ט"ו בשבט הוא החג של האילנות ושל הפירות, ובמיוחד פירות טריים שהשתבחה בהם ארץ ישראל. אז מאיפה המנהג של אכילת פירות יבשים, אתם שואלים? הוא קשור למקררים, או יותר נכון לחוסר במקררים - יהודי הגולה שביקשו לטעום מהפירות המשובחים של ארץ ישראל, נאלצו להסתפק במשלוח של פירות יבשים.
מי אתם פירות יבשים?
פרי יבש הוא פרי טרי שעבר עיבוד והוסיפו לו סוכר או פרוקטוז (חד סוכר שלרוב מופק מתירס). מעבר לקלוריות, הפירות היבשים עשירים בברזל, בסידן ובסיבים תזונתיים.
לפירות מיובשים רבים מוסיפים חומרי שימור כמו גופרית, המסייעת להאריך את זמן המדף של הפירות וגם מעניקה לחלקם צבע חזק. גופרית בכמויות גדולות יכולה לגרום לתופעות אלרגיות, לכן שטיפה, הרתחה או בישול של הפירות היבשים יכולים לעזור בהסרה של חלק מהגופרית.
פירות יבשים אורגניים לא מכילים גופרית, ולכן הצבע שלהם מושך פחות. למשל, המשמש המיובש הוא בצבע חום לעומת הכתום הזרחני של המשמש הרגיל.
עוגת פירות יבשים לט"ו בשבט ובכלל, מתאימה כחטיף אנרגיה או כארוחת ביניים. לעוגה שכוללת בעיקר אגוזי מלך ופירות יבשים שונים, נעדיף פירות ללא תוספת סוכר וללא תוספת של חומרי שימור כמו צימוקים שחורים, אננס מיובש טבעי, תמרים וחמוציות ללא תוספת סוכר.
קחי לך אגוזים ושקדים
האגוזים והשקדים השונים עשירים בברזל, בסיבים תזונתיים, בחלבון ובשומנים בלתי רוויים, שמהווים חלק חשוב בתזונה בריאה ומאוזנת. השקדים עשירים בסידן - בכ־50 גרם יש 130 מיליגרם סידן, שמהווים כ-15% מהצריכה היומית המומלצת.
כמובן שנעדיף את הסוג הטבעי ולא הקלוי. הקלוי לרוב יהיה עתיר במלחים (מזון עתיר במלח עלול להזיק, בין היתר, לסובלים מיתר לחץ דם, מבעיות לב וכלי דם, מבצקות ומאוסטאופורוזיס. בנוסף, הקלייה גורמת לחמצון השמנים הבריאים ובכך מפחיתה ביתרונות הבריאותיים שלהם.
עוגת פירות יבשים
מצרכים ל־15 פרוסות דקות
• 200 גרם אגוזי מלך טבעיים (אפשר לטחון ואז גם ילדים יכולים לאכול)
• 200 גרם תערובת של פירות יבשים עדיף ללא תוספת סוכר (פירות גדולים כדאי לחתוך)
• 2 ביצים
• 2 כפות קמח מלא או קמח כוסמין מלא
• תבנית "אינגליש" 24 משומנת היטב
אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב את האגוזים והפירות היבשים.
2. טורפים ביצים, ומוסיפים לנ"ל.
3. מוסיפים קמח, ומערבבים היטב.
4. מניחים את הבצק בתבנית.
5. אופים בחום בינוני כ־45 דקות.
6. משחררים את העוגה מן התבנית בעודה חמה.
7. חותכים לפרוסות דקות כאשר העוגה קרה.
ערך תזונתי לפרוסה:
כל פרוסה שווה 150 קלוריות, כ־14 גרם פחמימה (מנת פחמימה), 10 גרם שומן ו־4 גרם חלבון
הידעתם?
• בזכות כמות החלבון והשומן העוגה משביעה ויכולה לשמש כתחליף לחטיף אנרגיה.
• העוגה יכולה להתאים גם לסוכרתיים שיכולים לשלב בארוחת הביניים מנת פחמימה עם שומן.
• פירות יבשים מומלצים במיוחד למי שסובל מעצירות. הריכוז הגבוה של הסוכר גורם לחדירה מוגברת של נוזלים למערכת העיכול, לריכוך המזון המעוכל במעי ולזירוז היציאות.
שימו לב: בעלי קיבה רגישה אנשים רגישים עלולים לסבול מכאבי בטן ושלשולים.
אל תוותרו על הדבר האמיתי
כשאתם עורכים את שולחן החג, פנקו את עצמכם בצלחת גדולה וצבעונית של פירות טריים, העשירים בסיבים, ויטמינים נוזלים וטעמים טבעיים עם הרבה פחות סוכר.
חג שמח ובתאבון!
יעל משיח-ארזי היא דיאטנית קלינית בכללית. היא מנחת קבוצות לשינוי הרגלי אכילה וירידה במשקל