השתמשו החוקרים ב־MRI כדי לבחון איך המערכת עובדת אצל מכרסמים בזמן שינה.

"התנוחה הכי נפוצה"

התוצאות, שפורסמו בכתב העת The Journal of Neuroscience, הראו כי המכרסמים שישנו על הצד ניקו בטא עמילואיד ב-25% טוב יותר מאשר אלו ששכבו על הבטן או על הגב.

"מעניין ששינה על הצד היא הנפוצה ביותר אצל אנשים ואצל רוב בעלי החיים - אפילו בטבע - ונראה שאימצנו את השינה על הצד כדי לנקות בצורה הטובה ביותר את המוח שלנו מפסולת שמצטברת מהשעות שבהן אנחנו ערים", אמרו החוקרים.

"סוגים רבים של דמנציה נקשרו להפרעות שינה, ביניהן קשיי הירדמות. יש יותר ויותר הכרה בכך שהפרעות שינה עלולות להאיץ אובדן זיכרון במחלת אלצהיימר. הממצא שלנו מספק תובנה חדשה, בכך שהוא מראה כי גם לתנוחת השינה יש חשיבות".

במקביל להתרגשות מהתוצאות, הודו החוקרים כי יש צורך במחקרי המשך גם עם בני אדם.

מספר מחקרים שנערכו בתחום הראו כי שינה - לא משנה על איזה צד - חיונית למוח שלכם. אחד מהם מצא כי אנשים מבוגרים שדיווחו על בעיות שינה היו בסיכון גבוה פי 1.5 לפתח אלצהיימר.

אגב שינה על הצד, היא מומלצת גם להתמודדות עם נחירות ועם תופעה של דום נשימה בשינה.

אז איך ישנים טוב יותר?

הנה כמה טיפים מתוך הכתבה "ארבע לפנות בוקר לא נרדמת":

•  כשעה לפני השינה כבו את מכשירי הטלוויזיה, את המחשבים ואת כל המכשירים האחרים שמפיצים אור כחול. 

• ברגע שהשעון מורה על שעת צהריים, רצוי להימנע משתיית קפה ומשקאות ומזונות שמכילים קפאין.

קפאין משבש את שלבי השינה, כך שאפילו כמות קטנה שלו, שנמצאת בשוקולד ובקפה נטול קפאין, עלולה להשפיע על המנוחה.

• חשוב להימנע בשעות המאוחרות של הערב מארוחות גדולות ומארוחות שמכילות מזונות כבדים. רצוי לסיים כל ארוחה לפחות שעה לפני השינה.

ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית לרפואת משפחה

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש