אם אתם אורחים קבועים אצלנו, בטח כבר למדתם לא מעט על תזונה נכונה. אבל את האמת, כמה מזה אתם זוכרים כשצריך? עד כמה זה עובד בשבילכם כשאתם חותכים סלט, חוטפים שפעת או סתם מתלבטים איזה ויטמינים לקנות?
החידון הזה ימקם אתכם בקלות על הסקאלה שבין "פששש, סחתיין, נתת פייט רציני לתזונאית שלנו" - ובין "עזוב, מקרה אבוד, חבל על הזמן שהשקענו בך". מוכנים? קדימה, מתחילים:
החידון עשה לכם תיאבון? רוצים לדעת עוד? הנה כמה שאלות שנשארו לנו בכיס. נראה אתכם עונים בלי להציץ בתשובות:
1. מה נכון להגיד על ויטמין K?
א. שמדובר למעשה באשלגן - לכן שניהם מסומנים באותה האות - K
ב. שהוא חיוני לתהליך קרישת הדם ועצירת דימומים
ג. שהוא נמצא בעיקר בעגבניות, גזר וירקות שורש
ד. שעודף ממנו פוגע בבניית העצם
2. מה צריך לדעת על סידן כדי לא לראות אותו בורח?
א. שבדיקת דם פשוטה יכולה לגלות אם הוא חסר בגוף
ב. שהוא נמצא רק במוצרי חלב וסרדינים
ג. שהוא נמצא בין השאר בשעועית לבנה, באפונה ירוקה, במוצרי חלב, בשקדים ובכרוב
ד. ששתיית קפה בזמן הארוחה משפרת את ספיגת הסידן מהאוכל
3. אם חסר לכם ויטמין A כדאי שתאכלו:
א. בצל ושום
ב. ירקות כתומים וירוקים כהים
ג. זיתים ירוקים
ד. תותים
4. מה הסיפור של ויטמין D?
א. הוא שייך לקבוצת הסטרואידים, ממש כמו כולסטרול
ב. הוא שומר על העצמות חזקות
ג. הוא נמצא באופן טבעי בדגים, שמנת, חמאה, ביצה וכבד
ד. כל התשובות נכונות
תשובות:
1. ב (חיוני לתהליך קרישת הדם ועצירת דימומים)
הסבר: לוויטמין K השפעה כה מכרעת בתהליך קרישת הדם שאנשים הנוטלים תרופות לדילול דם, מסוג קומאדין, נדרשים לאכול ממנו בכמויות קבועות כל הזמן. הסיבה נעוצה בכך שהוויטמין והתרופה גורמים לפעולות מנוגדות בגוף.
בעבר נאמר למטופלים בקומאדין לא לאכול כלל מאכלים עשירים בוויטמין K, אך כיום, בגלל העושר התזונתי הרב שטמון במאכלים אלו - מומלץ לאכול אותם בכמויות קבועות וכך לשמור על רמות קבועות בדם
איפה יש הרבה ויטמין K? בברוקולי, בתרד, בעשבי תיבול, בחסות, בכרוב, בכרובית ובאספרגוס.
2. ג (נמצא בשעועית לבנה, באפונה ירוקה, במוצרי חלב, בשקדים ובכרוב)
הסבר: וגם ב... אגוזי קשיו, ברוקולי, תפוז, שומר, סרדינים, טחינה, תאנים יבשות ועוד. אוהבים קפה? צר לנו לבאס אתכם אבל קפאין ממש מפריע לספיגת הסידן מהמזון, ולכן מומלץ לחכות חצי שעה בין אכילת מזון עשיר בסידן לבין שתיית משקאות עשירים בקפאין.
איך מזהים מחסור בסידן? לא ניתן לזהות אותו בבדיקת דם, אלא צריך לעבור בדיקה של צפיפות עצם.
3. ב (ירקות כתומים וירקות ירוקים כהים)
הסבר: ירקות כתומים וירקות ירוקים כהים עשירים בפיגמנט כתום שנקרא בטא קרוטן - שהוא למעשה אותו פיגמנט שמתפרק בגוף שלנו לוויטמין A עצמו.
חוששיםלבשל ירקות כדי לא לפגוע בערך התזונתי שלהם? עם בטא קרוטן אין לכם בממה לחשוש, להפך: הבישול והחימום לא פוגעים בפיגמנט, ואפילו עדיף לבשל אותו עם קצת שמן. זה רק יעזור לו להיספג ולהתעכל טוב יותר במעיים.
4. ד (כל התשובות נכונות)
הסבר:
ויטמין D וכולסטרול הן תרכובות בעלות מבנה כימי דומה שמיוצרות בגוף. הן שייכות למשפחת הסטרואידים ואת שתיהן אפשר לקבל דרך האוכל, אם אוכלים מזונות שעשירים בשומן רווי ובכולסטרול. לשמחתנו אפשר לספוג את הוויטמין גם על ידי חשיפה לאור השמש.
כמה זמן צריך להיחשף? לפי האגודה למלחמה בסרטן, כדי לשמור על רמות תקינות של ויטמין D מספיקה חשיפה קצרה בלתי־מוגנת למשך 10 דקות ביום, 3 פעמים בשבוע, של אזורי עור מוגבלים כמו מחשוף החזה ואמות הידיים - בשעות הבוקר המאוחרות.
ולמה זה חשוב? כי מחסור בוויטמין D עלול לגרום למחלות כמו סרטן,
אוסטיאופורוזיס, ועוד. אז קדימה, צאו מהמשרד ותתפסו קצת שמש!
תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות