חיפוש

dsdsdsd
בדיקת שדה הראייה

בדיקת שדה הראייה

בדיקת שדה הראייה עוזרת להעריך נזק לתפקוד העין. איך עושים אותה? כמה זמן היא אורכת? ואיך גילוי של שדה ראייה לקוי עוזר לזיהוי ולמעקב אחר מחלות? כל מה שחשוב לדעת כשהולכים לבדיקה

ד"ר אלון זהבי

בדיקת שדה הראייה עוזרת להעריך ולכמת נזק אפשרי לתפקוד העין, ובכך את השפעתו על חיי המטופל. את שדה הראייה בודקים בכל עין בנפרד או בשתיהן ביחד. תוצאות הבדיקה ניתנות בתדפיס גרפי.

כיצד נעשית הבדיקה?

הבדיקה אינה פולשנית והיא נעשית בשתי דרכים עיקריות:

​בדיקה ידנית של שדה הראייה. הבודק מבקש מהנבדק לכסות עין אחת ומזיז את אצבעותיו מול העין הגלויה. הנבדק מציין מתי הוא רואה את האצבעות ומתי אינו רואה אותן. הבדיקה אינה מדויקת, ומשתמשים בה כדי לקבל הערכה מהירה של נזקים בולטים וגדולים בשדה הראייה בזמן הביקור במרפאה.

מבחן שדה ראייה ממוחשב. הבדיקה נעשית באמצעות ציוד מיוחד שאותו מפעיל טכנאי. הנבדק מניח את סנטרו במבנה בצורת חצי עיגול ומתבקש להביט במכשיר ולהתמקד כל הזמן בנקודה מרכזית אחת. במהלך הבדיקה מאיר המחשב נקודות שונות בשדה הראייה בעוצמות משתנות, והנבדק מתבקש לסמן בלחיצה על כפתור כאשר הוא רואה את נקודות האור. בתום הבדיקה מדפיס המחשב את התוצאות על נייר. 

הבדיקה הזאת מדויקת יותר מהבדיקה הידנית ומאפשרת לקבל הערכה טובה יותר של שדה הראייה. עם זאת היא דורשת ערנות והבנה של הנבדק, והתוצאה תלויה במידה רבה בשיתוף הפעולה שלו וביכולתו לתת תשובות מדויקות.​

כמה זמן אורכת הבדיקה הממוחשבת?

הבדיקה אורכת כמה דקות לכל עין. משכה המדויק תלוי בתוכנה הנבחרת. השוני בין התוכנות יכול להיות בין היתר במספר נקודות הבדיקה ובגודל שדה הראייה שנמדד ממרכז הראייה. הגודל מתואר לרוב במספרים 10-2, 24-2 או 30-2.

​מי צריכים לעשות את הבדיקה?

מי שעל פי החשד חולים במחלות שפוגעות בשדה הראייה, ושרופא עיניים הפנה אותם לעשות אותה. 

​אילו מחלות פוגעות בשדה הראייה?

תהליך הראייה מתחיל בעין, נמשך לאורך עצב הראייה ומסתיים במוח. כל הפרעה במהלך הזה עלולה לבוא לידי ביטוי בליקוי בשדה הראייה. ההפרעה יכולה לנבוע מכמה סוגים של מחלות:

מחלות עיניים כמו מחלות רשתית (למשל ניוון מקולרי​), מחלות של עצב הראייה (למשל גלאוקומה) ומחלות של ארובת העין ושל העפעפיים. אלה יכולות להפריע לתפקוד התקין של העין וליצור פגמים בשדה הראייה. 

מחלות במערכת העצבים המרכזית כמו גידולים במוח, אירועים מוחיים ומחלות דלקתיות של המוח. גם הן יכולות לפגוע בשדה הראייה. 

​מהי המטרה של בדיקת שדה הראייה?

מטרת הבדיקה היא לגלות באופן מדויק חסרים בשדה הראייה של כל עין בנפרד או של שתיהן ביחד. הבדיקה משמשת לאבחון מוקדם של מחלות הגורמות לחסרים האלה, שלעיתים פוגעות בשדה הראייה בשלביהן המוקדמים, לפני שהן גורמות לירידה בחדות הראייה. 

נוסף על זיהוי המחלה ואבחנתה, הבדיקה מאפשרת לעקוב מקרוב אחר התקדמות המחלה והשפעתה על תפקודי הראייה, ובכך להתאים ולאזן את הטיפול המומלץ.

​מה אומרות התוצאות של בדיקת שדה הראייה?

פענוח התוצאות נעשה על ידי רופא עיניים והוא יכול לקבוע שהבדיקה תקינה או ששדה הראייה מצומצם או לקוי. התיאור יהיה מפורט בהתאם לסוג הנזק שנמצא בבדיקה.

​מה חשוב לדעת כשהולכים לבדיקת שדה ראייה?

הבדיקה דורשת ריכוז, ולכן מומלץ להגיע אליה ערניים ולא עייפים. חשוב להיות בה בתפקוד מיטבי מאחר שהאמינות של תוצאותיה תלויה בנבדק. חשוב גם להביא לבדיקה משקפי קריאה ומשקפיים לראייה למרחק.

בזמן הבדיקה מותר למצמץ ומותר לנשום. אם מתעוררת בעיה ניתן לעצור את הבדיקה ולעדכן את הטכנאי של המבחן.

אחרי הבדיקה לא חשים טשטוש ראייה. חשוב לקבל הסבר מהרופא המטפל על תוצאות הבדיקה ועל המשמעות שלהן, ויש לשמור העתק מתוצאות הבדיקה של שדה הראייה.

​ד"ר אלון זהבי​ הוא מומחה ברפואת עיניים, שירות הגלאוקומה, המרכז הרפואי רבין

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש