אם נראה לכם שהאיידס ירד אל מתחת לרדאר וכבר לא עושה כותרות כמו בעבר, אל תתבלבלו: זה ממש לא אומר שהוא מוגר. בישראל נדבקים בנגיף ה־HIV מדי שנה כ־400 בני אדם. עם זאת, מקרי המוות מהמחלה הם נדירים ונגרמים מאבחנה מאוחרת ומחוסר טיפול.
כשההדבקה מאובחנת בזמן, ולנדבקים ניתן טיפול תרופתי קבוע, הם הופכים לחולים במחלה כרונית שאיתה הם יכולים להגיע עד לגיל מבוגר מאוד. אבל עדיין עדיף, כמובן, שלא להידבק בנגיף.
מי שנושא אותו חייב להקפיד על הטיפול התרופתי במשך כל חייו, והסיכון שלו לפתח מחלות כרוניות אחרות גבוה יותר מהסיכון של כלל האוכלוסייה. לכן מניעת הדבקה היא הדרך הבטוחה ביותר והבריאה ביותר.
נלחצתם? הנה החדשות הטובות: אם אתם בקבוצת הסיכון להידבקות בנגיף, תוכלו לקבל בכללית מרשם ל"פרפ" (PrEP), טיפול המקטין משמעותית את הסיכון שלכם להידבק.
סליחה, מה זה PrEP?
PrEP, או בשם המלא שלו Pre Exposure Prophylaxis, הוא ראשי התיבות של "טיפול מניעתי טרום חשיפה". מדובר בטיפול תרופתי המקטין את הסיכון להידבק ב־HIV.
הטיפול מיועד למי שנמצאים בסיכון גבוה להיחשף לנגיף, אך אינם נשאים שלו. הטיפול הזה מתבסס על נטילה יומיומית של התרופה אמטריביר טבע (שנקראת גם טרובדה).ׁ
ולמה כדאי לי לקחת את זה?
כי אם עושים את זה נכון, זה עובד. ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה כי מי שנוטל את הטיפול התרופתי באופן מסודר, יומיומי וקבוע מפחית את הסיכון שלו להידבק ב־HIV ביותר מ־90% לעומת מי שמוותר על הטיפול.
מה בנוגע לתופעות לוואי?
יש תופעות לוואי, אך הן ברובן קלות יחסית - בחילה, הקאה, כאבי בטן, שלשול, סחרחורות - וחולפות מאליהן לאחר כמה ימים או שבועות.
במקרים נדירים עלולות להופיע ירידה בצפיפות העצם ונטייה לשברים בגיל המבוגר או לפגיעה בכליות. אם חוששים מהן, מומלץ להתייעץ עם רופא המוסמך לרשום את התרופה.
מי זכאי לקבל את הטיפול?
כל מי שנמצא בסיכון גבוה להדבקה ב־HIV (או מי שחוששים שהם נמצאים בסיכון כזה) יכולים לקבוע תור לאחד הרופאים שהוכשרו כדי להעריך את חומרת הסיכון ואת הצורך בטיפול התרופתי.
יש לשים לב: ההחלטה על מתן הטיפול כרוכה במפגש מסודר שנקבע מראש עם הרופא, ולעיתים יש צורך ביותר מפגישה אחת.
מה צריך להביא לפגישה עם הרופא?
כדי להגיע מוכנים, כדאי להגיע עם תוצאות של בדיקות מעבדה עדכניות בתחומים הבאים:
1. ספירת דם ורמות של אנזימי כבד.
2. תפקודי כליות.
3. בדיקת שתן כללית.
4. בדיקת HIV עדכנית מהשבוע האחרון .
5. בדיקת דם להפטיטיס B שכוללת Hbs Ag, Abs Ab, Hbc Ab
6. בדיקת דם להפטיטיס A מסוג HAV IgG או הוכחה שניתנו חיסונים להפטיטיס A.
7. בדיקת דם להפטיטיס C.
8. בדיקת דם לעגבת.
אישרו לי את הטיפול. מה קורה עכשיו?
לפני הטיפול: עוברים בדיקות מעבדה, ואם התוצאות תקינות, מתחילים בטיפול. בהמשך מתחסנים נגד הפטיטיס A ונגד הפטיטיס B, ונשקלת גם האפשרות להתחסן נגד וירוס הפפילומה.
במהלך הטיפול: לפי הנחיות משרד הבריאות, יש לקחת את הטיפול מדי יום כדי להגיע להשפעה מקסימלית. נטילה לא רצופה ודילוג על ימים פוגעים ביעילות הטיפול ועלולים לגרום לסיבוכים רפואיים.
במשך הטיפול נמצאים במעקב רפואי, שכולל גם בדיקות דם ושתן כל שלושה חודשים כדי להקטין את הסיכון לתופעות לוואי של הטיפול או להדבקה במחלות שעוברות ביחסי מין.
רגע, אז עכשיו אפשר לוותר על קונדום?
PrEP מפחית משמעותית את הסיכון להידבק ב־HIV, אבל לא מבטל אותו לחלוטין. מאז תחילת הטיפול המונע אנחנו עדים לעלייה משמעותית בתפוצה של מחלות אחרות העוברות ביחסי מין בקרב מי שלוקחים את הטיפול. לכן יש להדגיש שהמשך ההקפדה המרבית על שימוש בקונדום חשוב מאוד גם למי שלוקח את הטיפול.
ד"ר גל וגנר קולסקו הוא מומחה ברפואת המשפחה בכללית והמנהל של מרפאת גן מאיר