אחת מהדרכים היעילות והקלות ביותר להימנע ממחלות ומהפצה של חיידקים לאנשים שמסביבך - היא באמצעות שטיפת ידיים במים ובסבון. אבל את זה בטח כבר ידעתם (אנחנו מקווים...).
חוקרים מאוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי, ארה"ב, הגיעו למסקנה שקיים הרבה מידע מוטעה סביב הנושא, וגם האנשים שמודעים לחשיבותה של היגיינה, לא ממש סגורים האם צריך לשטוף את הידיים במים חמים - או שזה לא באמת משנה. וכמה זמן צריך לשטוף את הידיים? ובאיזה סבון? וכמה סבון?
20 מתנדבים, 180 ימים
אז הם החליטו לעשות מעשה, וגייסו 20 מתנדבים (10 גברים ו־10 נשים) למחקר שבו ניסו לקבל תשובות לשאלות. במשך שישה חודשים הגיעו המתנדבים מספר פעמים למעבדה ושם כוסו הידיים שלהם בחיידקים לא מזיקים. הם התבקשו לשטוף את הידיים במגוון תרחישים: שימוש במים בטמפרטורות שונות (15, 26 ו־38 מעלות צלזיוס); שימוש בכמויות שונות של סבון (2-0.5 מיליליטר); סיבון לפרקי זמן שונים (5, 20,10 ו־40 שניות). וכל זאת תוך שימוש בשני סוגי סבון - רגיל ואנטי־מיקרוביאלי.
בכל פעם שהמתנדבים סיימו לשטוף את הידיים, נאספו מידיהם החיידקים שנותרו - ואלו נשלחו לבדיקת מעבדה.
נו, מה היו הממצאים?
טמפרטורת המים - לא היה הבדל משמעותי במספר החיידקים שהוסרו בכל הטמפרטורות. מעבר לכך, שימוש במים קרים או פושרים חוסך במים (תחשבו כמה זמן המים זורמים עד שהם מתחממים). בנוסף, שטיפה של הידיים במים חמים מדי, הסבירו החוקרים, עלולה לגרום לגירוי ולעור פגום.
כמות הסבון - לא היה הבדל משמעותי במספר החיידקים שהוסרו בכל הכמויות.
הרכב הסבון - פי החוקרים, דרושים מחקרים נוספים כדי להחליט מהו הסבון המיטבי.
משך סיבון הידיים - שטיפה של הידיים למשך 30 שניות (20 שניות של סיבון ועוד 10 שניות של הורדת הסבון במים) הפחיתה במידה משמעותית את מספר החיידקים על הידיים בהשוואה לשטיפה של 15 שניות (10 שניות של סיבון ועוד 5 שניות של מים) בעת שימוש בסבון רגיל.
החוקרים הבהירו כי 10 שניות הן פרק הזמן המינימלי המומלץ על ידיהם לסיבון הידיים, וישנן נסיבות שבהן חייבים ךהשקיע יותר: "אם רק החלפת חיתול או שהיית בגינה או שאתה חותך בשר נא, אל תחשוב שאתה יכול להסתפק ב־10 שניות של סיבון הידיים, אם אתה יכול לראות או להרגיש משהו בידיים. תמשיך לסבן!".
עוד מצאו החוקרים כי לאנשים שמרחו קרם על הידיים על בסיס קבוע, היו פחות חיידקים לאחר שטיפת הידיים לעומת אלו שלא מרחו קרם.
מתי מומלץ לרחוץ ידיים?
• לפני, במהלך ואחרי הכנת אוכל
• לפני שאוכלים
• לפני ואחרי טיפול באדם חולה
• לפני ואחרי טיפול בחתך או בפצע
• לאחר שימוש בשירותים
• לאחר החלפת חיתול או ניקוי של ילד שהשתמש בשירותים
• לאחר קינוח האף, שיעול או עיטוש
• לאחר האכלת בעל חיים, נגיעה בבעל חיים או איסוף של צואת בעל חיים
• לאחר מגע עם זבל
איך רוחצים ידיים נכון?
1. הרטיבו את הידיים עם מים זורמים נקיים.
2. שימו סבון על הידיים.
3. שפשפו היטב את כפות וגבות הידיים, בין האצבעות ומתחת לציפורניים במשך 20 שניות.
4. הסירו את הסבון עם מים זורמים נקיים.
5. נגבו את הידיים עם מגבת נקייה או תנו לידיים להתייבש באוויר.
המחקר פורסם בכתב העת המדעי Journal of Food Protection
ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות