רבבות אנשים בישראל סובלים מדי יום. במרפסות, בגינות הביתיות ובגני השעשועים. היתושים מציקים בעיקר בקיץ, אבל גם בשאר השנה הם לא מרחמים. מילא הרעשים המעצבנים שהם מפיקים, אבל העקיצות, אוי, העקיצות.
מי אחראי לעקיצות האלו?
זה לא הוא - זו היא. עקיצת יתוש היא עקיצה של נקבת היתוש, ויש לה סיבה טובה: היא עוקצת כדי להשיג חלבונים במטרה לייצר כמה שיותר ביצים.
ליתושים הזכרים אין יכולת למצוץ דם, כי הם לא מייצרים ביצים ולכן אין להם צורך בחלבון בדם. מי שאחראית למרבית מקרי העקיצות בישראל היא נקבת יתוש הבית המצוי (קולקס פיפיאנס). יתושים אלו מתפתחים במים עשירים בחומר אורגני, כמו מים מזוהמים בשפכים ובביוב שלא מטופלים.
למה דווקא אותי???
יתושות נמשכות לאנשים מסוימים יותר מאשר לאחרים, ולפעמים אפילו מוכנות לנדוד כמה עשרות מטרים כדי להשיג את מבוקשן. החומרים הייחודיים שהגוף מנדף לסביבה - למשל זיעה, ריח גוף, הבושם שהתזתם על עצמכם - גורמים לנקבת היתוש להימשך אל העור.
האם ישנם אזורים בארץ שהיתושות אוהבות במיוחד?
מנתונים של המשרד להגנת הסביבה, עולה כי אלה הם האזורים בעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר להתפתחות בתי גידול של יתושים, בשל תחזוקה ירודה של מקווי מים:
מרכז הארץ - אור יהודה, הרצליה, אזור נחל קנה (המשפיע על יישובים כמו פתח תקווה, כפר סבא והוד השרון) ונחל שורק (המשפיע על יישובים כמו בית-שמש).
דרום הארץ - אזור יטבתה והערבה הדרומית.
צפון הארץ - חוף הכרמל (בשל ריבוי בריכות דגים), עכו, עמק יזרעאל וכרמיאל.
מהם התסמינים של עקיצת יתושה?
נקבת היתוש מנקבת את העור, מוצצת דם ומפרישה למקום זה רוק, שמכיל חומרים שונים ביניהם חלבון. החלבון גורם לתגובה אלרגית ולתגובה דלקתית מקומית, שמתבטאת לרוב בנפיחות, באודם ובגרד מקומיים.
קיימים הבדלים בין אנשים שונים ברמת הרגישות לעקיצות. למבוגרים יש בדרך־כלל תגובות רציניות פחות לעקיצות יתושים. לעומת זאת, ילדים בגיל 12-8 שנים הם בעלי רגישות כללית, כיוון שאצלם מערכת החיסון עדיין לא התפתחה במלואה, ולכן העקיצות עלולות לגרום למראות מאיימים ומפחידים: נפיחות קשה סביב העין שתגרום ממש לסגירתה, נפיחות ניכרת של האפרכסת, של השפתיים או של הגפיים. גם במצבים אלו נדיר שיש צורך בטיפול אנטיביוטי.
איך מטפלים בעקיצות?
במרבית המקרים של נפיחות ללא כאב מקומי וללא עליית חום כללית, מדובר בתגובה לעקיצה בלבד, ואין צורך בטיפול אנטיביוטי. ישנם מספר דברים שניתן לעשות לטיפול בתגובה האלרגית לעקיצה (בעיקר לגרד):
1. רצוי לשטוף את אזור העקיצה במים קרירים ובסבון. חימום של המקום מרחיב את כלי הדם ומחמיר את הגירוי המקומי.
2. ניתן למרוח שמן זרעי פשתן, הנמצא היום בבתים רבים, ג'ל אלוורה, או תכשירים אנטיהיסטמינים כמו פניסטיל ג'ל או ביאפין, הניתנים לרכישה ללא מרשם בבתי המרקחת (יש לוודא מול הרוקח כי התכשיר מתאים לגיל של הנעקץ או של הנעקצת).
3. חשוב למנוע מהילד לגרד את אזור העקיצה (גם בעזרת חבישה). הגירודים מובילים למעגל קסמים של החמרת העקיצה ושל תסמיני הגרד - ומכך מאוד קשה לצאת.
גירוד של האזור שנעקץ גורם להיווצרות פצע שעלול להפוך לזיהום בעקבות חדירה של חיידקים מזהמים מהעור לגוף. הזיהום עלול להתבטא בסימפטומים כמו חום גבוה, נפיחות משמעותית, כאב מקומי והגדלת בלוטות הלימפה. זיהומים מצריכים התערבות רפואית ונטילת אנטיביוטיקה.
מתי לפנות לרופא?
אם בעקבות העקיצה ו/או הגרד מופיעים תסמינים כמו חום גבוה, נפיחות משמעותית, כאבי ראש, כאבים בגוף ו/או הגדלת בלוטות הלימפה - מומלץ לפנות לרופא עור. הוא ישקול האם נדרש טיפול מעט יותר אגרסיבי, שיכלול מריחת סטרואיד מקומי עם או בלי אנטיביוטיקה.
שירות רופא עור און־ליין של כללית מאפשר לכם להתייעץ עם רופא עור מבלי לצאת מהבית, עוד הערב! בכל פניה שכזו, יש להעלות תמונות באיכות טובה בכדי שהרופא יוכל להתרשם בצורה מעמיקה וייסודית ויבחר את הטיפול המתאים ביותר.
האם עקיצות יתושות עלולות להיות מסוכנות?
יתושות הבית המצויות הן מטרד לא קטן, אבל קיימת סבירות נמוכה שעקיצה שלהן תגרום להעברה של מחלות.
יתוש הנמר האסייתי הוא סיפור אחר. מדובר ביתוש חדש יחסית בישראל (הגיע אלינו בתחילת שנות ה־2000), שנפוץ בעיקר במרכז ובצפון הארץ. הוא עלול להעביר לבני אדם את קדחת הנילוס המערבי, בעיקר בעקבות מגע עם עופות נגועים.
זוהי מחלה ויראלית, שברוב המקרים מסתכמת בתסמינים הדומים לאלו של שפעת. במקרים הקשים והנדירים של קדחת הנילוס המערבי היא עלולה לגרום לדלקת קרום המוח שעלולה להסתיים במוות, בעיקר במבוגרים או באנשים הסובלים מבעיות במערכת החיסונית. בישראל ישנם 100-30 מקרים של הידבקות בשנה, כ־10% מהם מסתיימים במוות.
כאשר נמצא מוקד של יתושים נשאי קדחת הנילוס המערבי, המשרד לאיכות הסביבה אמור ליידע את משרד הבריאות ואת הרשויות המקומיות המחויבות בהדברה ובפיקוח. במקרים רבים גם מפורסמת הודעה לציבור על הימצאות היתושים הנשאים. כיוון שאין חיסון לבני אדם נגד קדחת הנילוס, מניעת מפגעי יתושים היא הדרך העיקרית לשבור את המעגל של העברת המחלה לאדם.
איך אפשר למנוע או להקטין את הסיכוי להיעקץ?
הדרך היעילה והטובה ביותר להתגונן מפני המעופפים הטורדניים היא בראש ובראשונה הרגלי חיים נכונים, ורק לאחר מכן תכשירים כאלה ואחרים.
בקיץ במיוחד חשוב להקפיד על היגיינת גוף ומקלחות תדירות ו/או על שהייה באזורים ממוזגים - כדי להימנע מהזעה. היתושים כאמור נמשכים אל ריח הזיעה, והזיעה מחמירה את תחושת הגרד.
הנה עוד כמה טיפים.
הגנה בזמן שהייה בבית
• התקנת רשתות יתושים בחלונות.
• שימוש בנורות כחולות.
• הפעלה של מזגן או מאוורר.
• יש לייבש כל מקווה מים, אפילו את המים בתחתית של העציץ בגינה או במרפסת.
הגנה מחוץ לבית
קודם כל, חשוב לדעת כי יתושות פעילות במיוחד משעות הערב ועד עלות השחר, אז קחו את זה בחשבון כשאתם יוצאים החוצה.
אם יצאתם, הנה כמה המלצות:
• שמירת מרחק מאזורים שבהם יתושות אוהבות לבלות. הגברת מטילה את ביציה במקורות מים עומדים.
• מומלץ ללבוש בגדים עם שרוולים ארוכים. כדאי להימנע מלבישת בגדים צבעוניים מאוד.
• כדאי להימנע משימוש בבשמים ובחומרים ריחניים אחרים שיכולים למשוך אליהם יתושים.
ומה בנוגע לתכשירים נגד יתושים?
מומלץ למרוח תכשירים דוחי יתושים, הנמכרים ללא מרשם בבתי המרקחת, בעיקר לפני יציאה למקומות הומי יתושים, ולעיתים גם לפני השינה (אם היתושות נוהגות לבקר אצלכם בלילות).
המלצת משרד הבריאות בישראל, כמו גם איגודי רפואת העור האמריקאי והאירופי, היא להתמרח בתכשירים המכילים חומר פעיל בשם deet שהוכח כיעיל. חשוב לוודא שהתכשירים מותרים ומאושרים לשימוש, ובמיוחד התאמתם לילדים.
מה בנוגע לתכשירים טבעיים?
בכל שנה מושקים עשרות מוצרים חדשים, חלקם מתהדרים שהם ממקור טבעי (למשל תכשירים המופקים מאקליפטוס), בהתאם לדרישה ההולכת וגדלה למוצרים טבעיים נטולי חומרי תעשייה כימיים ומכשירי חשמל שונים. עדיין אין מספיק מידע בכדי להמליץ לציבור על תכשירים טבעיים כאלה ואחרים, אם כי גם הם זה עניין של ניסוי וטעייה. הכלל החשוב שאני נוהג לומר למטופליי - "אם זה עובד, אז למה לא".
האם ניתן למרוח קרם הגנה עם תכשירים דוחי יתושים?
עדיף שלא לשלב בין המוצרים! קודם כל, התמרחו בשכבה של תכשיר הגנה, תנו לו להיספג למשך מספר דקות ורק לאחר מכן מירחו את התכשיר דוחה היתושים.
ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה ומנהלת מרפאת לב העיר בפתח־תקווה
ד"ר גיא שלום הוא רופא בכיר במחלקת עור ומין במרכז הרפואי אוניברסיטאי סורוקה, מקבוצת כללית, ומנהל שירות רופא עור און־ליין של כללית