חיפוש

dsdsdsd
שלושה ילדים עם תיקי בית ספר

חוזרים לבית הספר: תוכנית פעולה

הילדים קופצניים במיוחד? הם מתלוננים שלא עשיתם כלום בחופש הגדול? אתם לא בטוחים מי נרגש יותר - אתם או הם? כנראה אתם סובלים מתסמונת 1 בספטמבר. טיפים למעבר חלק

פניה חזן, ד"ר ליאת הולר הררי

בקיצור

01

התחילו להקדים בהדרגה את שעת השינה. הכינו מראש ילקוט, תלבושת ונעליים.

02

שגרת בוקר: ארוחת בוקר, שטיפה, צחצוח ואפילו תרגילי התעמלות יעזרו לפתוח את היום ברגל ימין.

03

הכנות משותפות, מפגש עם המורה ועם בית הספר, שיחה פתוחה וחיבוק - נסו להשקיט חששות מראש.

​​​בימים האחרונים של החופש הגדול יש הרגשה אחרת. עייפים כבר מהחופש (הגדול באמת), מהפעילויות שנאלצנו להפיק בעבור הילדים בימים ללא קייטנה, וכן, גם מהחוויות היפות והמהנות שגם בהן השקענו אנרגיה לא מעטה. 

אין זמן לנוח. הנה מתחילה שנת הלימודים, וצריך להתארגן ולהכין - אותנו ואת הילדים - לקראת השגרה המבורכת. כמה טיפים שיעשו לכם את המעבר קל ורגוע יותר.

1. לישון

בחופש הרשינו לילדים ולעצמנו לחרוג מהשעות הרגילות. כעת צריך להתרגל אחרת. הטוב ביותר הוא להקדיש לכך את השבוע האחרון של החופש. מומלץ בכל יום להקדים את שעת השינה ב־20-15 דקות, עד שתגיעו לשעה הרצויה. זה דורש, כמובן, גם הפחתה בשעות הטלוויזיה והמחשב, כלומר סוג מסוים של גמילה.

איך תעשו את זה? בהדרגה. קבעו מסגרת זמן חדשה והודיעו עליה לילדים. 15 דקות לפני מועד הסגירה הודיעו להם: "יש עוד 15 דקות". וכך גם 5 דקות לפני כיבוי אורות. היו נחמדים אבל נחושים: סגירה היא סגירה.

הכינו ארוחת ערב קלה ושבו עם הילדים לאכול לפחות שעה לפני שהם הולכים לישון. שינה על בטן מלאה מדי או כבדה גורמת לשינה מוטרדת. שינה מספקת ובאיכות טובה​ מבטיחה יכולת ריכוז גבוהה יותר, חשיבה בהירה, למידה יעילה ומצב רוח טוב.

​כמה שעות שינה צריך הילד שלך?

זה מה שקבעו המומחים
138059960.jpg

2. לסדר בערב

בוקר טוב מתחיל בערב טוב. הכינו את הילקוט על כל ציודו ערב קודם. כך תוכלו לעשות זאת בלי לחץ, וגם יהיה לכם מספיק זמן להשלים משהו שגיליתם כי הוא חסר. גם את התלבושת ואת הנעליים כדאי להכין מראש בחדר כדי להימנע מזעקת הבהלה בבוקר: "אמאאא! אין לי חולצת בית ספר". אפשר גם להכין מראש לפחות חלק מארוחת העשר שהילד ייקח לבית הספר.

לא פחות חשוב הוא להכין ערב קודם גם את החיוך של הבוקר: שוחחו בקלילות על היום שהיה, הזכירו את הדברים הטובים שקרו, חשבו יחד על הדברים הטובים שיכולים לקרות למחרת.

3. לייצר שגרת בוקר

 לא רק ארוחת בוקר​, אלא אורחות בוקר - דברים קטנים שעושים בוקר גדול: אם עד עכשיו התעוררנו מאוחר, זה גם הזמן לחזור בהדרגה לשעת ההשכמה המתאימה ללימודים; צחצוח שיניים ושטיפת הפנים (או מקלחת קצרה) הכרחיים לרענון ולבריאות; תרגילי התעמלות פשוטים יהיו מהנים וממריצים לכם ולילדכם: מתיחות, חימום מפרקים, כפיפות בטן. לילדים צעירים מאוד אפשר להכין מעין מסלול משחק מהחדר אל פינת האוכל שעליהם לעבור כדי להגיע אל ארוחת הבוקר: הליכה על קו ישר, דילוג מעל קובייה, גלגול כדור וכו'.

השאירו מספיק זמן לארוחת בוקר נינוחה. הכינו ארוחה מזינה ומזמינה. זהו גם זמן טוב לעבור על סדר היום הצפוי ולהציב ציפיות חיוביות תוך כדי שיחה קלה - כל יום הוא התחלה חדשה ומרעננת.

 4. להכין טבלה

החופש הגדול איפשר לנו להנהיג סדר יום ספונטני - מה שבא, מתי שבא. עכשיו צריך לחזור ולהיזכר שלכל יום יש כמה חלקים, והם מסודרים לפי מטלות: שעת השכמה, ארוחת בוקר, שעות לימודים, שעות חוגים, שעות חברים, סיום היום. אפשר להכין עם הילדים לוח שבועי ולציין בו את השעות ואת הפעילויות.

הפעילויות של השבוע האחרון לחופש יכולות לכלול, למשל, את עטיפת הספרים והמחברות, הכנת הילקוט עם הציוד, רישום השם על הציוד והכנת תפריט כריכים -  הכול בעבודת צוות עם הילדים.

5. לדסקס את המלתחה

ילדים קטנים ישמחו בדרך כלל ללבוש את התלבושת האחידה; הנוער, לעומת זאת, עלול לבטא התנגדות. מה לעשות? קודם כול צריך לקבוע שהגזרה הזאת היא אחד מכללי בית הספר. משרד החינוך הכתיב, אין ברירה, לובשים וזהו.

אם מעוניינים לערוך דיון, אפשר ברוח התקופה לדבר על צדק חברתי: זו ההזדמנות להסביר לילדיכם שהתלבושת נועדה לאפשר לכל התלמידים להרגיש שווים. ואם לא צדק, אז לפחות נוחות - בסך הכול מדובר בג'ינס ובחולצת טריקו, יש נוח מזה? אתם גם יכולים לספר להם כי כשהייתם תלמידים (או כשהוריכם היו תלמידים) התלבושת האחידה כללה מכנסי גברדין וחולצת פוליאסטר! אם גם זה לא ישכנע אותם, חזרו לטיעון הראשון: "משרד החינוך החליט, וזהו!"

6. להשקיט חרדות

שנת לימודים חדשה מעוררת אצל ילדים רבים חששות. האם יהיו לי השנה חברים? האם תהיה לי מורה טובה? האם אצליח בלימודים? לצעירים שמתחילים גן חדש או כיתה א' יש חששות גדולים אף יותר עם הפרידה מההורים. וילדים עם צרכים מיוחדים, שההסתגלות קשה להם במיוחד, עלולים לחוות לחץ רב לקראת שינוי נוסף בסדר חייהם. תתפלאו, גם ילד או נער גדולים יותר שמתחילים מסגרת חדשה יכולים להילחץ.

יש כמה דרכים להרגיע את החרדות: ראשית, דברו עם ילדיכם בפתיחות ובלשון חיובית על החששות ועל כך שהתחלה חדשה היא הזדמנות לדברים חדשים וטובים. חזקו את ביטחונם של הילדים ביכולתם לעמוד בכל אתגר. חשבו יחד על כל הדברים שעליהם הם כבר התגברו ובהם הם הצליחו בעבר.

שנית, שתפו את הילדים בהכנות - ההתעסקות מסיחה את הדעת מהחששות ויוצרת חוויית שליטה וביטחון. במידת הצורך, בקרו בגן או בבית הספר בתיאום מראש. אפשר אולי לפגוש לכמה רגעים את המורה החדשה ולראות את הכיתה החדשה או לתרגל עם הילד איך מגיעים ברגל לבית הספר ובחזרה. ולסיום, ארגנו מראש סדר יום יעיל וברור.

פניה חזן היא עובדת סוציאלית קלינית

ד"ר ליאת הולר הררי היא פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית, בכללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש

נגישות