לפני שתתחילו לסבול מחרדות בענייני מכרסמים, עצרנו ובדקנו אם יש ממה לפחד, דיברנו עם מומחה, והכנו סעיפים ברורים ומרגיעים:
הן מעבירות מחלות! כן אבל...
חולדות נושכות?
קודם כל, תירגעו
איך לא נדבקים?
מה לעשות אם ננשכתי?
לפני שמזמינים מדביר
מה עם כלבת?
המחלות בארץ שקשורות לחולדות
דבר - המגפה הקטלנית של המאות הקודמות
לחולדות יש שם רע מאוד. חלק מהחשש מובן: בימי הביניים חולדות היו בין המפיצות העיקריות של מגפת הדבר, שכונתה גם "המוות השחור" והרגה מיליונים בין המאות ה-13 וה-17. הפרעושים על החולדות שמתו עברו אל האנשים, וגרמו להדבקה.
ומה היום? תודות להמצאת האנטיביוטיקה, להתקדמות המדע ולהקפדה על תנאים סניטריים נאותים, מחלת הדבר הודברה כמעט לחלוטין בעולם כך שבימים אלו אין מה לדאוג. היא כן מהווה תזכורת לכך שגם היום יש מחלות שיכולות לעבור לבני אדם מבעלי חיים, חולדות ביניהן.
הקרבה הזו הופכה את החולדות לחיות שאנחנו חייבים להן הרבה: הן מהוות חיות מעבדה למגוון רב של ניסויים, בין היתר בתחום הסרטן, חקר המוח, סוכרת, קוגניציה ועוד אינספור תחומים. הרבה פריצות דרך נעשו קודם כל במחקר על נסייניות חולדות.
אלו לא אותן חולדות מהזנים שחיים בטבע ובעיר, אלא זן מבוית יותר שפותח דרך הכלאה במשך שנים. אלו גם החולדות שמשמשות כחיות מחמד ידידותיות ואינטליגנטיות למי שמסוגל להתגבר על החשש הראשוני.
הן מעבירות מחלות! כן אבל...
סבלנות. כדאי לדעת אילו מחלות באמת יכולות לעבור מחולדות הבר בארץ אליכם, ומה אפשר לעשות כדי לוודא שלא תידבקו.
כשם שיש הבדל בין כל חיית מחמד שגדלה ומטופלת אצלכם בבית, ואתם מקפידים שתהיה מחוסנת ובריאה, לבין חיה ברחוב, אותו הדין תקף לגבי חולדות מחמד לעומת חולדות בר. ברור שכדאי לשטוף ידיים אחרי שמשחקים עם חיית המחמד או מנקים את הכלוב שלה, מעבר לכך, אין צורך לדאוג.
גם חתולים,
כלבים וארנבונים יכולים להעביר מחלות כשהם מהווים בית חם לפרעושים וקרציות.
צרכים של חתולים יכולים להיות מסוכנים מאוד לנשים בהריון. ובכל זאת, הם עדיין נחשבים
לחברים הכי טובים שלנו. הכול עניין של מודעות, תשומת לב ושמירה על היגיינה.
בחזרה למעלה
חולדות נושכות?
הן עלולות. אדי טייאר, מומחה בהדברה ירוקה שעובד בין היתר עם הספארי בתל אביב וגן החיות התנ"כי בירושלים מסביר: "חולדת החוף הנורבגית, שנמצאת גם בארץ, היא חולדה יותר אגרסיבית. היא אוכלת מזונות על בסיס חלבון ונחשבת למעין טורף. היא יכולה לנשוך את מי שנתפס בעיניה כחסר ישע, ואם היא תיקלע לפינה ותחוש מאוימת היא עלולה להגן על עצמה על ידי נשיכה".
החולדות הן חיות חכמות ויכולות להיכנס לבתים די בקלות, אם הן רוצות: "מכרסמים נוטים לשהות בארון עם מזון, או להיכנס דרך פתחי מים - אלו שמכוסים עם פלסטיק בשירותים ובמטבח.
חולדות יכולות לצלול ולטפס דרך השירותים, ויצליחו להיכנס דרך כל חור בהיקף של שני סנטימטרים ומעלה. הגוף שלהן אולי גדול אבל הוא גמיש, כך שכל עוד הראש עובר - הן יעברו".
בחזרה למעלה
קודם כל, תירגעו
למרות שהן יכולות לנשוך, ולהעביר מחלות בדרכים אחרות, טייאר, מדביר בעצמו מבקש להרגיע את הנהירה לשירותי ההדברה: "אני עובד עם חולדות הרבה שנים, והגעתי למקומות מאוד מזוהמים ומעולם לא נדבקתי בשום דבר.
"ברור שהנושא מחייב הקפדה על היגיינה, אבל הסיכוי שאדם יידבק מחולדה הוא קלוש. למרות כל הדיבורים על הנושא ומדבירים שבטח מנצלים את הפחד כאינטרס כלכלי, קחו בחשבון שמומחים וביולוגים טוענים שאין ממה לחשוש".
בחזרה למעלה
איך לא נדבקים?
מחלות שמועברות מבעלי חיים אל בני אדם מכונות זואונוזות. הן יכולות לעבור מחולדות בכמה דרכים: דרך הרוק שעובר בנשיכה, דרך מגע עם ההפרשות שלהן או במזון ומים מזוהמים, ומטפילים שחיים על החולדות ויכולים לעבור אל בני אדם כמו פרעושים, פשפשים וקרציות.
"השתן שלהן מכיל טפילים ויכול לגרום לטיפוס מוריני או לעכברת", אומר טייאר, "ובגלל שרבות מהן חיות בביוב, הן באות במגע עם חיידקים צואתיים, ואם הן מגיעות ומטיילות על השיש במטבח שלכם, לדוגמה, הן יעבירו אותם לשם".
בגדול, מחלות שמועברות על ידי חולדות גורמות לשלושה סוגים של חולי: כאבי שרירים וחום (כמו התקררות או שפעת) בדרגות חומרה שונות, דלקות מפרקים ופריחה וסוגי קדחת - שרובם לא קיימים בארץ.
כדי להימנע מהידבקות במחלות מבעלי חיים בכלל, חשוב לשמור על היגיינה ולשטוף ידיים אם באתם במגע עם חיה לא מוכרת. בבית חשוב לנקות היטב אחרי שמוציאים את החולדה, בעיקר את סימני הגללים והמקומות בהן שהתה. הגללים קטנים, שחורים ואליפטיים - כמו גרגר אורז שחור.
בחזרה למעלה
מה לעשות אם ננשכתי?
נשיכה או שריטה של חולדה היא קודם כל לא נעימה וכואבת, ועלולה להעביר מחלות או להזדהם. חשוב לנקות את המקום מהר ככל הניתן עם מים וסבון. אם אינכם מחוסנים לטטנוס, כדאי ללכת לרופא ולשקול להתחסן.
בנוסף, היו קשובים לגוף שלכם - אם הפצע נראה מזוהם, כואב מאוד, מתנפח, אדום וכדומה - אל תבזבזו זמן ולכו לרופא. אותו הדבר נכון אגב, אם ננשכתם על ידי חתול, כלב או כל חיה לא מוכרת.
בחזרה למעלה
לפני שמזמינים מדביר
אם החלטתם להדביר, טאייר מדגיש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם: "חולדה היא חיה עם דם חם, מה שירעיל אותה יכול לפגוע מאוד גם בילדים בבית, בחיות המחמד שלכם ובכל מי שלא יידע להתרחק מהרעל. ודאו שתכשיר ההדברה מונח כך שלאף אחד לא תהיה גישה אליו למעט החולדות. שימו לב שהמדביר שהזמנתם מוסמך על ידי הוועדה להגנת הסביבה.
גם אם אתם קונים רעלים כדי לבצע הדברה עצמאית, בקשו עזרה או עצה מאיש מקצוע. כל שנה יש
הרעלות חמורות כתוצאה מחשיפה לחומרי הדברה. הנזקים הבריאותיים שאלו גורמים גדולים פי כמה מהנזקים בעשורים האחרונים שנגרמו על ידי החולדות עצמן".
בחזרה למעלה
בגדול, זה כל מה שחשוב לדעת כדי לשמור על הבריאות כשקיימת נוכחות של חולדות. רוצים לדעת על מחלות ספציפיות? בבקשה:
מה עם כלבת?
חולדות לא מעבירות
כלבת. לפי האתר של משרד הבריאות, לא ידוע על מקרי הדבקה בכלבת על ידי חולדות, והן לא נחשבות כבעל חיים שמעביר את המחלה בארץ. הסיבה העיקרית: גם אם חולדה נדבקת בכלבת, היא לא נושאת את המחלה זמן ארוך מספיק כדי להדביק, אלא נהיית חולה ומתה קודם לכן.
בחזרה למעלה
שימו לב: אם ננשכתם על ידי מכרסם גדול שאינכם בטוחים מהו, כדאי להיוועץ עם רופא בכל מקרה, ליתר ביטחון.
המחלות בארץ שקשורות לחולדות
טיפוס
אלו לא החולדות שנושאות את המחלה ישירות, אלא הפרעושים שחיים עליהן. אלו עלולים להעביר בעקיצות שלהם מחלות שונות, המסוכנת שבהן היא ריקטסיה טיפי (r. typhi) שגורמת לקדחת טיפוס אנדמית. אם הייתם בקרבת חולדות ונעקצתם מטפיל, שימו לב אם עולה לכם החום ואם האזור סביב העקיצה מתנפח ומאדים.
סלמונלה
החיידק מוכר בעיקר מעופות וביצים עלולה לגרום למחלות מעי קלות עד קשות ומסכנות חיים. הדרך שבה
סלמונלה יכולה לעבור על ידי חולדות היא אם אלו שחיות באזורכם נדבקו, ואתם באתם במגע עם הצרכים שלהן. גם במקרה זה, שמירה על היגיינה ותשומת לב יסייעו במניעה.
לפטוספירוזיס (עכברת)
עכברת (או לפטוספירוזיס, או מחלת וייל), כן, יש מחלה כזו, עוברת על ידי חיידק שנפוץ בעיקר באזורים טרופיים, ויכול להיות קיים גם בארץ. החולדות וחיות אחרות מפרישות את החיידק דרך השתן וכך הוא יכול להימצא בקרקע לחה, במים, בבוץ ובאזורים עם הרבה צמחייה.
בדרך כלל נדבקים במחלה זו דרך חשיפה לא ישירות לחולדות, אלא לקרקע או למים מזוהמים בהליכה, שחייה או שיט. הצפות אחרי שטפונות יכולים לגרום להתפשטות של החיידק שחודר לגוף דרך הריריות, לחמית העין, או חתך או שפשוף בעור .
המחלה דוגרת מספר ימים עד כשבועיים, וכשהיא מתפרצת היא מזכירה שפעת עם תסמינים של צמרמורת, חום, כאבי ראש ושרירים, בחילות ושלשולים וגם דלקות עיניים. היא עלולה להחמיר לדלקת קרום המוח, ולפגוע גם בכבד ובעור ולסכן חיים אם אינה מטופלת.
הטיפול הוא על ידי מתן אנטיביוטיקה. המניעה: אל תשתכשכו בבוץ באזור שיכולות להיות בו חולדות ללא הגנה מתאימה כמו בגדים ונעליים אטומים למים.
טיפוס מוריני (סטרפטובצילוס או קדחת נשיכת החולדה)
מחלה שמכונה גם Rat bite fever ומועברת על ידי נשיכת חולדה או שריטה ממנה, או על ידי מזון ומים שמזוהמים בצרכים של חולדות. הזיהום יכול להיראות על העור וגם לגרום להקאות וכאבי שרירים, ומטופל על ידי אנטיביוטיקה.
בחזרה למעלה
עד כאן בענייני חולדות ומחלות. ועכשיו כשנרגעתם, למה שלא תקראו משהו שילמד אתכם דבר או שניים על התמודדות עם
חרדות, נניח מהפקקים?
ייעוץ מקצועי: ד"ר דנה פלורנטין, מומחית ברפואת משפחה בכללית
התמונות בגוף הכתבה באדיבות שחר אלפר ונטע פרונט