חיפוש

dsdsdsd
שלושה גברים עם זקנים באורך שונה

האם גברים עם זקנים בריאים יותר?

בעבר אמרו שהחיידקים שחיים בתוך הזקן דומים לאלו שמאכלסים תאי שירותים. לפני שתתגלחו בבהלה - מחקרים אחרים דווקא מצאו קשר בין אנשים שמטפחים את שיער הפנים שלהם לסיכויים להימנע מכמה חיידקים וזיהומים די רציניים. ומה הקשר בין זקן לבין הדור הבא של האנטיביוטיקה?

לירון סיני, ד"ר דנה פלורנטין

בקיצור

01

מחקר שנערך על עובדים בבית חולים גילה פחות סיכוי לקיום של חיידקים מסוימים דווקא על עור הפנים של אלו שמגדלים זקן, כולל זיהום עמיד לאנטיביוטיקה.

02

ב־BBC ביקשו לבדוק את הסיבה לכך. אחרי גידול 100 סוגי חיידקים שצמחו על זקנים שונים גילו שקיים ביניהם חיידק שמחסל חיידק אחר - שגורם לדלקת בדרכי השתן.

03

זה לא אומר שאנשים עם זקן יהיו יותר בריאים, אבל אולי הם יסבלו פחות מהמחלה. דרוש מחקר רב נוסף לפני שנוכל להכריז שהאנטיביוטיקה הבאה תיוצר מחיידק שחי בזקן.

​קיוויתם שזה טרנד חולף וקצרצר, שהוא מחובר רק להיפסטרים או לרוקרים מזקנים. אבל לא. שיער הפנים עדיין כאן, והמזוקנים מסרבים להתגלח. אפשר לראות אותם בכל גיל (מרגע שהשערות הראשונות צומחות, כן) ובכל מקום. האם לא מדובר בבית לחיידקים שחיים בנוחות בתוך קן השיער הזה?

בגדול, כן. יש מי שחושבים על זקן בתור מלכודת לכלוך שתופסת את כל השאריות ממרק הירקות האחרון שהכנתם כדי להתחמם. ההנחה הזו אולי קצת דוחה, אבל היא לא לגמרי מופרכת. בזקן יש לא מעט חיידקים, וחוקרים בניו מקסיקו טענו שחלקם דומים מאוד לאלו שאפשר למצוא בתא שירותים טיפוסי. 

רגע, אל תרוצו להתגלח. קודם כל, נוכחות חיידקים על ובתוך הגוף שלכם היא לא דבר חדש, וגם לא דבר רע. תחשבו שנייה על הבטן. הפרוביוטיקה שמוסיפים ליוגורט ושמציעים בכדורים למי שסובל ממעי רגיז כדי להרגיע, היא בעצם ריכוז של הרבה מאוד חיידקי מעיים ידידותיים.

עד כמה ידידותיים החיידקים על הזקן שלכם? שאלה טובה:
בתוכנית "Trust Me I'm a Doctor" של ה־BBC החליטו לבדוק את העניין בעקבות מחקר שפורסם במקור ב־2014 ב־Journal of Hospital Infection. במחקר המקורי בדקו דגימות מ־408 עובדי בריאות בבית חולים - עם ובלי זקנים.

התוצאות היו שלעובדים עם הזקן היה דווקא פחות סיכוי לארח על עור הפנים שלהם סוגי חיידקים מסוג ספילוקוקוס אוריאוס. היה להם פחות סיכוי לאכלס גם זיהום עמיד לאנטיביוטיקה מסוג סטפילוקקי שמכונה בקיצור MRSA.

הזיהום הזה מייצר לא מעט בעיות בבתי חולים כאשר אנשים נדבקים בו במהלך טיפולים. ההפתעה הייתה שלמרות ההנחה שזקנים בטח מכילים המון זיהומים פוטנציאליים, המזוקנים דווקא פחות "מסוכנים" בהקשר שלו.

מה יכולה להיות הסיבה לכך? השערה אחת הייתה שפעולת הגילוח התכופה פוצעת את העור, והחתכים הקטנטנים מהווים כר פורה לצמיחה של בקטריות שונות, כולל זו העמידה.

השערה נוספת ומרחיקת לכת יותר הייתה שבזקנים עצמם יש חיידקים שנלחמים בחיידקים אחרים. נשמע מופרך? יכול להיות, ולכן ביקשו בתוכנית שיבצעו עבורם ניסוי שיבדוק את הטיעון.

​מה עם הסרת שיער ממקומות יותר אינטימיים:

מי מגלח ולמה?

האנטיביוטיקה הבאה בתוך הזקן שלך?

הם פנו למיקרוביולוג הלונדוני ד"ר אדם רוברטס שאסף דוגמיות מזקנים שונים. הוא הצליח לגדל עליהן מעל 100 סוגי חיידקים ובדק אם הם יכולים "להילחם" בחיידקים אחרים. התוצאות? משמחות. לפחות זן אחד שגדל בזקנים, מסוג סטפילוקוקוס אפידרמידיס הצליח לחסל סוג עמיד לתרופות של חיידקי אי קולי - שגורמים לדלקות בדרכי השתן

הפניצילין, האנטיביוטיקה הראשונה שנמצאת בשימוש עד היום, פותחה מעובש שהוא אורגניזם, שנמצא על הסקאלה בין חיידקים לצמחים. לפיכך, אין מניעה עקרונית שאנטיביוטיקה חדשה תפותח מחיידקים עצמם, כאלו שמשתמשים בלוחמה ביולוגית מיוחדת כדי להיאבק בחיידקים אחרים על אזורי מחיה. אבל מה הסיכויים שבאמת נראה אנטיביוטיקה שמופקת ממשהו שחי בתוך הזקן?

ד"ר רוברטס הביע הסתייגות בעצמו. דרוש מחקר נוסף רב כדי לוודא שאכן אפשר לייצר אנטיביוטיקה חדשה. בין היתר חשוב לוודא איך מתפתח דווקא החיידק הזה בזקנים מסוימים ולמה, ועוד אינספור גורמים משתנים שיכולים להשפיע על היווצרותו והאפקטיביות שלו.

דובר בתהליך יקר ומסובך, שלרוב גורר הרבה כישלונות עד שמצליחים לפתח זן שבאמת עובד כמו שצריך ועל מספיק חיידקים.

מצד שני, לא פותחו זנים חדשים של אנטיביוטיקה כבר 30 שנה, בזמן שחיידקים עמידים הורגים מאות אלפי אנשים כל שנה. המספרים צפויים לעלות בשנים הקרובות כשיותר חיידקים מפתחים עמידות לאנטיביוטיקה הקיימת, בין היתר בגלל שימוש לא נכון או מיותר בה, ובגלל שינויים שהחיידקים עוברים. כך שהגילוי על החיידק יכול להיות נקודת התחלה למחקר חדש שיהיה בעל השלכות - בעתיד הרחוק יותר.

אז לגדל זקן, רק כדי להיות בטוחים?

אם אתם סולדים מהמראה השעיר, אתם עדיין לא חייבים לרוץ ולטפח אחד. אם אתם נהנים משיער הפנים שלכם, אתם מוזמנים בהחלט להמשיך ולגדל אותו. לכו תדעו אילו אורחים מיקרוסקופיים יבקרו אתכם.

רגע, ומה עם ההיגיינה? הממצאים הראשוניים שעלו מהניסויים מצטרפים לדעה הרווחת שכבר צוינה בלא מעט מאמרים אחרים: נקי מדי זה לא בהכרח טוב. הטבע חכם, ולא בונה על כך שתחיו בסביבה סטרילית. לשטוף ידיים זה טוב ומונע הדבקות, אבל שימו לב שאתם נמנעים מניקיון יתר.

ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה 

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש