אוהבים אשכוליות? חשוב שתדעו שאכילה או שתייה של מיץ ההדר הזה במקביל לנטילה של תרופות מסוימות עלולה להיות מסוכנת.
מהו הקשר בין אשכוליות לתרופות?
תרופות בגוף מפורקות על ידי אנזימים רבים. אם הפעילות של האנזימים האלה מעוכבת, משמעות הדבר היא שרמת התרופות בדם עולה - מה שמגביר את תופעות הלוואי שלהן. לעיתים מדובר בתופעות לוואי מסוכנות.
אשכולית מכילה כימיקלים צמחיים בשם פורנוקומרינים שמעכבים את אחד האנזימים שאחראי לפירוק של תרופות בגוף (האנזים CYP3A4 שמצוי בכבד ובדפנות של המעי הדק). התוצאה היא, כאמור, עלייה משמעותית ברמות התרופות בדם והחרפה של תופעות הלוואי שלהן. יש לציין שלאפקט הזה של עיכוב אנזימים מפרקי תרופות אחראים כנראה גם כימיקלים צמחיים בשם פלבונואידים שמצויים גם הם באשכוליות.
אפשר לקבל דוגמה?
בדרך כלל רק 5% מהתרופה סימבסטטין (להפחתה של רמות השומנים בדם) נספגים בגוף. משמעות הדבר: 95% מהתרופה מתפרקים עוד לפני שהיא חודרת לזרם הדם. לפירוק הזריז הזה אחראי האנזים CYP3A4. אבל אם נוטלים סימבסטטין יחד עם מיץ אשכוליות, ספיגת התרופה לדם גדלה מ־5% ל־10%. כלומר, ריכוז התרופה בדם עולה בשיעור של 100%.
עלייה של פי שניים בריכוז התרופה בדם עלולה לגרום לתופעות לוואי מסוכנות של התרופה. במקרה של סימבסטטין עלול להיווצר מצב מסוכן המכונה רבדומיוליזיס: פירוק של רקמת השרירים - תהליך שעלול להוביל לכשל של הכליות. התסמינים של רבדומיוליזיס כוללים, בין היתר, חום גבוה, שתן כהה, כאבי שרירים וחולשה כללית.
יש הרבה תרופות שמושפעות ממיץ אשכוליות?
כיום יש יותר מ־85 תרופות שמושפעות ממיץ אשכוליות. אלה כוללות, בין היתר, תרופות לטיפול ברמות גבוהות של כולסטרול (תרופות ממשפחת הסטטינים, ובמיוחד סימבסטטין ואטורבסטטין), תרופות לדיכוי של מערכת החיסון לטיפול במושתלי איברים (כמו ציקלוספורין וטקרולימוס), תרופות לטיפול בהפרעות קצב (כמו אמיודרון ודרונדרון), תרופות חדשות לטיפול בסרטן (בעיקר מהמשפחה של מעכבי האנזים טירוזין קינאז כמו אימטיניב.
איך ניתן לדעת איזו תרופה מחייבת התנזרות מאשכוליות?
אפשר להסתכל במדריך התרופות של כללית ולראות אם התרופה מושפעת משתיית מיץ אשכוליות. נוסף על כך אפשר להתייעץ עם צוות הרוקחים המקצועי של כללית בבתי המרקחת. כמו כן ניתן למצוא את המידע הזה בעלונים המצורפים לאריזות התרופות. כל עלון כזה מתפרסם לאחר שקיבל אישור ממשרד הבריאות.
האם גם פירות הדר אחרים מסוכנים?
מיץ תפוזים לא מעכב את פעילות האנזים CYP3A4, ולכן הוא לא מסוכן בשילוב עם תרופות שאותן אסור ליטול אם שותים מיץ אשכוליות. פירות הדר אחרים - כמו תפוזים מרים (תפוזי סביליה מספרד המשמשים לרוב לייצור ריבות), פומלה וליים - מכילים את המרכיבים הפעילים (פורנוקומרינים) שמצויים באשכוליות. לכן סביר להניח שהפירות האלה משפיעים כמו אשכוליות, אם כי הסוגיה הזאת עדיין לא נחקרה ביסודיות. לפומלית, שהיא הכלאה של פומלה ושל אשכולית, יש להתייחס כמו לאשכולית.
מותר לשתות קצת מיץ אשכוליות עם התרופות האסורות?
יש תרופות שמושפעות רק מכמויות גדולות של אשכוליות, ויש תרופות שמושפעות גם משתיית כמות מועטה של מיץ אשכוליות. ככלל, כוס אחת של מיץ אשכוליות מעכבת את האנזים מפרק התרופות CYP3A4 למשך 24 שעות. שתייה של כמה כוסות מיץ מעכבת את האנזים למשך פרק זמן ארוך יותר - עד 72 שעות. מדובר אפוא בהשפעה ארוכת טווח שלא תמיד ניתן למנוע אותה באמצעות פסק זמן של כמה שעות בין שתיית המיץ לבין נטילת התרופה. למרבה המזל, רוב האנשים לא שותים בדרך כלל כמויות גדולות של מיץ אשכוליות, ולכן השפעת המיץ על התרופות שהם נוטלים היא לרוב זניחה.
אזהרה מיוחדת: מאחר שקשישים מטופלים בדרך כלל בהרבה תרופות, ומאחר שהם רגישים יותר לתופעות הלוואי שלהן, עליהם להקפיד במיוחד שלא לשתות מיץ אשכוליות עם תרופות שרגישות לפרי ההדר הזה.
האם יש הבדלים בין מיצי אשכוליות שונים?
סוגים שונים של מיצי אשכוליות מכילים כמויות שונות של מעכבי האנזים CYP3A4, ולכן משפיעים במידה שונה על עיכוב הפירוק של התרופות שמפורקות על ידי אותו האנזים.
לסיכום: כמה כללים בנוגע לשילוב בין אשכוליות לתרופות
1. מיץ אשכוליות מעכב רק את הפירוק של תרופות שניטלות דרך הפה. תרופות שניתנות בהזרקה, למשל, לא מושפעות משתיית המיץ.
2. התרופות שמושפעות ממיץ האשכוליות הן רק אלה שמפורקות על ידי האנזים שאותו מעכב מיץ האשכוליות.
3. ייתכנו הבדלים בין אדם לאדם בכל הנוגע למידת ההשפעה של מיץ אשכוליות על תרופה מסוימת.
4. אם גם נוטלים תרופות שמעכבות את האנזים CYP3A4 וגם שותים מיץ אשכוליות, עלול עיכוב האנזים להיות חריף יותר. דוגמאות לתרופות שמעכבות אף הן את האנזים: אנטיביוטיקה ממשפחת המקרולידים (כמו קלריתרומיצין), נוגדי פטריות (כמו איטרקונזול) ותרופות לטיפול בנשאים של נגיף ה־HIV (איידס).
4. קשישים ומטופלים שסובלים ממחלות כרוניות ונוטלים תרופות רבות עלולים להיות חשופים יותר להשפעה המזיקה של מיץ אשכוליות.
ד"ר אורה פוניה זלינגר אחראית לשירותי הרוקחות הקלינית במרחב חיפה והגליל המערבי של כללית ועורכת מדריך התרופות באתר כללית