מעל 160 אלף תינוקות נולדו בישראל ב־2015. כמעט 70% מהאימהות בארץ עובדות. כל ארגוני הבריאות בעולם ממליצים על הנקה בלעדית בחצי השנה הראשונה לחיי התינוק עם המשך הנקה בתוספת מזונות משלימים עד גיל שנה לפחות. אם חופשת הלידה בתשלום בישראל אורכת רק 14 שבועות, איך עושים זאת?
כדאי להמשיך להיניק? ברור!
חלב אם הוא המזון האידיאלי לתינוק, ועל כך אין ויכוח. בנוסף למתן פתרונות לכלל צרכי הגדילה המשתנים של הילד, לחלב של האם יש תפקיד חשוב בהגנה מפני מחלות זיהומיות. ממחקרים שנערכו במשך השנים עולה כי נשים שממשיכות להיניק אחרי החזרה לעבודה מפסידות פחות ימי עבודה מנשים שהפסיקו להיניק - כי התינוקות שלהם בריאים יותר. להנקה יש אפקט מצטבר על בריאות האם והילד לטווח הרחוק בנושא שיפור מדדים קוגניטיביים, מניעת השמנה, סוכרת, מחלות לב וסרטן השד וסרטן השחלות.
זקוקה לעזרה בהנקה?
במשך כל השנה ניתן לקבל ייעוץ טלפוני בנוגע לבעיות וקשיים בהנקה מאחיות מוסמכות שהוכשרו לכל הנושאים הקשורים לתקופה שהחל מתכנון ההריון ועד גיל שנה.
לקבלת שירות בתחום הנקה ניתן להתקשר למוקד כללית בטלפון 2700*, שלוחה 5 (24 שעות ביממה)
לאחר ההדרכה הראשונית, אם תזהה האחות כי יש צורך בהדרכה נוספת מעמיקה יותר, או אם תבקש האישה סיוע נוסף, תיצור איתה מדריכת הנקה מוסמכת קשר טלפוני בתוך 24 שעות.
ניתן גם להשאיר פרטים בטופס ומדריכת הנקה מוסמכת תיצור קשר בתוך 24 שעות.
שימי לב: אם את שומרת שבת, נא לציין "לא להתקשר בשבת ובחג"
לחפש פתרונות יצירתיים
חופשת הלידה המקסימלית לפי חוק היא 26 שבועות (14 מתוכם בתשלום). אם את מעוניינת, באפשרותך להישאר בבית תקופה נוספת לחופשה ללא תשלום (חל"ת). אפשר גם לחזור למשרה חלקית בהתחלה או לעבוד מהבית בחלק מהזמן. אפשר גם לחפש סידור לתינוק שקרוב למקום העבודה ולבדוק אפשרות לשעת הנקה במשך היום.
לשאוב חלב בעבודה
אם את חוזרת לעבודה לפני שהתינוק מגיע לגיל חצי שנה ואת רוצה להמשיך בהנקה מלאה, או שאת נעדרת למשך שעות רבות מהבית, עלייך להוציא חלב במשך היום כדי לשמור על משק החלב שלך. עם החזרה לעבודה מומלץ לדאוג לתנאים שיהיו נוחים לך - מקום שקט המאפשר פרטיות ובו כיסא ושולחן. ניתן לסחוט ידנית או לשאוב במשאבה ידנית או חשמלית. הדרך המהירה והיעילה ביותר היא לרוב באמצעות משאבה חשמלית דו־צדדית, שניתן לשכור או לקנות. יש נשים שמפתחות מיומנות מרשימה בסחיטה או בשאיבה עם משאבה ידנית.
את החלב השאוב ניתן לשמור במקרר ביתי רגיל במקום העבודה. רצוי לסמן את כלי האיסוף עם שם ותאריך, במקרה של עמיתות מיניקות נוספות, וגם כדי לדעת באיזה חלב להשתמש קודם בבית. מומלץ שהחלב יטייל מהעבודה עד לבית בצידנית עם קרחומים.
המדריך המלא לשאיבת חלבתשובות לכל השאלות החשובות וטיפים שווים מחכים לך ממש כאן
 |
כדאי להתחיל להתכונן לפני היום הגדול
רצוי להתחיל לאחסן חלב שאוב כמה שבועות לפני החזרה לעבודה. זה יעזור אם יש לך לפתע יום עסוק יותר או ששאבת פחות חלב. אם השאיבה באה במקום ארוחה מלאה, יש לשאוב שני צדדים בכל ארוחה עד ל"ריקון" השדיים, כ-20-10 דקות לכל צד. אפשר להחליף בין הצדדים מספר פעמים במהלך השאיבה.
אם את מתכננת להוריד את מספר הארוחות של חלב אם עקב מעבר לתמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) או למזונות מוצקים, לא כדאי להפסיק באופן פתאומי - אחרת עלול להיווצר גודש. ייקח כשלושה ימים לשדיים להתרגל לצמצום של ארוחה אחת. איזון הוא שם המשחק: על־מנת למנוע גודש, שואבים רק עד לנקודת הנוחות, ולא עד ל"ריקון" השד. כל יום שואבים קצת פחות, עד שניתן לדלג על הארוחה. אם יש החמרה בגודש, שואבים עוד קצת. כדאי מאוד להתייעץ עם יועצת הנקה כמה שבועות מראש כדי לבנות את התוכנית המתאימה ביותר עבורך.
הנקה היא לא רק חלב
אם התינוק שלך מעל גיל חצי שנה, ניתן להתחיל בארוחות של מזונות מוצקים בשעות שאתם בנפרד. מוסיפים ארוחה נוספת כל 3-2 חודשים, כך שבגיל שנה בערך ניזון התינוק משלוש ארוחות רגילות, שתי ארוחות ביניים ולפחות שתי ארוחות חלב. יש כמובן גם אפשרות לשלב בין ארוחות של חלב שאוב או מזונות משלימים יחד עם תמ"ל.
תינוקות אוהבים לעשות השלמות
הנקה היא לא רק אוכל. היא גם קירבה, נחמה, חום ואהבה. לא פעם תינוק שמתחיל להיות כמה שעות בנפרד מאמו ירצה לינוק הרבה בשעות הערב והלילה. תוכלי להיעזר במנשא, אם תרצי שידייך יהיו חופשיות יותר, או להמשיך את השינה בחדר משותף עוד קצת זמן.
להתמודד עם סרבני הבקבוקים
יש תינוקות שאצלם פטמה מסיליקון לעולם לא תחליף את הדבר האמיתי. יש סיפורים על התינוק שבמשך ימים שלמים סירב לאכול במשך היום והאמא שדאגה שיתייבש ולא יגדל. אז ראשית, כל עוד התינוק ממשיך להטיל שתן ונראה חיוני, בדרך־כלל אין סיבה לדאגה. תינוקות רבים מביעים את מחאתם בדרך זו עד שהם מסכימים לקבל דרכים נוספות למזון ולשאר הצרכים שההנקה מספקת.
ובכל זאת יש כמה טיפים להקל על המעבר מהנקה לבקבוק:
1. להרגיל לבקבוק לפני החזרה לעבודה. ניתן להתחיל לתת בקבוק מדי פעם אחרי התבססות ההנקה, לפחות 6-4 שבועות מרגע הלידה. חשוב להאכיל בקצב של התינוק ואין צורך לוודא שהפטמה מלאה כל הזמן בחלב.
2. מתן בקבוק על־ידי אדם אחר. תינוקות חכמים מזהים: אמא זה שד ואבא\סבתא\מטפלת זה בקבוק.
3. להציע בקבוק לא בתנוחת הנקה. תנוחה מוצלחת במיוחד היא להחזיק את התינוק בצורה אנכית עם הגב לבטן של המטפל. להציע את הבקבוק מקדימה בישיבה או אפילו בעמידה.
4. לא חייבים לתת חלב בבקבוק. אפשר בכוס מעבר, בכוס, אפילו בכפית.
דעי את זכויותייך
האם ידעת שאישה העובדת משרה מלאה זכאית לשעת הנקה בתשלום, במשך 4 חודשים מתום חופשת הלידה? ויש מקומות עבודה בהם שעת ההנקה נמשכת אפילו עד שנה אחרי הלידה. כדאי לברר.
וטיפ אחרון: אל תחזרי לעבודה ביום ראשון. תחזרי בשלישי או רביעי, כך שהשבוע הראשון יהיה קצר יותר, ובקרוב תגיעי לסוף השבוע למנוחה ואגירת כוחות.
אריקה רוזנשטוק היא יועצת הנקה מוסמכת ומנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית