המשפחה מגיעה לארוחה בערב שישי, אז החלטת לפנק אותם. קנית עוף, רחצת אותו טוב טוב במים כדי להיפטר מחיידקים או מלכלוך, או סתם כי התרגלת לזה מהבית, ואז הכנסת אותו לתנור. והריח? משהו משהו!
יש כנראה רק בעיה אחת, גדולה מאוד: מומחי הסוכנות הבריטית לתקני מזון (FSA) מזהירים כעת, שבממלכה המאוחדת לפחות, השטיפה לא רק שאינה תורמת להריגת החיידקים, אלא גורמת לאפקט הפוך - היא עוזרת להפיץ אותם ועלולה לגרום להרעלת מזון ולמחלות רציניות הרבה יותר.
קמפילובקטר - מספר 1 בהרעלות מזון
לחיידק המאיים קוראים קמפילובקטר. לא שמעתם עליו? אתם ממש לא לבד - אבל בהחלט הגיע הזמן. בכל זאת, מדובר בחיידק שגורם ליותר מקרים של הרעלת מזון מ"מפורסמים" כמו קולי, סלמונלה וליסטריה - ביחד. ומה המקור העיקרי של החיידק? נכון, עופות.
במחקרים רפואיים שנערכו ב־2010 ופורסמו בעיתון "הארץ" התגלה כי תפוצת הקמפילובקטר נמצאת ב־20 השנים האחרונות בעלייה מתמדת, והוא הפך לגורם המרכזי לזיהומים חיידקיים במערכת העיכול של ילדים בישראל. גם במדינות אחרות בעולם הוא "מככב" בראש רשימת מרעילי המזון.
מכאבי בטן ועד...
בשנת 2014 פירסמה ה־FSA, שפועלת מטעם ממשלת בריטניה, מאמר שעשה באז ברחבי האינטרנט. בעקבות סקר, שהראה כי המיתוס שלפיו שטיפת עוף במים מסייעת למלחמה בחיידקים חי ובועט (44% מהנשאלים "הודו באשמה"), ביקשו להבהיר בסוכנות: זה חשוב לשטוף ידיים אחרי שבאים במגע עם עוף נא, אבל לשטוף את העוף? עשו לעצמכם טובה ופשוט הימנעו מכך. ממילא החיידקים ימותו בזמן הבישול או הצלייה.
כששוטפים את העוף, נכתב, גורמים שלא במודע להפצת קמפילובקטר לידיים, לבגדים, למשטח העבודה ולכלי הבישול שבמטבח - בקיצור, בלגן. איך בדיוק? טיפות המים שניתזות מהעוף יכולות להגיע למרחק 50 סנטימטר בכל כיוון, ובקטריות בודדות של קמפילובקטר מספיקות להידבקות.
במקרה של הידבקות בחיידק יחווה החולה לרוב תופעות כמו כאבי בטן עזים, שלשולים, הקאות, צואה דמית, התכווצויות וחום - בתוך 2 עד 5 ימים מרגע החשיפה אליו.
לרוב התופעות יחלפו מעצמן בתוך כמה ימים, אבל במקרים נדירים עלולות לצוץ בעיות רפואיות מסובכות יותר כמו תסמונת גיליאן ברה - דלקת במערכת העצבים שעלולה לגרום לשיתוק - ואפילו למוות.
בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר נמצאים אנשים בעלי מערכת חיסונית חלשה - ילדים מתחת לגיל 5, מבוגרים וכאלה שסובלים ממחלות כמו איידס וסרטן.
ב־FSA החליטו על מלחמה בכל החזיתות כדי למגר את התופעה, ואפילו פנו במכתב פתוח לרשתות השידור בבריטניה שלא לשדר קטעים שבהם נראים אנשים שוטפים עוף נא.
אז איך להכין עוף בלי להסתכן?
ב־FSA ניסחו 4 חוקים כדי למנוע מקמפילובקטר לגרום להרעלת מזון:
1. שמרו את המקרר בטמפרטורה של מקסימום 5 מעלות צלזיוס. כסו את העוף הנא ואחסנו אותו בתחתית המקרר כדי שהמיצים של העוף לא יטפטפו על מזונות אחרים ויזהמו אותם בחיידקים מרעילי מזון.
2. אל תשטפו עוף נא - הבישול יהרוג כל חיידק, כולל קמפילובטקר, ואילו שטיפת עוף יכולה להפיץ חיידקים באמצעות התזה.
3. שטפו ביסודיות את כל הכלים, הלוחות והמשטחים המשמשים להכנת העוף הנא. לאחר הטיפול בעוף הנא שטפו ידיים ביסודיות באמצעות סבון ומים חמים.
4. ודאו כי העוף רותח מחום כל הדרך לפני ההגשה. חתכו בחלק העבה ביותר של הבשר וּודאו שהוא רותח מחום ואין בו חלקי בשר ורוד.
ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה