חיפוש

dsdsdsd
אשה בוחרת תפוז מדוכן בשוק ומחייכת

איך לבחור פירות וירקות?

איך מזהים מלפפון זקן מדי? האם זה בסדר שיש כתם בהיר על אבטיח או מלון? מאיזו עגבניה עדיף לשמור מרחק? מהו הצבע שמעיד על בעיה בתפוח האדמה? איזה חלק חשוב לבדוק בכרוב ובכרובית? המדריך שאתם חייבים לקרוא לפני הקנייה הבאה

תמי אדיב

תמי אדיב

בקיצור

01

אחד מכללי מפתח לבחירה של רוב הפירות והירקות: קליפה שנראית טוב - שלמה, ללא חורים, שקעים, קמטים של סחורה ישנה, נגעים ו/או צבע מוזר. מרקם רך מעט, אך לא "מושי".

02

בחרו אבוקדו שצבעו ירוק או צהוב מתחת לעוקץ (הענף הקטן שמחבר בין הפרי לעץ). אם הצבע הוא חום או שחור, האבוקדו בשל מדי. אם הוא לבן, סימן שהוא מעלה עובש.

03

הירקות השטופים, שמגיעים ארוזים בשקיות, יכולים להחזיק יותר זמן במקרר, ודורשים פחות מאמץ בניקוי, אבל הם נוחתים במדפים אחרי שנטבלו בתמיסות של כלור ואמוניה.

רואים את זה בכל ביקור בסופרמרקט או אצל הירקן: אנשים מרימים פירות וירקות, ממששים אותם, מסובבים, בוחנים אותם, לפעמים גם מקפיצים אותם באוויר ואפילו מתופפים עליהם - במטרה למצוא את הסחורה הטובה ביותר. ויש כאלו שלא אכפת להם בכלל, הם לוקחים את מה שבא ליד, כי מה זה משנה בכלל? משנה, בטח משנה.

כמו שישנם כללים לאחסון של פירות וירקות, שהקפדה עליהם יכולה לחסוך הרבה כסף, כך גם לגבי הקנייה שלהם. יש טובים יותר ויש טובים פחות, ובחירה נכונה יכולה לעשות את כל ההבדל - גם בטעם וגם בפרק הזמן שהם יהיו ראויים למאכל. בשיתוף ד"ר רון פורת ממכון וולקני, אנחנו עוזרים לכם לבחור נכון. 

כללי מפתח לבחירת רוב הירקות והפירות

1. הקליפה צריכה להיראות טוב. כלומר, שלמה, ללא חורים, שקעים, קמטים של סחורה ישנה, נגעים ו/או צבעים מוזרים.

2. המרקם של הקליפה צריך להיות רך מעט, אך לא "מושי".

3. חלקי הצמח הנלווים צריכים להיראות טוב. עלים (כמו עלי הכותרת של עגבנייה) וענפים (כמו זמורת הענבים) בצבע ירוק מלמדים על טריות. אם הם כמושים או חומים - עבר יותר מדי זמן מאז שנקטפו.

4. קנו ירקות ופירות עונתיים. לרוב הם יהיו טעימים, נפוצים וגם זולים יותר בשווקים. ירקות שורש למשל יהיו מתוקים יותר בסתיו ובחורף, ובקיץ יותר מרירים.

5. המעיטו בקנייה של תוצרת חוץ. גם כדי לתמוך בענף החקלאות המקומי וגם כי המוצרים שמגיעים מחו"ל עוברים דרך ארוכה יותר, הם טריים פחות ולעיתים מגודלים בתנאים פחות טובים.

6. אתם יכולים להריח את המועמדים שלכם לקנייה. רק קחו בחשבון שבתנאי האחסון הסטריליים של הסופר או המכולת הריח חלש יותר.

​איך לאחסן פירות וירקות?

טיפים שיחסכו לך הרבה כסף
אחסון פירות וירקות

ועכשיו נעבור לדוגמאות ספציפיות. 

חסות ועלים ירוקים

לשים לב כשבוחרים: העלים צריכים להיות רעננים וירוקים (צהוב זה לא טוב!). עלים מעוכים, מוכתמים בצבע חום ו/או רקובים - להתרחק.

בונוס: בעלי חסה העורק המרכזי קשיח וירוק. כתמים חומים מלמדים על חשיפה לאתילן - גז שמופרש מירקות ומפירות מסוימים - ולאו דווקא על ריקבון. 

מלפפון

לשים לב כשבוחרים: שהקליפה חלקה ללא קמטים ושקעים (שנותנים פתח להיווצרות של עובשים). מלפפון "מושי" - סימן שהוא כבר זקן מדי.

בונוס: באחד הקצוות תוכלו לזהות את הפרח של המלפפון. לרוב הוא מגיע אל המדפים מדובלל ומעוך, אם הוא טרי - זכיתם.

קישוא

לשים לב כשבוחרים: בן דודו של המלפפון, זוכה לאותן הנחיות.

זוקיני

לשים לב כשבוחרים: חפשו קליפה עבה יותר, שמגנה טוב יותר על תכולת הירק.

מלון

לשים לב כשבוחרים: אם ניתן לראות את הרשת העדינה על כל הקליפה, ניתן להניח שמדובר בפרי מתוק. העדיפו את המלונים (וגם את האבטיחים) בעלי המבנה הסימטרי - עגול או אובאלי. ריח חזק מאוד יכול ללמד על טעם לוואי וקלקול מהיר יחסית.

אבטיח

לשים לב כשבוחרים: לכו על אבטיח עם קליפה מבריקה ללא חורים, פגמים, עובשים או כתמים מיוחדים - למעט בהרת אחת.

בונוס: באבטיחים (וגם במלונים) שגדלים על הקרקע, ייתכן כתם גדול בהיר או צהוב. הבהרת נוצרת בחלק שנוגע בקרקע ואינו חשוף לשמש. כתם אחד כזה הוא טבעי ואין לחשוש ממנו. 

האם תיפוף על אבטיח באמת יכול לעזור?
לפי מכון וולקני, כן. אם התיפוף (או ניעור במלונים) גורם להשמעת קול חלול - כזה שיש לו הד חוזר או מימי - סימן שתאי הפרי מכילים פחות מים והפרי כבר בשל מדי ואינו מתאים לאכילה.

עגבניה

לשים לב כשבוחרים: עלי הגביע והעוקץ צריכים להיות ירוקים ולא יבשים; העגבניה בצבע אדום עמוק ובעלת מרקם רך, אך לא נמעך. אם העגבניה רכה מאוד, עם כתמים כהים ו/או שקעים - לשמור מרחק.

בונוס: עגבניה בצבע צהבהב או ירוק, שקליפתה לא פגועה, זקוקה לעוד קצת זמן מחוץ למקרר. תנו לה להאדים ואז הכניסו לקירור.

חציל

לשים לב כשבוחרים: חפשו קליפה מבריקה, בצבע שחור ארגמן וברק.

בונוס: בחציל קל יש פחות זרעים, ולכן טעמו פחות מריר.

בצל

לשים לב כשבוחרים: קליפות רכות, בעלות צבע עכור או חום, מלמדות על בצל שאיבד מהטריות שלו. חפשו קליפות חיצוניות עסיסיות ועשירות בנוזל. 

שומר

לשים לב כשבוחרים: שומר טרי מכיל כמויות גדולות של מים. תחתית השומר צריכה להיות נטולת נקודות חומות. לשומר מזדקן יש מראה מיובש, סיבי, וגם העלים העליונים כמושים.

​מיתוסים על פירות וירקות

אז מה אמיתי ומה שטויות במיץ?
מיתוסים על פירות וירקות

סלק אדום

לשים לב כשבוחרים: חפשו סלק במרקם קשיח (אבל לא "אבן"). אם הסלק נראה לכם "עייף", תנו לו להמשיך לנמנם וחפשו אחד אחר.

בונוס: בקיץ, הטעם של הסלק נוטה להיות מלוח. בחורף תוכלו למצוא בקלות יתרה סלקים מתקתקים. סלק יכול להחזיק עד שלושה חודשים בקירור, מה שמשפיע על הטעם והמרקם.

בטטה

לשים לב כשבוחרים: לכו על בטטות קטנות ובינוניות, עם קליפה חלקה וללא כתמים אפרפרים.

תפוחי אדמה

לשים לב כשבוחרים: אם הקליפה בגוון ירוק, או שהופיעו פרחים ירוקים - אל תגעו בתפוח האדמה, כי הוא מכיל רעלנים טבעיים (גליקואלקלואידים). תפוח אדמה עם פרחים סגלגלים (שמתפתחים כאשר הוא נשמר בחושך) אפשר לאכול.

כרוב

לשים לב כשבוחרים: כרוב טרי מרגיש כבד באופן יחסי לגודלו, כיוון שהוא מכיל כמות גדולה יותר של מים ועדיין לא התייבש. בדקו את החלק התחתון: חשוב שייראה לבן וטרי, לא חום, כהה או עכור.

בונוס: לכרוב יש חיי מדף ארוכים מאוד.

ברוקולי

לשים לב כשבוחרים: בברוקולי טרי הראש והעלים שבצידי הגזע הם בצבע ירוק.

כרובית

לשים לב כשבוחרים: נסו למצוא כרובית עם ראש לבן ומרקם קשיח. כרובית עם כתמים חומים או שחורים - לעזוב. בדומה לכרוב, מומלץ להפוך את הכרובית ולבחון את הצבע של הגזע.

ענבים

לשים לב כשבוחרים: הענפים (שזרה ושריג) שאליהם מחוברים הענבים צריכים להיות ירוקים ולא חומים. הענב עצמו נוקשה, עסיסי וללא פצעים וריקבון.

תפוח

לשים לב כשבוחרים: תפוח עץ מקומט, פגוע, או עם ציפוי שעוותי - פחות מומלץ.

בונוס: בישראל, רוב התפוחים מבשילים בסתיו. קיים זן אחד המבשיל בקיץ: ענה. המשמעות היא שברוב השנה אנו אוכלים תפוחים שנשמרו בקירור, או יובאו מחו"ל.

אגס

לשים לב כשבוחרים: כדאי לקנות אגס רק בעונה שבה הוא באמת מבשיל - בין הקיץ לסתיו. גם אגס קל מאוד לאחסן בקירור.

אפרסק

לשים לב כשבוחרים: אפרסק מבשיל מסוף אפריל עד תחילת ספטמבר וזה הזמן הכי טוב לאכול ממנו. אפרסקים שקניתם בסוף ספטמבר, מן הסתם בילו בקירור, ולכן הם גם נוקשים יותר ולא רכים כמו אלו של תחילת הקיץ. אפרסק רך וכבד לגודלו מכיל יותר מיץ ולכן יותר מתוק.

תות

לשים לב כשבוחרים: תותים כהים מתוקים יותר וגם יותר בשלים - ולכן חשוב להזדרז ולאכול אותם.

בונוס: תות נחשבים לאחד מהפירות המרוססים ביותר. חלק מהמגדלים משתמשים בשיטות ביולוגיות יותר, אך שגם בהן נעשה שימוש בחומרי הדברה. גידול אורגני הוא כנראה הדרך הטובה ביותר לאכול תותים ללא תוספות של חומרי הדברה.

מנגו

לשים לב כשבוחרים: המרקם צריך להיות מעט רך, אבל לא יותר מדי. עדיף לקנות מנגו קשה ולתת לו להגיע למרקם הרצוי בבית. כשהמנגו מוכן לאכילה הניחוח שלו חזק יותר.

אבוקדו 

לשים לב כשבוחרים: בחרו אבוקדו שצבעו ירוק או צהוב מתחת לעוקץ (הענף הקטן שמחבר בין הפרי לעץ). אם הצבע הוא חום או שחור, האבוקדו בשל מדי. אם הוא לבן, סימן שהוא מעלה עובש.

הקליפה צריכה להיות אחידה, בלי כתמים כהים או רכים מאוד. המרקם צריך להיות רך מעט, אבל לא יותר לא מדי. אבוקדו קשה, במיוחד אם מצאתם אותו מחוץ לעונה, עלול שלא להבשיל לעולם. במקרה כזה עדיף שלא לקנות כדי למנוע אכזבה בהמשך.

פירות הדר

לשים לב כשבוחרים: הקליפה של פירות ההדר צריכה להיות נוקשה. פרי כבד מלמד שיש בפרי יותר מיץ.

בונוס: בני משפחת פירות ההדר מבשילים בסתיו ובחורף. בשאר עונות השנה מדובר בפירות שנשמרו בקירור ואיכותם יורדת. כל מי שניסה לסחוט מיץ מלימון "טרי" מחוץ לעונה מבין את כוונתי.

​איך קוראים את תוויות המזון?

המדריך שעושה לך סדר בקניות
איך לקרוא את תוויות המזון

מה קורה אם אוכלים ירקות ופירות בוסר?

ירקות ופירות רבים מכילים חומרים שמטרתם להרחיק מהם טורפים כל עוד הם לא הבכירו. לדוגמה, טעמי עפיצות בבננה ובאגס, חמיצות משמעותית בקלמנטינה, ומרקם קשה באבוקדו. אם תאכלו פרי בוסר, כנראה שבעיקר יהיה לכם לא טעים ולא נוח במערכת העיכול. ישנם כמה יוצאי דופן כמו תפוחי אדמה שאותם אסור לאכול לפני הבשלה מלאה.

ככל שהפרי בשל יותר כך בלוטות הטעם שלנו יכולות לזהות יותר סוכר. יותר. או במילים אחרות: זה לא אומר שיש יותר סוכר, רק שהוא מורגש יותר. 

ירקות שטופים מראש

הירקות השטופים, שמגיעים ארוזים בשקיות, יכולים להחזיק יותר זמן במקרר, ודורשים פחות מאמץ בניקוי, אבל הם נוחתים במדפים אחרי שעברו טיפול מקדים (טבילה) בתמיסות מדוללות של כלור ואמוניה. מדובר אמנם בכמויות קטנות מאוד של תמיסות ובטבילה לפרקי זמן מוגדרים לפי התקנות, אבל למה צריך את זה בכלל אם אפשר לשטוף לבד?

אם מדובר בעלים ירוקים ניתן לשטוף כמות גדולה מראש, לייבש היטב ולאחסן בקופסה עם נייר סופג. ניתן גם להשרות את העלים במים למספר דקות לפני האכילה. המים ינקו את הלכלוך וגם יפעפעו לתוך עלים וירעננו אותם.

חשוב לדעת: את רוב הירקות והפירות, בשונה מחסות ועלי בייבי, לא מומלץ לשטוף זמן רב לפני האכילה, כיוון שהרטיבות עלולה להאיץ תהליכי ריקבון ועיפוש. אם כן שוטפים - חשוב לייבש היטב.

תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, בהשמנה, בניתוחים בריאטריים ובטבעונות

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש