עבודה היא דבר חשוב. היא מכניסה כסף, מאתגרת, מחדדת את התפקוד של המוח, מייצרת חברויות חדשות. טוב, היא עונה לפחות על חלק מהצרכים האלה. אבל גם לעבודה צריך לשים גבול. אם קשה לכם לעזוב את המשרד, אתם בודקים מיילים מהעבודה סביב השעון ולא מתבאסים כשנגמר סוף השבוע (כי גם בו לא הפסקתם לעבוד) - כנראה יש בעיה.
לוורקהוליזם, או התמכרות לעבודה, עלולה להיות השפעה רעה: על מספר שעות השינה שלכם, על המזון שאתם אוכלים, על רמת הפעילות הגופנית שלכם וגם על תפקוד הלב. ועכשיו, עולה ממחקר חדש ומסקרן כי אם את או אתה מכורים לעבודה - עלולה להיות לכך השפעה גם על מצבכם הנפשי.
מכורים לעבודה מדוכאים וחרדים יותר
במחקר שפורסם במגזין הרפואי PLOS ONE ניתנה ההגדרה הבאה למושג "מכורים לעבודה": אלה הם "אנשים שמוטרדים יתר על המידה בנוגע לעבודה, מונעים על ידי מוטיבציה בלתי נשלטת לעבוד ומשקיעים כל כך הרבה זמן ומאמץ בעבודה, עד כי הדבר פוגע בתחומים חשובים אחרים בחיים".
16,426 נורווגים בני 75-16 השתתפו במחקר. כדי לסווג אותם לאחת משתי קבוצות - מכורים לעבודה ולא מכורים לעבודה - הציגו להם החוקרים 7 הצהרות וביקשו מהם לדרג כל אחת מהן בסולם של 5-1 (1 אם הסיטואציה לא מתרחשת לעולם, 5 אם היא מתרחשת תמיד).
ההצהרות שהתבקשו לדרג משתתפי המחקר:
1. את/ה חושבים איך תוכלו לפנות יותר זמן בשביל העבודה.
2. את/ה מוצאים את עצמכם עובדים יותר זמן מאשר תיכננתם מלכתחילה.
3. את/ה עובדים כדי להפחית תחושות של אשמה, של חרדה, של חוסר אונים או של דיכאון.
4. אחרים אמרו לך להפחית במספר שעות העבודה - ולא הקשבת.
5. את/ה הופכים לחוצים אם נאסר עליכם לעבוד.
6. את/ה מורידים בסדר העדיפויות תחביבים, פעילויות פנאי ו/או פעילות גופנית בגלל העבודה שלכם.
7. את/ה עובדים כל כך הרבה שהדבר משפיע על הבריאות שלכם.
משתתף שקיבל ציון 4 (לעיתים קרובות) או 5 (תמיד) בארבעה קריטריונים או יותר סווג "מכור/ה לעבודה". 1,287 אנשים (7.8%) נכללו בקבוצה הזאת. כדי לבחון האם קיים קשר בין התמכרות לעבודה לסימפטומים של הפרעות פסיכיאטריות מילאו כל המשתתפים שאלונים מקובלים בתחום.
החוקרים הגיעו למסקנה כי המכורים לעבודה - בהשוואה למי שאינם מכורים לעבודה - היו בסבירות גבוהה באופן משמעותי לסבול מסימפטומים של ההפרעות האלה:
רגע, זו הביצה או התרנגולת?
"כאשר לוקחים את העבודה לקיצוניות, זה עלול להיות סימן לבעיות פסיכולוגיות או רגשיות עמוקות", אמר סיסיל שו אנדרסן, מומחה בפסיכולוגיה קלינית מאוניברסיטת ברגן, שהוביל את המחקר. "האם אלה ההפרעות שמובילות להתמכרות לעבודה, או שההתמכרות לעבודה גורמת להפרעות האלה? לא ברור".
זו אכן שאלת הביצה והתרנגולת, אבל חשוב לדעת שאדם שסובל מהפרעת חרדה, ובוודאי מדיכאון קליני - התפקוד הכללי שלו ייפגע, והוא יתקשה לעבוד כרגיל. צפוי שאדם כזה דווקא יחסיר ימי עבודה ולא יפגין התנהגות של התמכרות. עם זאת, צמצום העולם של אדם לעבודה בלבד והזנחת יחסים בינאישיים עם בן הזוג או עם בת הזוג, עם המשפחה הקרובה ועם חברים, צפוי שישפיעו לרעה על המצב הנפשי - אם לא באופן מיידי, אז בטווח הארוך.
החוקרים הבהירו כי יש צורך במחקרי המשך, בין היתר כדי לבדוק האם התמכרות לעבודה היא בהכרח דבר שלילי. זוהי נקודה מעניינת. יש אנשים המתקשים ביחסים בינאישיים, ודווקא בעבודה, בסביבה מובנית ומוגנת יחסית, יפתחו קשרים שיספקו אותם. דווקא אנשים כאלה מפיקים תועלת מסביבת עבודה שמעודדת השקעה ומספקת גם צורך חברתי.
דירוג העבודות שהכי מסוכנות לבריאות האם הגיע הזמן לעדכן את קורות החיים? לחצו כאן וגלו
 |
התמכרות לעבודה או פיטורים
לכל ההתמכרויות יש מאפיינים דומים. למשל, בכולן ממשיך האדם המכור באותו הרגל אף שהוא יודע כי הוא מזיק לו - מה שפוגע באופן משמעותי בכל תחומי החיים שלו. המכור מצהיר לא פעם שהוא יכול להפסיק ברגע שיחליט, אבל בפועל קשה לו להפסיק או אפילו להפחית את המינון של אותו ההרגל. כל ניסיון כזה ייתקל בהתנגדות, בחרדה, בדיכאון או בתסמינים אחרים שגורמים לסבל. העולם של המכור מצטמצם, ובמקרים הקשים נשארת אך ורק ההתמכרות.
התמכרות לעבודה קשורה לא מעט להשפעות חברתיות. אנחנו חיים בחברה מערבית שכמעט מקדשת את העבודה: אדם מצופה להגשים את עצמו ואת יכולותיו דרך העבודה; חברות מצפות מהעובד להקדיש להן שעות ארוכות, לפעמים מעבר לשעות הפורמליות.
יש חברות שהנורמה אצלן היא להישאר בעבודה עד שעות הערב המאוחרות או לעבוד לתוך הלילה בזמני לחץ. מי שלא עומד בנורמות האלה זוכה ליחס מזלזל או נמצא בסכנת פיטורין. הציפייה מההורים היא "למצוא סידור" ולהגיע לעבודה כשהילד חולה. באווירה חברתית שכזאת לא מפתיע כי אנשים חוששים שתחומים אחרים בחייהם ייפגעו בעבודה, ולאט־לאט אפילו מוותרים עליהם.
ד"ר ליאת הולר הררי היא פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית בקבוצת שירותי בריאות כללית