חיפוש

dsdsdsd
ילדה עם מעיל ומטריה עומדת בגשם

לצאת מהבית בלי סוודר? זה לא בסדר!

אמא שלך אמרה שאם תצאי מהבית עם שיער רטוב תתקררי, ושאם תלך יחף – בטוח תחטוף דלקת ריאות. ואמא תמיד צודקת, נכון? אז זהו, שלא תמיד. לבשנו מעיל ויצאנו לבדוק 10 מיתוסים של חורף

ד"ר דנה פלורנטין

ד"ר דנה פלורנטין

​1. סוודר בחוץ זה מאוד נחוץ כדי שלא תהיה חולה

לא נכון, אבל יש בזה משהו. הקור עצמו לא גורם לנו להיות חולים. עם זאת, מעבר חד בין טמפרטורה חמה לקרה יכול להחליש את מערכת החיסון, מה שיגרום לנו להתמודד פחות טוב עם הווירוסים שבהם ניתקל בדרך. אז מומלץ לצאת מהבית עם סוודר? בהחלט לא מזיק, אבל אפשר להוריד אותו בהדרגה בחוץ כשלא קר... 

2. אל תצאי החוצה עם שיער רטוב - אחרת תתקררי

לא נכון, אבל יש בזה משהו. השיער הרטוב לא מושך אליו חיידקים או וירוסים, אבל טמפרטורת גוף נמוכה מדי מחלישה את מערכת החיסון. כשמערכת החיסון מוחלשת נתקלת בווירוס או בחיידק - הסיכון ללקות במחלה גבוה יותר. אז כל עוד השיער הרטוב לא מוריד את הטמפרטורה של הגוף מתחת לסף מסוים - אין בעיה לצאת עם שיער רטוב. לעומת זאת, אם את נמצאת בחופשת סקי בשלג, אולי כדאי בכל זאת לחבוש את כובע הצמר עם הפומפון שאמא סרגה לך. 

3. אל תלך יחף, שחלילה לא תחטוף דלקת ריאות

לא נכון, אבל יש בזה משהו. החיידקים והווירוסים שגורמים לשפעת, להצטננות (נזלת) ולדלקת ריאות אמנם לא נכנסים לגוף שלנו דרך כפות הרגליים, אבל אם הולכים יחפים על רצפה קרה וכתוצאה מכך טמפרטורת הגוף שלנו צונחת משמעותית - מערכת החיסון שלנו תהיה יעילה פחות. בבית מחומם היטב או על רצפת פרקט, על שטיח או על חימום תת רצפתי - רוב הסיכויים שלא יאונה כל רע ליחפים המתהלכים שבינינו.  

​איך יוצאים בריאים מהחורף הזה?

המומחים שלנו מחלקים לכם טיפים
איך יוצאים בריאים מהחורף הזה?

4. שתה מיץ טבעי, ותהיה לי בריא

נכון חלקית. ילדים שלא אוכלים פירות וירקות עשויים לסבול ממחסור בוויטמינים, מה שמחליש את מערכת החיסון. וכבר אמרנו, שמערכת חיסון חלשה מאפשרת לווירוסים להתנחל בגוף ביתר קלות. 

אבל רוב האוכלוסייה לא סובלת מחסר תזונתי, מאחר ששפע הירקות והפירות מכיל יותר מכמות הוויטמינים הדרושה, ועודף של ויטמינים פשוט יוצא החוצה מהגוף דרך השתן. 

לכן, מי שלא אוכל ירקות ופירות ומצוי בסיכון לסבול מחסר תזונתי כזה או אחר - יכול להרוויח מוויטמין C למניעת הצטננויות, ואין כמו כוס מיץ תפוזים לצורך כך.  

5. אכילת מרק עוף מזרזת החלמה

נכון. המיתוס הזה קיים בכל התרבויות, וכנראה שלא סתם. חוקרים מצאו שלמרק עוף יש השפעה חיובית על מערכת החיסון שלנו. המרק מכיל הרבה מלחים, והדבר מונע התייבשות ומדלל את הפרשות הנזלת והליחה הצמיגות. כל זה מאפשר לגוף שלנו להתמודד עם התופעות ביתר קלות. בנוסף, המרק תורם להעלאת חום הגוף, מה שמאפשר לגוף להתמודד טוב יותר עם המחלה.  

6. צא לשמש ותצא מהדיכאון

לא נכון, אבל... האם בחורף מדוכאים יותר? ישנו דיכאון עונתי שמתפרץ בימים חשוכים יותר והטיפול האפקטיבי נגדו הוא, בין היתר, חשיפה לאור. מדובר בסוג ספציפי של דיכאון, השכיח יותר בחורף. אבל מחלות דיכאון ככלל אינן שכיחות יותר דווקא בחורף. 

7. החום עלה? זה מסוכן ויש להוריד אותו

לא נכון. החום אינו מחלה בפני עצמה, אלא רק תסמין שנלווה למחלה. הורדת החום לא מזרזת את ההחלמה, ואפילו להיפך. בעבר בוצע מחקר שהדגים כי הורדת חום יכולה בחלק מהמקרים אפילו לעכב את ההחלמה.

כל עוד החום לא מאוד גבוה (כלומר, לא מעבר ל־39 מעלות צלזיוס) הוא לא מסוכן לגוף, ובמידה שהוא לא מפריע לנו יותר מדי - אין צורך להוריד אותו. מצד שני, אם החום גורם לנו לתחושה כללית לא טובה ואנחנו סובלים ממנו - כדאי להוריד אותו כדי לתת לגוף לנוח ולישון כמו שצריך. 

8. כדאי להשאיר את החלון סגור כדי לא להתקרר

לא נכון. בימי חורף מדליקים בבוקר את המזגן במשרד ואף אחד לא פותח את החלונות כדי שהאוויר החם לא יברח החוצה. ואם לא פותחים לאוורר והחלון נשאר סגור - הווירוסים נשארים ולא הולכים לשום מקום. יש גם משרדים שבהם אין כלל חלונות, ואז כולם מסתובבים באותו חלל ומדביקים האחד את השני. 

אגב, הווירוס דוגר בגוף שלנו כמה ימים לפני שאנחנו נהיים חולים, ואלו הם בעיקר הימים שאנחנו מדביקים האחד את השני. 

9. יש לשים יד על האף כשמתעטשים

לא נכון. לא כדאי לשים יד על האף כשמתעטשים או לשים את היד על הפה כשמשתעלים. למה? כי אחר כך אנחנו נוגעים בכל דבר עם היד: לוחצים על הכפתור במעלית, פותחים את הדלת, נוגעים בידית. ואז אנשים אחרים נוגעים במקומות בהם נגענו, והווירוס עובר לידיים שלהם, ובמגע הראשון של היד עם האף או הפה - בינגו!

אז מה עושים? כשמשתעלים או מתעטשים - שמים מרפק. בצורה הזאת הווירוסים יישארו רק על המרפק. מומלץ גם לשטוף ידיים בתדירות גבוהה כדי לשטוף את הווירוסים שנמצאים על הידיים שלנו מהכפתור במעלית, או מהידית של הקומקום במשרד.  

10. תעשו רק מה שאתם אוהבים

נכון לגמרי! לא סתם אומרים "נפש בריאה בגוף בריא": דיכאון, דאגות וחרדות מחלישים את המערכת החיסונית, מה שגורם לנו להיות חולים הרבה יותר. המחלות האלה מורידות אותנו ומדכאות אותנו עוד יותר, והרי לנו מעגל קסמים שדורש שישברו אותו.

אז איך שוברים אותו? מומלץ לנסות ולאמץ אורח חיים שדואג גם לבריאות הנפשית. רצוי שכל אחד יברר מה מטעין אותו באנרגיה חיובית, ישקיע במה שימצא ויפנה לזה את המקום והזמן. 

ההשקעה הזאת מחזירה את עצמה, ואם אנחנו לא נשמור על עצמנו - אף אחד אחר לא יעשה את זה בשבילנו. זה יכול להיות מדיטציה, מפגש עם חברים, פעילות גופנית סדירה, דמיון מודרך, טיפול פסיכולוגי, סדנאות למודעות עצמית ואפילו נסיעה לחו"ל.

ד"ר דנה פלורנטין​ היא מומחית ברפואת משפחה בכללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש