באיזה חודש של ההיריון אני?
אם את בשבוע 17, את בחודש הרביעי להיריון.
מה עובר עלייך?
הרחם שלך מתחיל לתפוס גובה: הוא מטפס למעלה ומתמקם באמצע הדרך שבין הטבור ועצם החיק (זאת שמאחורי משולש השיער). הרחם ימשיך לעלות ככל שההיריון יתקדם.
בתקופה הנוכחית יש הפרשות מוגברות מהנרתיק, בין היתר בגלל זרימת דם מוגברת לרחם ולנרתיק. כל עוד ההפרשה רירית וצלולה או לבנה ולא מלוּוה בגירוי או בכאב - הכול בסדר. אם ההפרשה מימית מאוד, עשויה מנוזל לא צלול או לבן, מלוּוה בכאב, בגירוד או בריח רע - אנחנו ממליצים שתפני לרופא המלווה את ההיריון. כאן תוכלי להזמין אליו תור.
מוותרות על הקלסרים! כל המידע על ההיריון שלך בלחיצת כפתור (בדיקות, אבחנות ועוד). לתיק ההיריון הדיגיטלי שלך (יש להזדהות עם שם משתמש וסיסמה או עם קוד חד־פעמי)
|
משרד הבריאות ממליץ ליטול תוסף ברזל במינון של 30 מיליגרם מהשליש השני של ההיריון ועד 6 שבועות לאחר הלידה. במידת הצורך ולפי בדיקות הדם ייתכן ותזדקקי למינון שונה. אם את צמחונית או טבעונית, עשוי הרופא להמליץ לך לקחת תוספי תזונה נוספים כמו B12. את יכולה לקנות את התוספים ללא מרשם רופא.
מה עובר על העובר?
חלק גדול מהחושים של העובר כבר עובדים, ומי השפיר הם מוליך טוב של קולות - שילוב שמאפשר לעובר ללמוד על סביבתו.
אף שנהוג לחשוב שהסביבה העוברית היא שקטה ורגועה, בפועל היא מארחת קונצרט רועש במיוחד שבו מנגנים הלב הפועם, הדם הזורם (בין היתר בחבל הטבור) ומערכת העיכול שלך שמצטרפת לחגיגה. עד כמה זה רועש? מאוד. יש כאלה שמשווים את מה שהוא או היא שומעים לעוצמת הסאונד שאת חשופה אליה בזמן ביקור בשדה תעופה עמוס (וכן, אם את לא בהיריון בסיכון, עדיין מותר לך לטוס).
מתכננת לעשות סקירת מערכות מאוחרת? כדאי להזמין כבר עכשיו (או ממש בקרוב) תור לסקירת מערכות מאוחרת, שאותה תוכלי לעשות החל מהשבוע ה־19. איפה אפשר להיבדק? איך מזמינים תור? כמה זה עולה? הנה כל התשובות
|
רעיון מעולה הוא לדבר עם העובר, כי מכל הקולות בעולם הוא מעדיף לשמוע את קולך שלך. את יכולה גם להשמיע לו או לה מוזיקה: שימי את האוזניות על הבטן; קולות הרקע שהגוף שלך מייצר לא יפריעו להם לשמוע את השיר שמתנגן.
איזה בדיקות מומלצות בשבוע 17?
סקירת מערכות מוקדמת
זהו השבוע האחרון שבו תוכלי לעשות את בדיקת האולטרסאונד, שמאפשרת לראות את כל איברי העובר שהתפתחו עד עכשיו ולבדוק את תפקודן - וחשוב לא פחות: לאתר מומים קשים בעובר בשלב מוקדם מאוד של ההיריון. הנה כל מה שאת צריכה לדעת לפני הבדיקה המרגשת.
הבדיקה לא כלולה בסל הבריאות וניתן לזמן תור רק ישירות מול המקום שבו את רוצה להיבדק. הנה כל ההנחיות לבדיקה שאת צריכה להכיר.
2. חלבון עוברי
בדיקת התבחין המשולש, הידועה יותר כחלבון עוברי, היא בדיקת דם פשוטה שבעזרתה אפשר להעריך את הסיכון לתסמונת דאון ולהפרעות כרומוזומליות אחרות, וכן לגלות אם יש חשש למום בתעלה העצבית של העובר.
את הבדיקה צריך לעשות פעם אחת בין שבוע 16 לשבוע 20 ו־6 ימים (מומלץ בשבועות 18-16). כאשר משלבים את תוצאות בדיקה זו עם אלה של סקר השליש הראשון, אפשר להגיע לשיעורי דיוק גבוהים של כ־90%.
חלבון עוברי בכללית היכן אפשר להיבדק? איך מזמינים תור? ועם איזה מסמכים חשוב להגיע? הנה כל ההנחיות
|
שימי לב: אם את מבצעת בדיקת מי שפיר, חשוב לבצע את בדיקת הדם של חלבון עוברי לפני דיקור מי השפיר, או להמתין 10 עד 14 יום מהבדיקה, ורק אז לבצע את בדיקת הדם.
הבדיקה הנוספת לתבחין המרובע נעשית באופן פרטי וכרוכה בתשלום.
3. מי שפיר
בדיקת מי שפיר יכולה לאשר או לשלול מומים כרומוזומליים בעובר, למשל תסמונת דאון, וגם לאבחן מחלות גנטיות שעוברות בתורשה מהורים לילדים. הבדיקה מתבצעת החל משבוע 16 להיריון, לרוב עד שבוע 22 ו־6 ימים. בהתאם לצורך ולאחר המלצת יועץ גנטי, ניתן לבצע את הבדיקה גם בשלב מאוחר יותר, אפילו בשליש האחרון של ההיריון.
בדיקת מי שפיר ללקוחות כללית מי יכולה לעשות בדיקת מי שפיר? מי זכאית למימון של הבדיקה? כמה היא עולה למי שאינה זכאית? כיצד קובעים תור? הנה כל התשובות
|
חשוב לבצע את בדיקת החלבון עוברי לפני דיקור מי השפיר, או להמתין 10 עד 14 ימים מהבדיקה, ורק אז לבצע את בדיקת הדם של חלבון עוברי. עוד חשוב לדעת כי בעלות סוג דם שלילי יחוסנו לאחר דיקור מי השפיר בחיסון Anti-D. בשבוע 28 יש לגשת לרופא הנשים להתייעצות לגבי חיסון Anti-D נוסף.
< למעבר לשבוע קודם למעבר לשבוע הבא >
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות