חיפוש

dsdsdsd
אבעבועות רוח בהריון

אבעבועות רוח בהריון

3 מתוך 1,000 נשים הרות יידבקו באבעבועות רוח, דבר שעלול לגרום לפגיעות קשות בעובר. איך נדבקים? מהם התסמינים? מה לעשות אם אני חושבת שנדבקתי? כל התשובות בפנים, וגם המלצה חמה: לברר אם את מחוסנת לפני הכניסה להריון

פרופ' אשר בשירי , פרופ' אדי ויסבוך

​אבעבועות רוח (Varicella Zoster Virus) היא מחלה נגיפית שפוגעת בדרך־כלל בילדים ומתאפיינת בפריחה עם שלפוחיות המלווה בחום גבוה. בתקופת הילדות מדובר בדרך־כלל במחלה קלה, אשר חולפת מעצמה. בהריון הסיפור כבר אחר.

מהן הסכנות למי שחלתה באבעבועות רוח בהריון ולעובר?  

הסכנות לעובר
במקרה שהאם נדבקה במחצית הראשונה של ההריון, עלול להיגרם נזק לעובר בכ־2%-0.4% מהמקרים. הסיכון הגבוה ביותר להידבקות הוא בשבועות 20-13 להריון. 

יילוד לאם שנדבקה באבעבועות רוח במחצית הראשונה להריון חשוף להתפתחות של תסמונת מולדת של אבעבועות רוח. התסמונת כוללת שילובים שונים של מומים מולדים, המאופיינים בפגיעות במוח, בעיניים, בגפיים ו/או בעור, וביילוד במשקל נמוך לגיל ההריון. התסמונת המולדת עלולה להוביל ב־30% מהמקרים לתמותה של יילודים בחודשים הראשונים לחיים.

אם היולדת נדבקה במחלה סביב מועד הלידה, ובייחוד אם הסימנים הקליניים מופיעים אצל האם בין 5 ימים לטרם הלידה ליומיים לאחר הלידה, הנגיף עלול לגרום למחלה ולפגיעה קשה ביילוד.

הסכנות לאם
אשה החולה באבעבועות רוח בזמן ההריון נמצאת בסיכון מוגבר למחלה חמורה וסיבוכים כגון דלקת ריאות, הסיבוך השכיח ביותר בהריון.  

מהו הסיכוי לחלות באבעבועות רוח בהריון?

זיהום ראשוני באבעבועות רוח בהריון נדיר, וזאת בשל שיעור ההידבקות הגבוה בילדות ושיעור החיסון הגבוה בגיל הפוריות. ההערכות הן כי 3 מכל 1,000 נשים הרות (0.3%) יידבקו במחלה.

איך נדבקים באבעבועות רוח?

אבעבועות רוח נגרמת על־ידי וריצלה זוסטר, נגיף ממשפחת ההרפס. שיעור ההדבקה בקרב הנחשפים לנגיף מגיע ל־90%. וריצלה זוסטר מועבר במגע ישיר או דרך האוויר שכולנו נושמים.

תקופת הדגירה של הנגיף בגוף עד להידבקות במחלה אורכת 21-10 ימים. תקופת ההדבקה מתחילה מ־48 שעות לפני הופעת הפריחה ומסתיימת רק כאשר הנגעים מתייבשים. 

מהם התסמינים של אבעבועות רוח? 

המחלה מאופיינת בחום גבוה ופריחה עם שלפוחיות, שיכולה להופיע על־פני על כל הגוף. הפריחה מתחילה כנגעים אדומים ושטוחים המתפתחים לשלפוחיות המתכסות בהמשך בגלד, מתייבשות ונופלות.

לאחר הזיהום העיקרי הנגיף נשאר רדום בסיבי עצב תחושתיים. הוא יכול להיכנס לפעילות מחודשת ולגרום להופעת פריחה בעור הידועה כשלבקת חוגרת.

אם חליתי בעבר באבעבועות רוח - אני למעשה מחוסנת?

כן. אישה שחלתה באבעבועות רוח, היא והעובר שלה אינם יכולים להיפגע מהנגיף. הנוגדנים מתפתחים תוך ימים מתחילת הזיהום ויוצרים חיסון לכל החיים. 

אם חליתי בהריון, איך ניתן לקבוע אם העובר נדבק?

בדיקת מי שפיר יכולה לאבחן הדבקה עוברית. בדיקה כזו תיעשה בדרך־כלל בשבוע ה־21 להריון או 6 שבועות לאחר פרוץ המחלה. אולם גם אם מגלים שהעובר נבדק לא תמיד ניתן לדעת מהי חומרת המחלה.

בסקירת מערכות ניתן לזהות האם לעובר יש פגיעה קשה בגפיים או במוח. אולם לעתים, בעיקר בפגיעה עינית, לא ניתן לזהות מומים בהדמיה במהלך ההריון. המשמעות: בדיקת אולטרסאונד תקינה לא שוללת את כל הפגיעות האפשריות בעובר.  

מה לעשות אם נחשפתי לאבעבועות רוח בהריון?

חייבים לפנות מיד לרופא. אם אינך בטוחה שחלית באבעבועות רוח בעבר, אפשר לעבור בדיקת דם על־מנת לקבוע האם את מחוסנת. הבדיקה צריכה להיעשות בתוך 96 שעות מהחשיפה. אם עולה מהבדיקה כי את לא מחוסנת לנגיף, אפשר לתת לך חיסון סביל עם נוגדנים ספציפיים לווירוס הווריצלה, אשר יקטין את הסיכוי שתחלי במחלה קשה של אבעבועות רוח. חיסון זה לא יקטין את הסיכון של העובר לחלות במחלה. 

האם מקובל להמליץ על הפסקת הריון לאישה שחלתה?

לא, וזאת בגלל הסיכון הנמוך להתהוות תסמונת מלידה הקשורה באבעבועות רוח בהריון. בעקבות האבחון, בעיקר במחצית ראשונה של ההריון, צריך להציג בפני ההורים את מכלול הנתונים הידועים בדבר הסיכון לפגיעה בעובר, כדי לסייע להם להחליט לגבי המשך ההריון.

מהי אציקלוביר ומתי מומלץ להשתמש בה?

אציקלוביר היא תרופה אשר מעכבת ייצור DNA של נגיף ההרפס. היא נמצא בטוחה וניתן לתת אותה בהריון.

צריך לטפל באציקלוביר פומי (דרך הפה) באישה שחלתה באבעבועות רוח בהריון, וזאת כדי להפחית מחומרת המחלה. במקרים של דלקת ריאות על רקע של אבעבועות רוח, צריך לטפל באציקלוביר תוך־ורידי. 

תינוקות בני פחות מארבעה שבועות צריכים לקבל אציקלוביר תוך־ורידי במשך 7-5 ימים, או עד אשר מתקבלת הוכחה טובה לנסיגת הנגעים ואי־הופעת נגעים אחרים. טיפול באנטיביוטיקה יינתן רק כאשר יש חשש לזיהום חיידקי משולב או אם קיים ספק לגבי הסיבה לפריחה. 

למה לא לקחת חיסון פעיל נגד אבעבועות רוח בהריון?

החיסון אסור בהריון, אולם מומלץ לתת אותו לנשים שנתגלו כלא מחוסנות לפני ההריון ובעיקר לנשים בסיכון, עובדות במעונות יום או צוות רפואי. יעילות החיסון היא 70%-9%.

פרופ' אשר בשירי הוא מנהל מחלקת יולדות ג' והמרפאה להפלות חוזרות במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, מקבוצת כללית

פרופ' אדי ויסבוך הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומנהל מחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש

נגישות