חיפוש

dsdsdsd
בחור מביט דרך זכוכית מגדלת

אלרגיה בעיניים

לא רק העור ודרכי הנשימה עלולים לסבול מאלרגיה, אלא גם העיניים. אלרגיה בעיניים עלולה לגרום לגרד, לאודם, לנפיחות ולדמעות. איך מטפלים בתופעה המציקה והאם אפשר למנוע אותה?

ד"ר אסף פרימן, ד"ר שירה שין אופיר, ד"ר קובי כהן

​​​​הרבה אנשים חושבים שגודש באף, פריחה בעור ועיטוש הם המאפיינים היחידים של אלרגיה, אך האמת היא שתסמיני אלרגיה עלולים להופיע גם בעיניים. 

זו תופעה שכיחה?

שיעור גבוה מכלל האוכלוסייה סובל מתופעות אלרגיות שונות, החל מאסתמה, עבור דרך אקזמה (אסתמה של העור כפי שהיא נקראת לעיתים) וכלה בקדחת השחת.

כ־40% מהאוכלוסייה בישראל ובארצות־הברית סובלים מאלרגיה בעיניים. רבים מהם סובלים מגירוי רק בעונות האלרגיה, ואילו אחרים סובלים כל השנה.​

תסמיני האלרגיה בעיניים, כמו כל תופעה אלרגית, נגרמים מתגובה לקויה של מערכת החיסון. כשגופים זרים כמו חיידקים ונגיפים מסכנים את הגוף, מערכת החיסון מחמשת את עצמה בחלבונים שנקראים נוגדנים שתפקידם להילחם בפולשים הזרים.

כשסובלים מאלרגיה (פירוש המילה ביוונית: תגובה שונה, תגובה חריגה) הגוף מגיב לחומרים שאינם מזיקים בדרך כלל ושאינם גורמים לתגובה חריגה כלשהי בקרב אנשים שאינם סובלים מאלרגיה.

החומרים שעליהם מגיב​​​ה מערכת החיסון נקראים אלרגנים. דוגמאות לאלרגנים: קרדית אבק הבית, אבקני צמחים, שיער, תאי עור מתים של חיות מחמד, נוצות.

גם טיפות עיניים למיניהן עלולות לגרום לתגובה אלרגית בעיניים עקב רגישות לחומר הפעיל ו/או לחומרי השימור של הטיפות.

איך מתפתחת האלרגיה בעיניים?

התגובה האלרגית גורמת לגירוי ולדלקת של הלחמית, שהיא קרום שקוף שמכסה את החלק הפנימי של העפעפיים ואת החלק הלבן של העיניים.

בדלקת לחמית אלרגית המטופל חש גירוד בעיניים וסובל מאחת או יותר מהתופעות הבאות: עיניים נפוחות, עיניים שורפות, אדמומיות או אודם בעין או מתחת לעין, דמעת. התופעות האלה נגרמות מהיסטמין - חומר שאותו מייצרים ומשחררים תאי פיטום, שהם חלק ממערכת החיסון של הגוף.

שעורה בעין: איך נפטרים מהצרה הזאת?

זה לא נראה טוב ובעיקר כואב. מה חשוב לעשות ומה לא?

מהן התגובות האלרגיות האפשריות?

תגובה דלקתית עונתית של הלחמית היא הסוג השכיח ביותר של תגובה אלרגית בעיניים. אלרגנים שגורמים לקדחת השחת במהלך עונות האלרגיה עלולים לגרום גם לגירוי ולדמעת בעיניים.

תגובה דלקתית כרונית. העיניים מגורות כל השנה עקב חשיפה לאבק הבית, לשיער, לעור שנשר מחיות מחמד ולחומרים אלרגניים אחרים שנמצאים בבית.

תגובה למגע. חומרי איפור וטיפוח, בשמים וחומרים אחרים שמורחים על הפנים עלולים לגרום לתגובה אלרגית אצל אנשים רגישים. התגובה האלרגית כוללת לעיתים גם פריחה מסביב לעיניים.

דלקת אביבית של הקרנית ושל הלחמית (Vernal Keratoconjunctivitis). מדובר בדלקת עיניים כרונית בילדים שמתחילה לרוב בסביבות גיל 5 שנים ופוגעת יותר בבנים מאשר בבנות.

עדשות מגע. שימוש בעדשות מגע עלול ליצור רגישות לעדשות המגע, ובעקבות הרגישות הזאת עלולים להופיע גירוי ואודם בלחמית העין.

מהם התסמינים המצביעים על אלרגיה בעיניים?

• אודם בלחמית העין.

• תחושת גרד בעיניים.

• דמעת.

• נפיחות בעפעפיים.

• כאב, צריבה ורגישות לאור.

רוב האנשים שסובלים מאלרגיה בעיניים סובלים גם מתסמיני אלרגיה אחרים כמו עיטוש וגודש באף.

בתוך כמה זמן ממגע עם האלרגן יופיעו התסמינים?

מהירות ההופעה של התסמינים בעיניים משתנה מאדם לאדם. יש אנשים שמפתחים תסמינים בסמוך למגע עם האלרגן, ואילו אחרים מפתחים אותם כעבור ימים אחדים ממועד מהחשיפה.

​איך אפשר להקטין את הסיכון לסבול מהתסמינים האלה?

חשוב לנסות למצוא מהם הגורמים לתסמינים ולנסות להימנע מהם עד כמה שניתן.  ניתן להיבדק אצל מומחה לאלרגיה ולעבור הערכת אלרגנים.

אם הבעיה היא, למשל:

• אבקנים - ניתן לסגור את החלונות ולהישאר בבית בעונות שבהן הפריחה היא בשיאה. אמצעי הגנה נוסף הוא להרכיב משקפי שמש כשיוצאים החוצה. הם יבלמו חלק מהאבקנים ומהאלרגנים האחרים ויפחיתו את המגע שלהם עם העיניים.

• אבק - יש לשאוב את השטיחים ואת הווילונות ולכבס את המצעים לעיתים תכופות כדי להפחית את הכמות של קרדית האבק בבית.

• במקרה של רגישות לחומרי איפור וטיפוח - יש להפסיק להשתמש במוצרי קוסמטיקה שמגרים את העיניים.

ואם אני סובל מתסמיני האלרגיה - מה אפשר לעשות כדי להקל עליהם?

• להשתמש בטיפות סיכוך (דמעות מלאכותיות) כדי להפחית את היובש וכדי לשטוף את האלרגנים ככל שניתן.

• להוציא עדשות מגע אם העיניים מגורות.

• להימנע משפשוף העיניים. לא משנה עד כמה הן מגרדות - השפשוף רק יחמיר את הגירוי ואף עלול לגרום נזק בלתי הפיך לעיניים.

• במקרה של חשיפה לחומר הגורם לגירוי, יש לשטוף את העיניים במים זורמים למשך כ־15 דקות. ניתן להיעזר במגבוני עפעף היפואלרגנים ייעודיים.

אילו תרופות קיימות לטיפול באלרגיה בעיניים?

הטיפול התרופתי באלרגיה בעיניים מיועד להקל על תסמיני האלרגיה, להפחית את התדירות של התקפי האלרגיה ואף למנוע אותם כליל.

התרופות לאלרגיה בעיניים כוללות טיפות, שאותן יש להזליף לעיניים, משחות מקומיות וטבליות. יש לציין שכמה מהטיפולים הרגילים שניתנים לסוגי אלרגיה אחרים (כמו נזלת אלרגית או אלרגיה של העור) משמשים גם לטיפול באלרגיה בעיניים. להלן פירוט של הטיפולים התרופתיים העיקריים שקיימים.

טיפות ומשחות לעיניים

היתרון הגדול של טיפול בעין הוא שמדובר בטיפול מקומי - מה שמקטין את הסיכון לתופעות לוואי בגוף. קיימות טיפות עיניים שניתן לרכוש ללא מרשם רופא, וקיימות טיפות עיניים ומשחות עיניים שמחייבות מרשם של רופא עיניים. 

טיפות עיניים הנרכשות ללא מרשם ניתנות לרוב לפרק זמן קצר ולהקלה בלבד. הן מפחיתות גרד, אדמומיות ונפיחות ומקילות על תסמיני האלרגיה. יכולת ההשפעה שלהן מוגבלת מאוד בהשוואה לטיפות הניתנות במרשם.

קיימים סוגים שונים של טיפות עיניים ושל משחות עיניים הניתנות במרשם רופא מומחה. אלה נבדלות זו מזו ביעילותן, באופן השימוש, במשך השימוש ובסוג החומר הפעיל המצוי בהן. להלן הטיפות הנפוצות ביותר:​

טיפות עיניים המכילות אנטי־היסטמינים כמו אופטילסט (השם הגנרי: אזלסטין), פטנול ורלסטט. טיפות העיניים האלה נוגדות פעולה של היסטמין. כאמור, היסטמין הוא חומר שמשפעל תהליכי אלרגיה בגוף. באמצעות ויסות מקומי של ההיסטמין מצליחות התרופות האלה להקל על תסמיני האלרגיה כמו אדמומיות, גרד והפרשה מוגברת של דמעות.

תחילת ההשפעה של טיפות העיניים האלה היא לרוב מהירה, אך יש להשתמש בהן במשך שבועיים לפחות כדי שתהיה להן השפעה מיטבית והשפעה מונעת. תופעות הלוואי השכיחות ביותר של הטיפות האלה הן תחושות צריבה או גרד המופיעות מייד עם הזלפת הטיפות.

טיפות עיניים המכילות חומרים מייצבי אלרגיה (מייצבים של תאי פיטום, שהם תאים במערכת החיסון שיש להם תפקיד בהפרשת חומרים שגורמים לאלרגיה). מדובר, למשל, בטיפות קרומופטיק (השם הגנרי: סודיום כרומוגליקט). 

את הטיפות האלה מזליפים 3 או 4 פעמים ביום, וניתן לרכוש אותן ללא מרשם. המגרעת העיקרית שלהן: הן אינן מקנות הקלה מהירה. לרוב יש צורך בכ־10 ימי טיפול לפני שמתקבלת ההשפעה המרבית שלהן.

טיפות עיניים המכילות סטרואידים. הטיפות האלה ניתנות בדרך כלל רק לאחר שמתן טיפות אנטי־היסטמיניות לא פתר את הבעיה או במקרים של אלרגיה כרונית (ממושכת). השימוש בסטרואידים הוא לזמן קצר בלבד, רצוי שלא יותר מכמה ימים.

קיימות טיפות עיניים המכילות סטרואידים "חלשים" כמו לוטמקס (השם הגנרי: לוטנפרדנול) וישנן טיפות עיניים המכילות סטרואידים "חזקים" כמו פרד פורטה (השם הגנרי: פרדניזולון אמטט) ואף־אם־אל (השם הגנרי: פלואורומתולון).

הטיפול המומלץ הוא במרבית המקרים באמצעות סטרואיד "חלש", משום שיש לו פחות תופעות לוואי.

תופעות הלוואי של שימוש ממושך בסטרואידים בעיניים כוללות עלייה בסיכון לקטרקט, לעלייה בלחץ התוך־עיני ולגלאוקומה.

מומלץ לא לתת סטרואידים למטופלים שאובחנה אצלם גלאוקומה. השימוש בטיפות עיניים כאלה ייעשה רק בהנחיה ובפיקוח של רופא עיניים ורק אם מקפידים להיות אצלו במעקב.

טיפול המבוסס על נוגדי דלקת שאינם סטרואידים. בשנים האחרונות נכנסה לשימוש משחת פרוטופיק שמדכאת את מערכת החיסון רק במקום שבו היא נמרחת (דיכוי חיסוני מקומי).

המשחה מיועדת לשימוש בעור, ואילו השימוש בה לעיניים הוא off label (דהיינו עדיין אין לתרופה התוויה רשמית לשימוש הזה). המשחה מיועדת לטיפול בעיני ילדים ומבוגרים, אך אינה נכללת בסל התרופות.

באחרונה ניתן להשיג פרוטופיק גם בטיפות. הטיפות - בניגוד למשחה - אינן גורמות לראייה מטושטשת וגם נעימות יותר לעין (משחת פרוטופיק עלולה לגרום לתחושת שריפה בזמן המריחה).

היתרון הגדול של פרוטוקיפ הוא יכולתה להשיג דיכוי חיסוני מצוין ללא הסכנות הנלוות לסטרואידים לשימוש מקומי כמו עלייה בלחץ התוך־עיני וקטרקט).

טיפות שמכווצות כלי דם. טיפות עיניים כאלה - כמו סטילה, וי־זולין ואזולין (השם הגנרי: טטרהידרוזולין) - ניתן לרכוש ללא מרשם רופא. הן אומנם מפחיתות אדמומיות וגרד, אך השימוש בהן אינו מומלץ, שכן הן אינן מטפלות באלרגיה אלא רק מקילות על התסמינים.

אם רוכשים טיפות כאלה בבית המרקחת, יש לדעת שמותר להשתמש בהן במשך ימים ספורים בלבד. טיפול ממושך אינו מומלץ שכן יעילות התרופות האלה הולכת ופוחתת ככל שמשתמשים בהן במשך זמן רב יותר.

נוסף על כך, טיפות העיניים האלה עלולות להחמיר גלאוקומה ולכן אינן מתאימות למי שסובל מהמחלה.

טיפות לטיפול ביובש בעיניים. אף שאלרגיה בעיניים מתבטאת לעיתים בהפרשה מוגברת של דמעות, הרי מרבית המטופלים סובלים דווקא מיובש בעיניים, במיוחד נשים ומבוגרים. אם אכן סובלים מיובש בעיניים, יש להשתמש בטיפות עיניים מסככות ובתחליפי דמעות, משום שהיובש בעיניים עלול להחמיר את תסמיני האלרגיה. דוגמאות לטיפות המטפלות ביובש בעיניים: סיסטיין, ג'נטיל, הילו־קומוד. 

אופן השימוש בטיפות עיניים
יש להקפיד על השימוש בטיפות העיניים לפי ההוראות המופיעות בעלון לצרכן. לפני שמתחילים להשתמש בטיפות, יש לשטוף את הידיים במים ובסבון.

אם מזליפים יותר מסוג אחד של טיפות עיניים, יש להמתין 5 דקות בין הזלפת סוג אחד להזלפה של הסוג האחר. גם אם מזליפים יותר מאשר טיפה אחת מאותו הסוג יש להמתין 5 דקות בין הזלפת טיפה אחת להזלפה של הטיפה הנוספת.

התוקף של טיפות העיניים
במרבית טיפות העיניים התוקף של התכשיר הוא חודש אחד בלבד מהרגע שבו נפתח הבקבוקון בפעם הראשונה. עם זאת, ישנם סוגים של טיפות עיניים שהתוקף שלהם יכול להיות עד חצי שנה ממועד הפתיחה בפעם הראשונה. יש להתייעץ עם הרוקח בנוגע לתוקף התכשיר לאחר פתיחתו או לעיין בעלון התכשיר או במידע המופיע על האריזה.

טבליות

טבליות המכילות נוגדי היסטמין משמשות להפחתת גרד ולהפחתה של תסמיני אלרגיה אחרים בעיניים. בדרך כלל ניתנות הטבליות האלה במקרים שבהם יש למטופל אלרגיה נוספת כמו נזלת אלרגית או אלרגיה של העור. לא נהוג לתת אותן במקרים שבהם האלרגיה היא בעיניים בלבד.

תחילת ההשפעה של הטבליות אינה מיידית אלא מורגשת רק בחלוף כמה ימים מהתחלת הנטילה שלהן. לעיתים השימוש בטבליות גורם לתופעות לוואי כמו יובש בעיניים, ולכן אינו תמיד מומלץ.

אנטי־היסטמינים מהדור החדש הם תכשירים שניטלים פעם ביום וגורמים לפחות תופעות לוואי בהשוואה לאנטי־היסטמינים מהדור הישן. במרבית המקרים התרופות האלה אינן גורמות לישנוניות, אך שיעור קטן של מטופלים שנוטל את התרופות האלה עלול לסבול בכל זאת מישנוניות ומעייפות. אם סובלים מתופעות הלוואי האלה אסור לנהוג.

חלק מהאנטי־היסטימינים מהדור החדש ניתן לקנות ללא מרשם, וחלק - עם מרשם. מדובר בתרופות כמו זילרג'י והיסטזין (השם הגנרי: צטריזין), אלרג'יX ולורסטין (השם הגנרי לורטדין​), טלפסט (השם הגנרי: פקסופנדין) ואריוס (השם הגנרי: דסלורטדין). יש להתייעץ עם הרוקח בנוגע לתכשירים שניתן לרכוש ללא מרשם ובנוגע לתכשירים שדורשים מרשם מרופא.

יש לציין כי בעבר היה מקובל להשתמש גם באנטיהיסטמינים מהדור הישן, כמו אהיסטון, אך השימוש בהם פחת בגלל תופעות הלוואי שלהם.

ואם התרופות לא עוזרות?

אם התרופות לא משככות את התסמינים האלרגיים, עשויים הרופאים להמליץ על אימונותרפיה (טיפול חיסוני לאלרגיה) או על זריקות נגד אלרגיה. הזריקות האלה מעלות בהדרגה את החשיפה של הגוף לאלרגנים, והוא מתרגל אליהם עם הזמן.

מתי צריך לפנות לרופא?

אם סובלים מאלרגיה בעיניים, מומלץ להיות במעקב קבוע אצל רופא עיניים. יש לפנות אליו בדחיפות אם חשים כאב בעיניים או אם ישנם שינויים בראייה כמו ראייה מטושטשת.

בכל מקרה יש להימנע לחלוטין משפשוף של העיניים, שכן הדבר עלול לגרום לנזק משמעותי לקרנית עד כדי עיוורון.

ד"ר אסף פרימן הוא רופא עיניים מומחה, מנהל שירות הקרנית במחלקת עיניים בבית החולים מאיר מקבוצת כללית

ד"ר שירה שין אופיר היא רופאת עיניים מומחית לניתוחי קטרקט

ד"ר קובי כהן הוא רוקח קליני במחוז דן-פתח־תקווה בכללית ועורך בכיר של מדריך התרופות באתר כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש