מיליוני מקרים חדשים של סרטן מתגלים בכל שנה בעולם, אבל מסתבר שרוב האנשים עדיין מאמינים שלהם זה לא יקרה, שהמחלה לא תתפוס דווקא אותם, או שהם סתם לא שמים לב למה שהגוף שלהם משדר - וזה עלול להיות מסוכן באותה מידה.
הנה, תראו את המספרים בעצמכם: למעלה ממחצית מהמשתתפים במחקר חדש סבלו מסימני אזהרה של סרטן, אבל רק 2% (!) מהם קישרו אותם למחלה. עבורם ועבור רבים אחרים, חשיבה שכזו עלולה לגרום לאובדן הזדמנות לזיהוי מוקדם של המחלה ולפגיעה משמעותית בסיכויי ההחלמה.
"רצינו שיהיה לנו מדגם של אנשים שהסרטן לא נמצא אפילו על הרדאר שלהם - כדי לגלות מה אנשים באמת עושים כשהם חווים סימפטום שעלול להצביע על המחלה", אמרה קטרינה וויטיקר, חוקרת בכירה בקולג' האוניברסיטאי בלונדון.
למה ההתעלמות הזאת?
כדי לבדוק את הנושא, החוקרים נתנו ל־1,724 אנשים בגילאי 50 ומעלה 17 סימפטומים ושאלו האם הם חוו אחד מהם לפחות. רשימת התלונות הפוטנציאליות כללה גם עשרה סימני אזהרה אפשריים של סרטן (הרשימה המלאה בתחתית הכתבה) - ביניהם גוש חדש ולא מוסבר, שינוי במראה של שומה ושיעול ממושך ולא מוסבר - אבל לא נאמר על כך דבר למשתתפים.
הנשאלים התבקשו גם לספר מה לדעתם הסיבה לכל סימפטום שחוו, האם הם חושבים שהסימפטומים רציניים והאם הם הלכו להיבדק אצל רופא בגללם?
915 מהאנשים (53%) דיווחו שחוו לפחות סימפטום אחד הקשור לסרטן בשלושת החודשים הקודמים, אבל כאמור רק 20 מתוכם (כ-2%) חשדו שאולי הוא קשור למחלה. כל האחרים הניחו שהסימנים קשורים לגיל או הוכחה לכך שהם סובלים מתופעות מדאיגות פחות כמו זיהום, דלקת פרקים או ציסטות. מתוך 915 האנשים, 540 פנו לבדיקה רפואית - 375 לא.
אז מה גורם לאנשים להתנהג בצורה כזו ולא לעשות את הקישור בין הסימפטומים למחלה, למרות הסכנה הגדולה?
"סיבות אפשריות הן שאנשים פוחדים להזכיר את המילה סרטן, חושבים שלהם זה לא יקרה או מאמינים שהתופעות שמהן הם סובלים קשורות לבעיות חמורות פחות. אנשים גם פוחדים להיות מתויגים כהיפוכונדרים, וחוששים לבזבז לרופא את הזמן", אומרת וויטיקר, "ככל שאתה מתבגר הסיכון לסרטן עולה, אבל אנשים שמתבגרים גם חווים יותר סימפטומים. אבל הם מבטלים הרבה מהם על ידי אמירות כמו 'נו, זה רק כאב בגלל שאני מזדקן".
יש סימפטום מדאיג? לכו להיבדק!
ההתעלמות הזו, בין אם במודע ובין אם שלא, עלולה לעלות ביוקר, ולכן אם יש סימפטום מדאיג שלא עוזב אותך - חשוב להיבדק. אמנם מרבית האנשים יגלו שהכל בסדר, אבל עבור אלו שיתברר שהם סובלים מהמחלה, היוזמה לקבלת טיפול עשויה להיות ההבדל בין חיים לבין מוות.
"זה לא בזבוז זמן עבור הרופא או המטופל, זה באמת יכול להציל חיים", אומרת שרה חיום, מנהלת המחלקה לאבחון מוקדם במכון לחקר הסרטן בבריטניה, "רוב מקרי הסרטן מאובחנים כשאנשים הולכים לרופא שלהם בגלל סימפטומים, והמחקר הזה מרמז על כך שאפשרויות לאבחון מוקדם מפוספסות".
הנה דוגמה מדוע חשוב להקשיב לגוף ולאבחן מוקדם: כאשר סרטן השד מאובחן בשלב 1, שיעורי ההישרדות עומדים על 100%, בהשוואה ל-22% בלבד בשלב IV, לפי האגודה האמריקאית לסרטן.
אז אם חוויתם לאחרונה אחד מהסימפטומים שלפניכם (והם לא חלפו), פנו לבדיקה אצל רופא. הם אמנם מצביעים על סרטן במקרים נדירים, אבל למה להסתכן?
• שיעול או צרידות לא מוסברים
• שינוי מתמשך בהרגלי המעיים (היציאות)
• כאב חדש מתמשך ובלתי מוסבר
• שינוי מתמשך במתן השתן או בזרימת השתן
• הופעתו של גוש לא מוסבר
• שינוי במראה של שומה
• פצע שלא מגליד
• דימום לא מוסבר
• איבוד משקל לא מוסבר
• קושי מתמשך בבליעה
ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה