חיפוש

dsdsdsd
אישה בהיריון מורחת קרם על עור הפנים

היריון והעור שלך

סימני מתיחה, פס כהה בבטן, ורידים ברגליים ושיעור־יתר הם רק חלק מהשינויים העוברים על העור בזמן ההיריון. איך אפשר לטפל בתופעות המציקות האלה ומתי הן ייעלמו?

פרופ' ארנון כהן, פרופ' רוני וולף

​​​"הצילו, יצא לי פס על הבטן!" "אמא'לה, יש לי שיער בצוואר!" "מהן הנקודות האדומות האלה? בא לי לבכות! בלי לחץ, הכול בסדר, את רק בהיריון, וגם העור שלך עובר שינויים.

בהיריון העור נראה תפוח יותר, לח יותר וגם שומני יותר בגלל הפרשת חלב מוגברת. צבעו הופך לוורדרד (עקב ההתרחבות של כלי הדם), מה שנותן לו מראה בריא יותר. אבל מה לעשות, לא הכול ורוד, ובעור יש גם שינויים לא רצויים. הבשורות הטובות: את חלקם ניתן להפחית ואפילו למנוע.

יש לי פס כהה בבטן, וגם הפטמות התכהו. אפשר לקבל הבהרות?

פיגמנטציית־יתר (התכהות) מופיעה אצל 90% מהנשים בהיריון או אחרי ההיריון. לרוב הפיגמנטציה בולטת יותר בפטמות, בבתי השחי ובאיברי המין החיצוניים. נוסף על כך מופיע לאורך מרכז הבטן פס (שנקרא "הפס השחור"). שומות קיימות ונמשים יתכהו גם הם.

אצל יותר ממחצית הנשים מתפתחת "מסכת הריון" (מלאזמה, melasma) - כתמים כהים על הלחיים, על המצח ועל הסנטר. כתמים דומים, אם כי לרוב לא בולטים כל כך, מופיעים גם אצל מי שנוטלות גלולות למניעת היריון, אם כי הם יכולים להופיע ללא סיבה וללא היריון אפילו אצל גברים.

מניעה: מומלץ לכל הנשים ההרות להשתמש באופן קבוע במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה (30 ויותר). כשנמצאים מחוץ לבית יש להקפיד על מריחת תכשיר ההגנה מהשמש כל שעתיים־שלוש.

מלאזמה הקשורה להיריון מתבהרת בדרך כלל בתוך כמה חודשים לאחר הלידה, אך לעיתים רק לאחר שנה. בתקופת ההיריון לא מומלץ לטפל בכתמים, אלא יש להסתפק במניעתם באמצעות התגוננות מהשמש בעזרת שימוש קבוע במסנני קרינה.

טיפול: בשלב הראשון נהוג להתאים למטופלת משחות להבהרת כתמים. המשחות האלה מחייבות מרשם מרופא עור ומותאמות אישית לפי הצרכים של כל מטופלת. התכשירים האלה אינם כלולים בסל הבריאות, ומשמעות הדבר היא שניתן להשיגם רק בתשלום.

בשוק (בתי מרקחת, בתי טבע, מכוני יופי וקוסמטיקה) מציעים מגוון לא קטן של "משחות פלא" להבהרה, אך הן אינן מומלצות, מכיוון שלא ניתן לדעת בדיוק ממה הן עשויות והאם עברו את בקרת האיכות הנדרשת.

אם המשחות אינן עוזרות, אפשר לשקול טיפולים חזקים וקשים יותר כמו קילוף עור וטיפול בלייזר. גם הטיפולים האלה מוצעים במסגרות לא רפואיות שונות, אך שומרת עורה - תרחק! 

איך להתמודד עם סימני המתיחה?

סימני מתיחה הם השינוי השכיח ביותר הקשור לשינויים ברקמת החיבור בזמן ההיריון ומופיעים לרוב בשליש השלישי. צבעם הוא בתחילה ורוד או אדום או סגול, אך לאחר הלידה הם מתבהרים. עיסוי בשמנים יכול למנוע או להפחית אותם.​

• ​למדריך המלא לסימני מתיחה ולדרכי ההתמודדות איתם.

יש לי נקודות אדומות על העור. מהי הסיבה לכך?

בזמן ההיריון יש הספקת דם מוגברת לעור ושגשוג של כלי דם, וכתוצאה מכך נהנה העור ממראה יפה יותר, אבל הוא גם סובל מתופעות רצויות הרבה פחות כמו הופעת כלי דם בצורת עכביש (spider nevi) - נקודה אדומה על העור (לעיתים בולטת), שממנה מסתעפים כלי דם כמו רגלי עכביש.

טיפול ומניעה: אין דרך למנוע את התופעה.

כלי הדם האלה יחווירו בחלקם לאחר הלידה, וביתר ניתן לטפל אחרי הלידה באמצעות מחט חשמלית או באמצעות לייזר. את הטיפול לא עושים בזמן ההיריון, אלא רק אחרי הלידה, ורצוי להמתין כמה חודשים להיעלמות ללא טיפול של לפחות חלק מכלי הדם.

את תופעת האודם בחלק מכף היד (palmar erythema בשפה המקצועית) אין דרך למנוע וגם אין לזה טיפול. היא תחלוף אחרי הלידה.

איך למנוע הופעת ורידים ברגליים?

דליות ואי־ספיקה ורידית שכיחות בהיריון: כ־40% מהנשים ההרות סובלות מהתופעות האלה. הדליות נגרמות בשל התרופפות רקמת החיבור של כלי הדם, בשל פגיעה במסתמי הוורידים ומשום שבתקופת ההיריון הבטן לוחצת על הוורידים.

הטיפול המומלץ: להרבות בהליכה, להמעיט בעמידה ולהקפיד שבעת מנוחה בשכיבה הרגליים יהיו מורמות. מומלץ - לא רק לטיפול אלא גם למניעה - לגרוב גרביים אלסטיים לפני שמורידים את הרגליים מהמיטה בבוקר.

בהיריון הראשון סבלתי מטחורים. יש מה לעשות נגד זה?

גם הופעה של טחורים או החמרה של טחורים קיימים שכיחות בהיריון.

הטיפול המומלץ: קשיי יציאה ועצירות הם הגורמים המרכזיים להיווצרות טחורים, ולכן צריך יש לדאוג ליציאות רכות ולמנוע עצירות. מזון עשיר בסיבים (למשל, ירקות לא מבושלים) מקל על היציאות.

לא מומלץ להשתמש בתרופות משלשלות ביום־יום ובמיוחד לא מומלץ להשתמש בהן התקופת ההיריון.

בזמן ההיריון צמח לי שיער בצוואר. זה נורמלי?

לעיתים נשים מופתעות לגלות שיעור־יתר במקומות שבהם בדרך כלל צומח שיער רק אצל גברים, למשל בפנים. אין דרך למנוע את התופעה, וברוב המקרים השיער העודף נעלם אחרי הלידה וחוזר רק בהיריונות הבאים. ואם שיעור־היתר אינו נעלם אחרי ההיריון, ניתן לטפל בו כמו בשיעור־יתר שאינו קשור להיריון.

דרך אגב, אחרי הלידה עלולה להיות תופעה הפוכה: נשירת שיער. דלילות השיער שלאחר הלידה נמשכת כמה חודשים, מגיעה לשיאה כחצי שנה אחרי הלידה וחולפת בדרך כלל אחרי כשנה.

יש להיות מודעות לתופעה הזאת כדי להימנע מלחצים, מחרדות ומפחדים מיותרים שקשורים תמיד לנשירת שיער. עם זאת, חשוב לשלול גם סיבות אחרות לנשירה, לרבות אנמיה, ששכיחה בהיריון, או מחלה של בלוטת התריס.

איך משפיע ההיריון על הציפורניים?

בזמן ההריון יש עלייה בשכיחות השברים בציפורניים, בשינויי צבע ובהיווצרות פסים וחריצים. אין בכך כדי להעיד על חוסר בסידן או על כל חוסר אחר.

איך אפשר למנוע את התופעה?
יש להימנע מנזקים חיצוניים לציפורניים כמו חשיפה לדטרגנטים, לחומרי ניקוי ולממיסים למיניהם.

בניית ציפורניים או שימוש בלק־ג'ל - ללא קשר להיריון - הם מרשם בדוק להיווצרות פטריות ואקזמה ולפגיעה בציפורניים.

יש לי גם גירויים בעור. מה לעשות?

בלוטות הזיעה הופכות לפעילות יותר בתקופת ההיריון - מה שגורם לעיתים לגירויי עור הקשורים לזיעה (בלשון העם "חררה"). אין לזה טיפול חוץ מאשר אוורור.

לעומת זאת, בתקופת ההיריון פוחתת הפעילות של בלוטות הזיעה האפוקריניות המצויות בבתי השחי ובאיברי המין ושנותנות לזיעה ריח מאוד אופייני.

פרופ' ארנון כהן הוא מומחה ברפואת עור ומין בכללית

פרופ' רוני וולף הוא לשעבר מנהל יחידת עור ומין במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית​​

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש