הטרגדיה שהתרחשה השבוע בירושלים היא התגשמות פחדיהם הגדולים ביותר של הורים: שימוש בשירות הדברה, מעשה שגרתי לחלוטין, הופך למפגע בריאותי כשנעשה שימוש בחומר רעיל מאוד בשם פוספין, שגורם למותן של שתי פעוטות והורס את חייה של משפחה שלמה.
חשוב להדגיש כי הפוספין, שנעשה בו שימוש במקרה הזה, הוא אחד מחומרי ההדברה הרעילים ביותר, אך עם זאת ההרעלות ממנו הן נדירות יחסית.
הסיבה היא שמדובר בחומר שלא משתמשים בו לרוב בבתים אלא בחקלאות, שם מטרתו העיקרית היא ריסוס שדות לפני זריעה כדי לנקות את השטח.
איך פועל הפוספין?
הוא מגיע בצורת כדורים מוצקים שמשחררים גז. הגז כבד מן האוויר ולכן לא עולה למעלה, אלא נשאר "לשבת" בגובה של בני האדם. הגז חודר לגוף דרך דרכי הנשימה, ומעט דרך העור.
כשהוא חודר לתאי האיברים בגוף הוא מנטרל את שימוש החמצן על ידי התאים – ובכך בעצם "חונק" את התאים ופוגע בהם. איברים שרגישים מאוד לחוסר חמצן כמו הלב והמוח נפגעים קשה, ולפעמים אף באופן בלתי הפיך.
ילדים רגישים במיוחד וחשופים להרעלות קשות יותר גם בגלל שמשקל גופם קטן יותר, וגם בגלל שהגז כבד ונמצא נמוך, בגובה שלהם.
איך אפשר לזהות הרעלה מחומרי הדברה?
הסימנים הראשונים של הרעלה הם מאוד לא ספציפיים, קשה לשייך אותם וקל לבלבל אותם עם הרעלת מזון. הם יכולים להתבטא בכאבי בטן, בחילות, הקאות ולעיתים סחרחורת ומצב בלבולי שמחמיר בהדרגה ויכול לגרום לחוסר תפקוד רב מערכתי, כי החומר פוגע בכל מערכות הגוף.
מה הטיפול בהרעלת פוספין?
יש חומרי הדברה שיש להם טיפול ספציפי, אבל במקרה של פוספין לא קיימת תרופה שסותרת את הפעילות שלו. לכן, הטיפול הוא בסימפטומים: מי שצריך חמצן או הנשמה מקבל זאת, או טיפול נגד פרכוסים. אלו טיפולים תומכים שמטרתם לסייע עד כמה שניתן לתקופת ההרעלה, עד שהגוף מתאושש.
מה ניתן לעשות כדי להישמר מהרעלה?
1. יש כיום עשרות חומרי הדברה בשימוש בבתים, והרעילות של רובם נמוכה יחסית, בניגוד לפוספין. על כל מקרה, ניתן לשאול את המדביר באיזה חומר הוא משתמש, כך שבמקרה של חשש להרעלה המידע יהיה בידיך ותוכל למסור אותו לרופא.
2. כאשר מזמינים הדברה אסור לשהות בבית בזמן ההדברה עצמה.
על המדביר להנחות את המשפחה מתי לחזור הביתה, בהתאם לסוג החומר.
3. ברוב חומרי ההדברה הנפוצים מספיקה יממה פחות או יותר של היעדרות - אבל חשוב מאוד לקבל מידע זה מהמדביר.
4. כשחוזרים חשוב לפתוח חלונות לאוורור.
ומה עם חומרי הדברה שניתן לקנות בסופר?
רמת הרעילות של רוב התרסיסים שמותרים לרכישה לצרכן הרגיל היא נמוכה. חומרים בעלי רמת רעילות גבוהה מצריכים רישיון של מדביר. גם החומרים הביתיים מסוכנים כמובן, וחשוב לא לרסס באופן ישיר על הגוף, וכן לאוורר לאחר השימוש, בוודאי אם יש ילדים בסביבה.
בנוסף, כל חומרי הריסוס הביתיים וחומרי הניקיון הביתיים צריכים להישמר הרחק מהישג ידם של הילדים. וזה נכון גם לגבי אחסון של תרופות.
פרופסור ליפשיץ הוא יו"ר החטיבה לרפואת ילדים בבית החולים סורוקה ומנהל היחידה לטוקסיקולוגיה