חיפוש

dsdsdsd
בן ואמו שוטפים צלחות בכיור במטבח

הטעויות הכי גדולות שאתם עושים במטבח

חטפתם כאבי בטן ויצאתם בהאשמות נגד המסעדה שאכלתם בה אתמול? אולי כדאי שתביטו במראה. חוקרים ביקרו במטבחים ב־100 בתים וגילו שאנשים עושים טעויות קשות שזמינות חיידקים ושעלולות לפגוע להם בבריאות. נו, ומה אתכם?

יניב שימקוביץ, ד"ר דנה פלורנטין

בקיצור

01

הטעות הנפוצה ביותר, כפי שנראתה ב־97% מהבתים שנבדקו במחקר, הייתה אחסון לא נכון של בשר נא או של עופות לפני הכנה.

02

בכ־45% מהבתים שנבדקו נמצא לפחות מחולל מחלה אחד. התברר שהחיידקים אוהבים להתנחל במיוחד בספוגיות ובמגבות.

03

נוכחות של בעלי חיים - כולל חיות מחמד - באזורים שבהם מכינים מזון עלולה להגביר את הסבירות למחלות מזון.

גלעד (שם בדוי) נעדר לאחרונה מהעבודה ליומיים לאחר שסבל מכאבי בטן ומשלשולים. "זוכרים את המסעדה שאכלנו בה השבוע? הכל באשמתה!", הוא כתב בקבוצת העבודה בוואטסאפ. אולי הוא צודק, בכלל נעשו לא מעט תחקירים מהם עלה כי מטבחים של מסעדות הם לא המקומות ההיגייניים שאנחנו מצפים שיהיו. אבל אולי הוא היה צריך להפנות את האצבע דווקא למה שמתרחש בבית שלו?

"כאשר אנשים נהיים חולים בגלל ענייני מזון, לעיתים קרובות הם נזכרים בפעם האחרונה שהם אכלו בחוץ. אבל זיהום בבית מוביל ללא ספק לחלק מהמחלות האלו". הדוברת היא ג'ניפר קווינלן, פרופסורית חברה באוניברסיטת דרקסלר לסיעוד ולמקצועות הבריאות, מפילדלפיה ארה"ב.

קווינלן הייתה שותפה לשני מחקרים חדשים ומסקרנים, במסגרתם נערכו בדיקות ב־100 בתים בפילדלפיה. החוקרים רצו לבדוק את רמת הסיכון למחלות מזון כתוצאה מאחסון מזון והכנת המזון במטבחים ביתיים – ועיניהם חשכו. את כל המידע המטריד תקבלו בהמשך הכתבה, רק נספר שבכחצי מהמטבחים נמצאו חיידקים מחוללי מחלות, ביניהם אי קולי וליסטריה.

לאחר ניתוח הממצאים, סיפרו החוקרים כי אם היה מדובר במטבחים של מסעדות, רבות מהן היו מקבלות אזהרות על בעיות תברואה חמורות. 

אז לפני הפעם הבאה שאתם מכינים אוכל במטבח, כדאי שתלמדו ותיישמו כמה דברים, ולא תעשו טעויות שעלולות לעלות לכם ולקרובים אליכם בבריאות.

​איפה לאחסן פירות וירקות?

יש לנו טיפים שיחסכו לכם הרבה כסף...
איפה לאחסן פירות וירקות

לקרר לפי הכללים

הטעות הנפוצה ביותר, כפי שנראתה ב־97% מהבתים שנבדקו במחקר, הייתה אחסון לא נכון של בשר נא או של עופות במקרר. מיצים מהמוצרים האלו עלולים לטפטף כלפי מטה ולזהם מזונות אחרים, לכן הם חייבים להיות מאוחסנים תמיד במדף הנמוך ביותר במקרר.

בנוסף, טמפרטורת המקרר צריכה להיות מקסימום 4.44 מעלות צלזיוס, אבל ב־43% מהבתים שנבדקו תועדה טמפרטורה גבוהה יותר. הדבר גורם לגדילה מהירה יותר של חיידקים, למשל ליסטריה, שמסוכן במיוחד לנשים בהריון, למבוגרים ולאנשים עם מערכת חיסון חלשה.

נקו את הספוגיות והמגבות

בכ־45% מהבתים שנבדקו נמצא לפחות פתוגן (מחולל מחלה) אחד. החוקרים גילו שהחיידקים אוהבים להתנחל במיוחד בספוגיות ובמגבות: ב־64% מהם נמצאו חיידקים.

"מדובר בשמורות לחיידקים", אמרה קווינלן, "וגרוע יותר, אם נמצא למשל קוליפורמים של צואה בספוגיות או במנות הדגים שלך, סביר יותר שנמצא אותם במקומות אחרים ברחבי המטבח. אם אתם משתמשים במגבות כדי לנקות את השיש ומקומות אחרים, החיידקים הולכים להתפשט...".

קווינלן ממליצה לנקות את מגבות המטבח לעיתים קרובות, ולהשתמש בהן רק כדי לייבש כלים ולייבש ידיים. פעולות כמו חימום של המגבות במיקרוגל לדקה במהלך היום או ניקוי שלהן במדיח הכלים - גם יכולות להרוג חיידקים מזיקים בתוך הכיור ומסביב לו.

שמרו על כיור נקי

חיידקים צואתיים נמצאו ב־44% מהמטבחים, 15% מתוכם היו חיידקי אי קולי. לעיתים קרובות החיידקים האלו נמצאו בדגימות שנלקחו מהכיורים. החוקרים דירגו 82% מהמטבחים שבדקו כ"לא נקיים". מטבחים שלא היו בהם חומרי חיטוי או סבון ליד הכיור, נטו למספר חיידקים גבוה יותר.

​אל תאכלו אותה! איך להימנע מהרעלת מזון

לתזונאית שלנו יש טיפים בשבילך
איך להימנע מהרעלת מזון

השתמשו בקרש חיתוך (לא חתוך)

כולנו משתמשים בקרשי חיתוך, כדי לחתוך ירקות לסלט למשל או עופות. כולם? טוב, לא בדיוק... ב־49% מהבתים במחקר בכלל לא נמצאו קרשי חיתוך, מה שאומר שהאנשים שגרים שם מכינים את האוכל – כולל בשר נא - במקומות נקיים עוד פחות, על השיש למשל. ובמטבחים שבהם כן נמצאו קרשי חיתוך, 23% מהקרשים היו מלוכלכים, וב־76% היו חריצים עמוקים או סדקים, שבהם חיידקים יכולים להסתתר. 

הרחיקו חרקים וחיות מחמד

מקקים, נמלים, זבובים, גללי מכרסמים ו/או מלכודות חרקים נמצאו ב־65% מהבתים שבמחקר. יאק! ב־44% מהבתים נכחו חיות מחמד במטבח בזמן הבדיקות של החוקרים. נוכחות של בעלי חיים – כולל חיות מחמד – באזורים שבהם מכינים מזון עלולה להגביר את הסבירות למחלות מזון ולהעברת מחוללי מחלות למטבח.

המחקרים פורסמו בשני כתבי עת:

Food Protection Trends
Journal of Food Protection

ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש