צריך להכיר באמת של הטיפה המרה: אם אתם קוראים את הכתבה הזו, כנראה שאתם אוהבים לשתות, אבל לא ממש יודעים לשתות.
שנייה, רגע, אל תלכו! זה בסדר גמור ליהנות מאלכוהול מדי פעם כל עוד שותים באחריות ולא נוהגים אחר כך. אבל אם אתם קמים למחרת עם כאב ראש, בחילה, כאב בטן, תחושה שהעולם מגיע לקיצו או שילוב של כל אלו יחד - חבל! תנו לנו לעזור.
אתם לא חייבים לסבול בבוקר שאחרי. הבעיה היא שבניגוד לאוכל ושתייה רגילים, אלכוהול גורם גם לשיבוש בשיקול הדעת. כך קורה שדווקא ככל ששותים יותר ממנו, רוצים לשתות עוד, והחלק הזה שמתנהל באחריות וזוכר איך הרגשתם בפעם הקודמת שזה קרה - לא מתפקד.
אבל למה זה קורה?!
בגדול, האתנול, האלכוהול שבמשקה, מייבש. נוכחותו בגוף מגבירה מגביר ייצור של אנזימים שעלולים לגרום לכאבים שהם ההנגאובר הידוע לשמצה בזמן שהם מפרקים אותו. הם גורמים גם להיפוגליקמיה - מחסור בסוכר.
המחסור גורם לבחילות, לעייפות ולרעב. בנוסף, נימי הדם בעור הפנים מתרחבים כששותים, וכשההשפעה פגה הם מתכווצים חזרה וגורמים לכאב.
זו גם אחת הסיבות למיתוס הגדול: אלכוהול, בניגוד למה שנהוג לחשוב לא באמת מחמם את הגוף. הוא מייצר אשליה של חום, ותחושה של חום - כי הנימים מתרחבים והדם זורם ביתר קלות. אבל בפועל מה שקורה הוא שאתם מאבדים חום.
אם קר לכם זה בסדר לשתות משהו, אבל אם לא תתעטפו היטב, קצת אחרי שתשתו יהיה לכם קר ממש. ובמקרים של היפותרמיה שתיית אלכוהול יכולה להיות ממש מסוכנת, בגלל אובדן החום שגם ככה חסר לכם בגוף.
כבר הזכרנו סיכונים, אז הנה רגע של אחריות: שתייה מופרזת יכולה להפוך להתמכרות לכל דבר ועניין, כמו התמכרות לסמים אחרים, רק שאותם לא חוקי לצרוך.
ההשפעות השליליות על הבריאות שלכם כששותים יותר מדי יכולות להיות נזק (גם בלתי הפיך) לכבד, פגיעה קוגניטיבית, נזק נפשי וחברתי, נזק לכיס ואפילו פגיעה במקום העבודה או הלימודים שלכם.
איך יודעים אם ההרגל הופך להתמכרות?
בכל מה שקשור לצריכה מוגזמת של אלכוהול יש שאלון פשוט, עם ארבע שאלות בסך הכול. קוראים לו cage, על שם ראשי התיבות של נושאי השאלות באנגלית. הוא הוכח מחקרית והוא הולך ככה:
1. האם חשבתם בהזדמנות כלשהי שכדאי שתצמצמו את כמויות האלכוהול שאתם שותים?
2. האם אנשים אחרים עצבנו אתכם כשהביעו ביקורת על הרגלי השתייה שלכם?
3. האם אי פעם חשתם אשמה לגבי הרגלי השתייה שלכם?
4. האם הרגשתם שאתם צריכים משקה אלכוהולי על הבוקר כדי להירגע ולהתחיל את היום, או כדי להיפטר מההאנג אובר של אתמול?
אם עניתם בחיוב על שתי שאלות או יותר, מומלץ לשקול שוב את הרגלי השתייה שלכם ולבדוק אם אתם לא עוברים את הגבול. ושימו לב במיוחד לשאלה 4 - אם עניתם רק עליה בחיוב אנחנו עדיין ממליצים לבדוק עוד את הנושא. יכול להיות שאתם חווים מעין גמילה בבוקר שאחרי, וזה לא סימן טוב.
10 טיפים למניעה וטיפול בהאנגאובר
אם לא הוצאנו לכם את החשק לחגוג, על אף האזהרות החשובות אנחנו בעד שתייה מתונה כל עוד אתם לא נוהגים אחר כך, בריאים ולא נמצאים במצבים מסוימים שבהם עדיף ממש שתימנעו מאלכוהול, כמו הריון, למשל.
אנחנו לא רוצים לראות אתכם גמורים למחרת בארוחה המשפחתית, או סתם מרגישים רע במקום ליהנות מיום שישי שיגיע אחרי החגיגות השנה, קבלו טיפים שיישמרו עליכם צלולים בבוקר שאחרי:
1. אכלתם? נחתם?
אלכוהול משפיע אחרת כשאתם עייפים ועל בטן ריקה. לפני שאתם יוצאים לחגוג שימו לב לעצמכם - האם אתם מותשים? אולי יש לכם זמן למנוחה של שעה כדי להתרענן? אם לא, קחו בחשבון שהאלכוהול עשוי להשפיע עליכם מהר יותר, או סתם לשלוח אתכם מוקדם הביתה ולמיטה להשלים את שעות השינה החסרות.
הוא פועל במהירות על קיבה ריקה, הוא מגיע מהר יותר לדם כך. רצוי מאוד שתאכלו ארוחה טובה, שמכילה גם קצת שומן כדי לעכב את הזמן שייקח לאלכוהול להיספג בדם, וכך הוא לא יעלה לכם לראש מהר.
2. ממהרים? קחו ת'זמן
אם אתם מאלו שלא מסוגלים לסבול את העובדה שהכוס שלהם ריקה, נסו להאט את קצב השתייה שלכם. אתם לא באמת בתחרות עם אף אחד, והרעיון הוא שתיהנו, לא שתשתו כמות שתשאיר אתכם הלומים בסוף הערב. סגלו קצב שתייה איטי יותר, ועם הזמן תשימו לב שאתם לא מנסים לסיים כוס אחת כדי לעבור לכוס הבאה.
3. מים, מים!
עוד דרך להאט את קצב השתייה היא לשתות מים בין דרינק לדרינק. בקשו מהברמן או הברמנית כוס מים, ואם אתם במקום ראוי הם יעשו את זה בחיוך, כי הם יודעים שאתם שותים באחריות. אחת הסיבות העיקריות לכך שמרגישים נורא אחרי לילה של שתייה היא התייבשות וכך תקדימו תרופה למכה.
הערה קטנה: שתייה של הרבה מים בבת אחת יכולה להציף חזרה את האלכוהול שעוד נשאר בדם ואיתו את תחושת השכרות. אם סיימתם את הערב ואתם הולכים לשתות המון מים בבת אחת, אל תופתעו. מה שיכול לעזור הוא לאכול משהו קטן עם פחמימות וקצת שומן ומלח. פרוסה עם גבינה מלוחה או טחינה.
4. האוכל שאחרי
ובהמשך להערה הקודמת, בכלל, כדאי שיהיה משהו בבטן אחרי ששותים הרבה. זה גם עוזר "לספוג" את האלכוהול וגם, אם כבר שתיתם עד רמת הבחילה, עדיף שיהיה לכם בבטן משהו שייצא החוצה. סמכו עלינו, זה ממש לא נעים להקיא מיצי קיבה.
אפרופו, אלכוהול מייצר רצון לנשנש. תהיו מודעים לכך. אם אתם שומרים על תפריט מאוזן, האלכוהול עצמו מכיל לא מעט קלוריות, ואם אוכלים איתו פיצוחים, בייגלך על הבר, פיצה וחברים - קחו אותם בחשבון כדי שלא יהיה לכם עוד משהו להתבאס עליו למחרת.
5. זהירות: ערבובים
זו טעות של מתחילים, למרות שיש לא מעט קוקטיילים שמכילים שילובים שיעשו לכם בעיקר רע. אנחנו פונים ללב שלכם (וגם לכבד): התחלתם את הערב עם סוג אחד? אל תחליפו, ואל תערבבו. יש סוגים מסוימים שניתן לערבב מעט בלי להסתכן יותר מדי כמו צ'ייסר של וויסקי לצד בירה, אבל לרוב זה פשוט לא כדאי.
שותים וודקה? אל תעברו ליין או להפך, וגם לא לבירה או וויסקי. זה מתכון לחמרמורת איומה. ולגבי הקוקטיילים, לונג איילנד אייס טי למשל אולי נראה תמים ואפילו די טעים אבל הוא מכיל בתוכו כארבעה סוגים שונים של אלכוהול, כולם באחוז גבוה. הוא משפיע מהר ושום דבר טוב, לרוב, לא יוצא כששותים אותו.
6. ספרייט נגד האנג אובר
זה נשמע משונה, אנחנו יודעים, אבל תוצאות של מחקר מלפני שנתיים קבעו ששתייה של ספרייט או סודה מונעת האנג אובר בבוקר שאחרי. האם זה בטוח? אנחנו בספק, אבל לא יזיק לנסות.
במחקר שפורסם לפני שנתיים חוקרים סינים בדקו 57 משקאות שונים. הם מצאו שספרייט וסודה הם הטובים ביותר לשתייה, כי הם מעכבים את פעילות האצטאלדהיד, חומר ביניים שאליו מתפרק האלכוהול בכבד ושגורם להאנג אובר. הם גם זירזו את פירוק החומר הזה כך שהנבדקים ששתו אותם סבלו פחות.
משקאות ממותקים ומוגזים אינם בריאים בעצמם - אז לכו על סודה.
7. לפני הכול - כוס מיץ אגסים
אם כבר מחקרים, אז אגסים: חוקרים אוסטרלים טוענים שלפני שמתחילים לשתות אלכוהול, שתיית כוס מיץ אגסים (מאגסים אמיתיים, לא סוכר בטעם עם חומר משמר) תמנע מהחמרמורת להכות בכם. הסיבה עדיין לא ברורה במלואה, אבל ככל הנראה יש באגסים חומרים נוגדי דלקת שמסייעים לפרק את האלכוהול מהר יותר ומבלי שיגרום לכאבים.
את המיץ חייבים לשתות לפני שהתחלתם לשתות אלכוהול, כדי שהוא כבר יהיה בקיבה כשהאלכוהול יגיע לשם. בדומה לספרייט ולסודה אי אפשר לדעת בוודאות שזה יעבוד, אבל זה די טעים.
8. מה שלומכם?
לאלכוהול יש נטייה להגביר את הווליום של מצב הרוח, לטוב ולרע. יש אנשים שהוא מרומם את רוחם, אבל יש כאלו שעלולים למצוא את עצמם במצב רוח נוראי, ובלי יכולת לווסת אותו.
שימו לב אילו מן שיכורים אתם. האם כשאתם עצובים טקילה עם חברים תגרום לכם להיתקע במרה שחורה, או שקצת וודקה מקהה זמנית את הבאסה? האם כשאתם שמחים אלכוהול עושה אתכם עוד יותר שמחים, או שאתם כבר נהיים מעיקים על הסביבה? בכל מקרה מומלץ לדעת את הגבולות שלכם ולא לשתות מעבר להם, בטח ובטח אם מצב הרוח שלכם מתקלקל ומקלקל.
9. הגודל כן קובע
כמה אתם יכולים לשתות בלי לקום חמרמרים זה שילוב של גנטיקה, משקל על גובה וגם הרגל. אם אתם שמחים מיין אחרי כוס, בזמן שחברה שלכם שמחה וטוב לה רק אחרי שלוש, יכול להיות שככה היא וככה אתם, ולא צריך להתעקש להשוות כמויות.
הבדלי משקל גם הם משחקים תפקיד ורוב הסיכויים שמישהו גדול, רחב וגבוה ישתכר לאט יותר ממישהו רזה ונמוך. אז עם כל הכבוד לכבוד שלכם, הוא לא ישחק תפקיד אם תפגשו את האסלה כעבור כמה שעות. שתו בהתאם למה שטוב לכם, לא לחברה הימאית שלכם!
10. אבל זה לא מרגיש חזק...
לא כל אלכוהול עם אחוז גבוה מרגיש כזה. יש בירות מתוקות וחזקות מאוד, כמעט כמו יין. רק שיין לרוב שותים בכמות קטנה יותר משמעותית מאשר בירה. יין שותים בכוסות קטנות, ובירה מגיעה בשלישים או בחצאים... תעשו את החשבון לבד.
אם אתם מערבבים אלכוהול באחוז גבוה כמו וודקה או וויסקי עם משקה דיאט, כדאי שתדעו שהדיאטטיים מובילים את האלכוהול מהר יותר לדם, כך שכנראה שתשתכרו יותר מהר. עוד סיבה לשתות לאט.
באותו עניין, משקאות לימוניים נוטים לטשטש את הטעם של האלכוהול. אז לפני שאתם מבקשים לחזק אותם, תזכרו את זה, כדי שלא תגלו שאתם שותים קוקטייל חזק פי כמה.
בונוס חיוני:
אל תמהרו לקחת כדור נגד כאבים!
משככי כאבים בשילוב אלכוהול עלולים לא רק לא לעזור, אלא לגרום לנזק. חלקם עלולים לגרום לכאבי בטן, ואחרים שמכילים פארצטמול עלולים לגרום לנזק לכבד. אז אנא הימנעו מהם, ואם אתם ממש דואבים, קחו אותם במרחק שעות גדול ככל האפשר משעת השתייה.
ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית. היא מומחית ברפואת משפחה