זו מילה שנעשה בה שימוש כדרך אגב בחיי היומיום, בלי להבין עד הסוף את המשמעות שלה. למשל, "דיכאון, פספסתי את המבצע בסופר" או "איזה דיכאון, נגמר סוף השבוע וצריך לחזור לעבודה". אם רק דיכאון היה פשוט כל־כך...
לפי נתונים שפרסם משרד הבריאות ב־2012, סבל אחד מכל עשרה ישראלים בשלב כלשהו בחייו מדיכאון בדרגה החמורה ביותר - דיכאון מג'ורי. אבל למרות המימדים העצומים של המחלה (וכן, זו מחלה) שתוקפת מאות מיליוני אנשים ברחבי העולם בכל הגילים, נראה שרבים האנשים שיודעים עליה מעט מדי.
לעיתים קרובות, אנשים שיכולים להפיק תועלת מטיפול נמנעים מכך, בגלל חוסר ידע ו/או תפיסות מוטעות שלהם או של הסביבה לגבי המחלה.
אספנו לכם 10 מיתוסים פופולריים על דיכאון - חשוב שתדעו את האמת.
איך מזהים דיכאון? טיפים להורים
רק חלשים סובלים מדיכאון
לא נכון. זו סטיגמה מזיקה שגורמת לאנשים להעדיף "לסבול בשקט" מאשר לפנות לטיפול. יש אנשים הסובלים מנטייה גנטית לדיכאון, אחרים עברו אירועי חיים קשים.
דיכאון יכול לתקוף סוגים שונים של אנשים, גם כאלו שנחשבים לחזקים ומוצלחים – למשל אנשים בעמדות כוח - ושנראה מבחוץ כי לא חסר להם דבר בחיים. אף אחד לא יגיד על אדם שהוא חלש אם הוא סבל מהתקף לב, נכון?
דיכאון זו לא מחלה אמיתית - הסימפטומים הם רק בראש
לא נכון. דיכאון הוא מחלה שמשפיעה לא רק על המחשבות ומצב הרוח, אלא גם על הגוף. דיכאון יכול לבוא לידי ביטוי בין היתר בכאבים ותחושות באזורים שונים בגוף, קשיי נשימה, הפרעות שינה, עייפות כללית, שינויים בתיאבון ואיבוד משקל.
הרפורמה בבריאות הנפשכל מה שרציתם לדעת ולא ידעתם את מי לשאול. לחצו כאן
|
אפשר לצאת מדיכאון לבד - רק צריך לחשוב חיובי
לא נכון. כאשר אדם סובל מדיכאון של ממש - דיכאון קליני או מג'ורי - הוא זקוק לעזרה מקצועית כדי לצאת מהמצב. טיפול תרופתי או פסיכותרפי, או שניהם, יביאו אותו למצב בו יוכל "לחשוב חיובי".
אנשים בדיכאון חושבים שלילי. הם רואים את העולם במשקפיים שחורים. כמו שאדם בבור עמוק צריך עזרה כדי לצאת, כך גם אדם בדיכאון. כמו שאדם עם סוכרת או אסתמה לא יכול לטפל בעצמו לבד, כך גם אדם הסובל מדיכאון.
אין שום דבר שאני יכול לעשות כדי לעזור למי שסובל מדיכאון
לא נכון. אם מישהו קרוב אליכם (חבר, בן או בת זוג או קולגה לעבודה) יראה סימפטומים של דיכאון, סביר להניח שאתם תהיו הראשונים לזהות שמשהו לא בסדר.
קודם כל חשוב שתנסו להבין מה עובר עליו, תתמכו בו ותקשיבו מבלי להיות שיפוטיים. אם תתייחסו אליו בתור "משוגע", תתקפו אותו ותדרשו ממנו לצאת מזה, זה לא יעזור ועלול רק להחמיר את המצב ולגרום לו להרגיש רע יותר. כמובן שתסייעו לו מאוד אם תעודדו אותו לקבל עזרה מגורמים מקצועיים, שיוכלו לעזור לו לצאת מהמצב הקשה בו הוא נמצא.
דיכאון עובר בתורשה
נכון חלקית. אנשים להם קרובים מדרגה ראשונה עם היסטוריה של דיכאון נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מדיכאון בעצמם (כמו שתורשה משחקת תפקיד חשוב במחלת הסוכרת). עם זאת, לא כל אדם שיש לו קרוב שסבל מדיכאון יחלה במחלה, וייתכנו גם מקרים חדשים של דיכאון ללא היסטוריה משפחתית.
אם ידוע לכם על מקרי דיכאון במשפחה הקרובה, כדאי לשים לב טוב לסימפטומים המוקדמים של המחלה כדי לזהות אותה ולטפל בה בשלב מוקדם.
דיכאון הוא תמיד תוצאה של אירוע ספציפי
לא נכון. לפעמים אירועי חיים טראומטיים כמו גירושין, מוות של אדם קרוב או בעיות במערכת היחסים או במקום העבודה, יכולים לגרום לדיכאון להתפרץ, אבל לפעמים דיכאון מופיע בפתאומיות ללא סיבה ספציפית.
דיכאון נגרם כנראה משילוב של מספר גורמים, ביניהם הגנים של האדם, נוירולוגיה, הורמונים, ואירועי חיים טרגיים. הצטברות של אירועי חיים קשים מעלה את הסיכון לחלות בדיכאון.
אנשים בדיכאון מסוכנים לסביבה
לרוב לא נכון. כאשר אדם לוקה בדיכאון הוא פסימי, יש לו ירידה בערך העצמי, והוא יכול להיות מוצף בתסכול ובייאוש. תחושות אלו יכולות לגרום לו למחשבה השגויה שאין לו עתיד, אין לו תקווה, וכל שנותר לו הוא לסיים את חייו. דיכאון עלול לדחוף אדם למעשה אובדני, אבל אדם בדיכאון לרוב לא יפגע באחרים.
דיכאון הוא מחלת נפש
לא נכון. דיכאון כלול במדריך האבחנות הפסיכיאטריות, ונחשב הפרעה פסיכיאטרית. המונח מחלת נפש לא מדויק וכרוך בסטיגמה מיותרת.
רק משוגעים הולכים לפסיכיאטרים
לא נכון. אנשים המתמודדים עם בעיות שונות והפרעות שונות הולכים לפסיכיאטר. ישנם אנשים רבים שנעזרים ברופא פסיכיאטר, והם עובדים, מתפקדים, ובעלי שיקול דעת.
לא צריך טיפול פסיכולוגי - נוגדי דיכאון יפתרו את הבעיה
נכון חלקית. יש אנשים שלא פנויים ולא מעוניינים בטיפול פסיכולוגי. התרופות לרוב ישפיעו גם ללא הטיפול הפסיכולוגי, אבל בחלק גדול מהמקרים טיפול ישפר את איכות החיים של האדם הסובל מדיכאון.
דיכאון עונתי זו סתם המצאה
לא נכון. דיכאון עונתי, או בשמו המקצועי "הפרעה עונתית אפקטיבית" (SAD), הוא דיכאון שמופיע אצל אנשים מסוימים שוב ושוב, בכל שנה, באותה עונה (לרוב בחורף). התופעה שכיחה יותר באזורים בהם שעות החושך ארוכות יותר, למשל בארצות סקנדינביה.
בכל מקרה יש להתייחס לתסמינים, לאבחן ולטפל, בין אם מדובר בדיכאון עונתי, ובין אם לא.
ד"ר ליאת הולר הררי היא פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית בקבוצת שירותי בריאות כללית