הפחד העיקרים של המטופלים שלי, כפי שהם מתוודים לפני החגים, הם מאוכל: מכמויות גדולות, הרבה קלוריות, שעות רבות סביב השולחן, ויותר מדי הזמנות ל"על האש".
ואני אומרת - אפשר גם אחרת. אפשר להמשיך עם המפגשים המשפחתיים והארוחות הגדולות, אבל לשלב גם מאכלים בריאים יותר, אולי אפילו קלים יותר. לא חייבים להרגיש כבדים אחרי ארוחת חג.
זכרו שלמרות שיש איסורים רבים בחג (לחלק יותר וחלק פחות כמובן), אבל מרבית המאכלים כשרים לפסח: הירקות, הפירות, מוצרי החלב, הבשר, העוף, והדגים. עם המרכיבים האלה אפשר לארגן ארוחות נהדרות, משביעות וקלילות שישאירו טעם של עוד מצד אחד ויעזרו לנו לסיים את החג בתחושה של איזון ולא של פיצוץ ועייפות גדולה מאוד.
בנוסף לכל אלה, אי אפשר לשכוח שבחג הפסח או האביב יש לרוב מזג אוויר מצוין, כבר לא כל כך קר ועדיין לא חם מאוד, וזו יופי של הזדמנות להיות פעילים. טיולים משפחתיים, פעילויות ספורט בפארקים, נסיעה משפחתית על אופניים או שיט משפחתי בסירת פדלים.
עוגיות בריאות? שיגעון!
בסופו של דבר הכל זה עניין של איך אנחנו בוחרים להסתכל על המצב ומה אנחנו בוחרים לעשות עם האפשרויות שמולנו. בחרתי לשתף אתכם בעוגיות הבריאות שלי, אני מכינה אותן גם בפסח וגם לא בפסח (פשוט משנה את סוג הקמח) ויש לי אותן קבוע בפריזר.
הילדים משוגעים עליהן כי הן מתוקות וטעימות ולי אין ייסורי מצפון כי הן מכילות רק דברים טובים ובריאים. העוגיות גם יכולות להוות תחליף לעוגות הדחוסות והעתירות של פסח.
מה צריך שיהיה בבית
• 1 בננה
• חצי יוגורט טבעי 3%-1.5% שומן
• 1 ביצה
• חצי כוס סילן טבעי או דבש
• שלושת רבעי כוס קמח כשר לפסח תופח (קמח תפוחי אדמה עם כפית מחוקה של אבקת אפיה)
• שליש כוס טחינה גולמית או שקדיה
• 4 קוביות שוקולד מפוררות (אני השתמשתי עם סכין כדי לחתוך לריבועים קטנים) או תמרים ללא קליפה, חתוכים לריבועים קטנים.
איך מכינים? זה קל, קל, קל
1. מועכים את הבננה באמצעות מזלג
2. מוסיפים את כל שאר המרכיבים
3. יוצקים לתבניות מאפין קטנות באמצעות כפית
4. מכוונים את התנור ל־180 מעלות ומכניסים את התבניות לכ-20 דקות
איך משלבים עוגות בסדר היום?
אני השתמשתי בתבנית מאפין עם שקעים קטנים וכל עוגה שווה כ־70 קלוריות, כ-15 גרם פחמימה (מנת פחמימה אחת), כ־2 גרם שומן וכ־1 גרם חלבון.
העוגה יכולה לשמש כארוחת ביניים מתוקה, וכמובן שניתן להחליף את קמח תפוחי האדמה לקמח מלא תופח או קמח כוסמין מלא עם אבקת אפיה לאחר שפסח ייסתיים.
בחג פסח, חג החירות, אפשרו לעצמכם את החירות לבחור לעבור את החג באכילה בריאה, ומאוזנת, תוך הקשבה לגוף. פנקו אותו ואת עצמכם.
חג שמח ובריא.
יעל משיח-ארזי היא דיאטנית קלינית בכללית. היא מנחת קבוצות לשינוי הרגלי אכילה וירידה במשקל
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות