חיפוש

dsdsdsd
יד מחזיקה רגל של תינוק פג

התמודדות עם לידת פג: צעד אחרי צעד

הלידה הבהולה, ההלם בפגייה, ההנקה, הפרידה הזמנית, השחרור הביתה וההתמודדות היומיומית. לידת פג היא חוויה מורכבת, נפשית ופיזית. יש לנו טיפים שיעזרו לכם להתמודד

קטי קמחי

קטי קמחי

​​רומי נולד בשבוע ה־32 להיריון, בשליש האחרון של היריון, שעד היום לא ברור מדוע הוא הסתיים מהר כל כך.

לשמחת כולנו, רומי נולד פג "גדול", במשקל של 1,985 גרם, ושהה בחדר טיפול נמרץ שלושה ימים בלבד. אבל שלושת השבועות שלאחר מכן, ובעצם כל השנה הראשונה לחייו, היו בסימן הפגוּת. אני, האמא הטרייה, נאלצתי ללמוד לבד מה דורשת הורות לפג.

לידה והורות לפג, בעיקר אם מדובר בילד ראשון, הן חוויות מורכבות להורים, פיזית ורגשית, וחשוב ללמוד ולקבל את כל התמיכה שניתנת בעת השהייה בפגייה ולאחר מכן.

ישנם ספרים נפלאים על פגות, וישנה אינפורמציה מרתקת באינטרנט, אבל יותר מכול מומלץ להיעזר בצוות המטפל ובנשים שעברו את החוויה על בשרן ולקבל תמיכה מלאה, שטעימה ממנה אנסה לתת כאן.​

כל תינוק שנולד לפני השבוע ה־37 להיריון​ נקרא פג, ללא קשר למשקל גופו. לידה של פג מגיעה בהפתעה מוחלטת, אלא אם כן מדובר במצב מיוחד כמו היריון מרובה עוברים​, עבר של לידה מוקדמת או מום מבני ברחם.

​לפעמים מדובר בסופה הספונטני או המאולץ של שמירת היריון, ולפעמים, כמו במקרה שלי, בלידה טבעית שהגיעה הרבה לפני הזמן ככה סתם, בלי התרעה מראש.

​​חשוב לדעת

מה הופך היריון להיריון בסיכון גבוה? המדריך המלא

אם את מופנית למיון יולדות​ על ידי רופא/ת​ הנשים או שהחלטת על דעת עצמך לנסוע לשם, חשוב לא לשכוח שני דברים:

1. תיק לידה​ ובו, בין היתר, בגדים להחלפה, כלי רחצה, בגדים נוחים, תעודת זהות ותיק מעקב היריון.

2. אם המצב מאפשר כמה דקות למחשבה, מומלץ להביא בחשבון שלידה בבית חולים מסוים מחייבת אשפוז בפגייה שלו.

בלידה רגילה הבחירה בבית החולים נעשית על פי שיקולים שקשורים לשעות הלידה ולימים שאחריה, אולם לידת פג מחייבת קשר של שבועות ולעתים של חודשים עם בית החולים. בשל הנסיעות התכופות רצוי שהמרחק של בית החולים מהבית יהיה סביר, וכן רצוי לקבל המלצה על פגייה ברמה גבוהה.​

אם הל​​ידה אינה המשך של אשפוז ממושך, רוב הסיכויים שתגיעו לבית החולים ותזכו לשלל בדיקות ותשאולים. בדרך כלל התהליך כולל בדיקה של צוואר הרחם, פתיחת וריד וחיבור אינפוזיה ליולדת, חיבור למוניטור, מתן תרופות לעיכוב צירים ומתן סטרואידים להאצת ההבשלה של ריאות הפג ולהפחתה של סיבוכי פגות אפשריים אחרים.

כמו כן, אם הזמן מאפשר, יזמינו הרופאים המיילדים את רופאי הפגייה לפגישת היכרות ולהכנה עם בני הזוג כדי להקל עליהם את התהליך הצפוי להם ולתינוקם לאחר הלידה המוקדמת. אם יתאפשר, ואם תהיו מעוניינים בכך, ניתן לערוך סיור בפגייה לפני הלידה ולקבל הסבר על תהליך קבלת הפג לאחר הלידה.

​​ידע זה כוח

כל מה שחשוב לדעת על לידה מוקדמת

לעיתים הצעדים שננקטים עוזרים לעכב את הלידה, ועדיין, כשזו תגיע, היא תהיה רחוקה מהלידה שתיכננתם. פעמים רבות, בעיקר אם מדובר במצוקה של האם או של העובר, אין מנוס מניתוח קיסרי.

אלמנט הדחיפות והדאגה ליולדת ולעובר שלה דומיננטי בלידות מוקדמות, והן מעובות בצוות רפואי גדול יותר. פגים רבים, במיוחד אלה שנולדים לפני השבוע ה־32, זקוקים לטיפול רפואי דחוף מייד לאחר לידתם. לכן חדר הלידה מגובה במכשור רפואי רב יותר ובצוות מקצועי שכולל רופאים, מיילדות וצוות מהפגייה.

לידה מוקדמת היא לא רק "לידה לפני הזמן". מדובר בתהליך פתולוגי שיכול לנבוע ממכלול של גורמים, ולפיכך לידה טבעית בתנוחה שמתאימה ליולדת אינה אופציה. הצוות הרפואי הוא שנותן את הטון בשל הדאגה לכך שהלידה המורכבת הזאת תסתיים בשלום ועם מינימום של סיבוכים לאם ולעוברה.

ההמלצה היחידה במקרה הזה היא לשחרר את כל חלומות הלידה שהיו לך ולזכור שכולם כאן לטובתך ולטובת העובר.

מייד בסיום הלידה נמדד ציון האפגר​ של הפג לפני שהוא מועבר למחלקת הפגים לטיפול מיידי. בשלב הזה רוב הסיכויים שבן זוגך או בת זוגך ייצאו עם הצוות ללוות את הפג למחלקה, ואת תישארי בחדר הלידה עד לסיום תהליך הלידה שכולל את הוצאת השליה ותפירה של הניתוח הקיסרי - במקרה הצורך.​

3. פגייה

המפגש הראשון עם הפגייה אינו פשוט להורים הטריים, ובעיקר לא ליולדת שכמהה לגעת בתינוק שזה עתה נולד וסובלת בעצמה מכאבים ומדימום שאחרי הלידה.

ההלם הראשוני הוא הפגישה עם יצור קטן כל כך, שיכול להיות מונשם ומחובר לצינורות. בביקור הראשון תלמדו על כל מה שקשור לטיפול בפגים: התנהלות הפגייה, המוניטורים, המעקב, האפשרות לשאוב חלב לפג וכד'.

מדובר ברגעים לא פשוטים, בייחוד אם הפג שלכם סובל מבעיות או מסיבוכים פיזיולוגיים. חשוב להיעזר בתמיכה רגשית של אדם נוסף: הורה, חבר או דולה.

חשוב לדעת שניתן לשתף בתחושות גם את הצוות בפגייה, וכמו כן ניתן לבקש פגישה עם העובדת הסוציאלית של המחלקה כדי לשתף אותה בחוויות המורכבות.

​מדריך מרגיע

זה מה שצפוי לכם בימים הראשונים בפגייה

בתחילה נדמה שאתם מיותרים לגמרי בפגייה. זה ממש לא נכון. אף שבשלבים הראשונים התינוק שלכם אמור להישאר בתוך אינקובטור לשמירה על ביטחונו ועל בריאותו, נוכחות ההורים משמעותית לפגים לא פחות מלכל תינוק אחר. הקול שלכם, המגע, הליטוף נקלטים בחיישנים של הקטנצ'יק ויכולים ליצור שינוי משמעותי במצב בריאותו ובק​צב הגדילה שלו.

נסו ללמוד כל שניתן על מצבו הבריאותי של ילדכם. בקשו להיפגש עם הרופאים המטפלים ולהיות שותפים לכל הליך רפואי. למדו על הנקה לפגים​ ועשו את המקסימום כדי להעניק לפג חלב אם. ממחקרים עולה שאמהות לפגים מייצרות באופן טבעי את המזון האולטימטיבי לתינוקם מבחינת הנוגדנים ושיעורי השומן.

בהדרגה תלמדו לעשות לבד כל פעילות שקשורה לטיפול השוטף: האכלה, רחצה​, החתלה, והקפידו על מגע מרבי בשיטת ה"קנגורו".

רצוי מאוד לנצל את הימים בפגייה כדי לקבל הדרכות בנושאים האלה ובנושאים נוספים (כמו שאיבת חלב והנקה, החייאה וטיפול בפג לאחר השחרור) וכדי להכיר את התינוק שלכם. נכון, השהייה בפגייה אינה נעימה, אבל זה המקסימום שאתם יכולים לעשות באותו השלב, וזה המון.

shutterstock_771083761.jpg
אל תיבהלו מהמכשירים. הם שם כדי לשמור על התינוק שלכם

קשיים נוספים צצים לאחר שהיולדת משוחררת לביתה, והפג נשאר בבית החולים. באופן טבעי, כשתחזרו הביתה, יהיו שעות ארוכות שבהם תהיו בנפרד מהתינוק. לרוב, גם כשתיפגשו, ייווצר תסכול כתוצאה מהצורך להעביר ימים שלמים בפגייה. לעיתים נוצרת חברוּת תומכת עם אמהות ועם אבות נוספים בפגייה, מה שהופך את הימים הארוכים לנעימים יותר.

ובכל זאת, גלי ההורמונים של אחרי הלידה והדאגה לקטן יעלו הרבה בכי ודמעות. חשוב להיעזר ככל שניתן בחברות, בהורים ובאנשי מקצוע.

אם את שואבת חלב או מיניקה, הצורך לעשות זאת בלילות עלול להיות מתיש. כדאי להתייעץ עם יועצת ההנקה ועם שאר אנשי הצוות במחלקה על תוכנית שאיבות שתאפשר לך גם מנוחה והחלמה.

חשוב מאוד שיהיה זמין בעבורך אוכל בריא במקרר. כל מי ששואל אותך איך לעזור, עני לו שיכין תבשיל בריא או שיעשה קניות במכולת, שכן אין תחליף לתמיכה שמעניק מזון איכותי. נוסף על כך בקשי מהסבים ומהסבתות לבקר, להיות בחברתך בשעות הפגייה הארוכות ולהיות לצד התינוק שלך כשאת עייפה או רחוקה.

התשובה לשאלה מתי משחררים פג הביתה משתנה ממקרה למקרה. יש כאלה שיחלימו מהר, יעלו יפה במשקל, לא יפתחו סיבוכי פגות וישוחררו מהר הביתה. לעומתם יהיו פגים שיפתחו סיבוכי פגות כמו מצוקה נשימתית, דלקות במעיים, דימומים בחלל המוח ועוד, ואשפוזם בפגייה יהיה ארוך ותובעני במיוחד. הורים שחווים מהלך כזה זקוקים לכל התמיכה שניתן לגייס.​​

4. בית

כל כך חיכיתם וקיוויתם, והנה, היום הגדול הגיע, ועכשיו בעצם צריך להתחיל הכול מהתחלה. אומנם התינוק שלכם מוכר לכם, אבל מרגע הלידה תמיד היה שם עוד מישהו מקצועי שפקח עין. ייתכן שהוא קטן כל כך שקשה למצוא לו בגדים, וכל מוצץ נראה לידו כמו מכסה של סיר.

אף שהוא גדול מספיק, הפג שלכם עדיין זקוק להשגחה אישית ורפואית צמודה. ככל שיחלפו הימים יהיה קל יותר, וגם בשלב הזה התמיכה חשובה. כל זוג ידיים נוספות יעזרו בשלב הזה. רצוי לפני הפרידה מהפגייה לאסוף טלפונים מהורים אחרים שהכרתם ואולי התיידדתם איתם ולנסות ליצור מעגלי תמיכה.

​המעבר הביתה

מדריך לימים שאחרי שחרור הפג מבית החולים

פגים רבים סובלים מבעיות רפואיות שהטיפול בהן ממושך, אבל גם אם התינוק שלכם בריא, במהלך השנה הראשונה לחייו תיאלצו להתמודד עם סוגיות רבות שהורים לתינוקות שנולדו בשבוע נורמלי של ההיריון אינם מתמודדים איתן.

סוגיית המשקל והתזונה תהיה משמעותית בעבורכם, גם חום הגוף, ובהמשך הרופא המטפל ילמד אתכם כיצד לעקוב אחרי קצב ההתפתחות הנורמלי של פגים.

הורים רבים מוצאים את עצמם חסרי ביטחון מול הצורך להתמודד עם הפג בבית, בעיקר אם קיימות בעיות נוספות שקשורות לבריאות התינוק. אימהות רבות חשות אשמה או חוסר ביטחון, לעיתים עולים דכדוך או מתחים בין ההורים כשברקע עולות תהיות מהסביבה על "הנחיתה הקשה"' שלכם אל עולם ההורות.

מומלץ ללמוד עיסוי תינוקות,​ כיוון שפגים, אף יותר מתינוקות רגילים, זקוקים למגע עמוק וחם. ובעיקר חשוב להבין: הורות לפג היא חוויה לא פשוטה שקשורה למשפחה שלמה, ולעיתים יש צורך בחודשים ארוכים כדי להתאושש ממנה.

חשוב לברר היכן יתקיים המשך המעקב אחר הגדילה וההתפתחות של התינוק לאחר השחרור. מומלץ ליצור קשר עם טיפת חלב ועם הרופא המטפל עוד במסגרת האשפוז. ניתן להיעזר גם בצוות המטפל.

ייעוץ רפואי: 

פרופ' ארז עפר, מנהל מחלקת יולדות ד' ואשפוז יום יולדות בסיכון גבוה במרכז הרפואי אוניברסיטאי סורוקה

טלי צים מאירמן​ (RN ,MSN) היא אחות בפגייה במערך הנשים והיולדות במרכז הרפואי כרמל, מקבוצת כללית​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש