ההרגל המגונה: שימוש אינטנסיבי ומוגזם במקלות אוזניים.
למה אנחנו עושים את זה לעצמנו?
כי כשהאוזן מגרדת, קשה מאוד לעמוד בפניה כשמקל האוזניים כל כך קרוב ומאפשר לגרד במקומות שאצבע אדם לא תגיע אליהם. הרי בינינו, תהליך הניקוי הוא רק תירוץ.
אז למה להפסיק?
לאוזן יש מנגנון ניקוי משל עצמו, וכל הלכלוך הפנימי יוצא החוצה מהתעלה לבד, בלי שננסה לעזור לו בעזרת חיטוט פולשני.
נוסף על כך, השימוש במקלונים עלול לגרום לנזק של ממש. רקמת העור החיצוני של התעלה באוזן מאוד עדינה. תופעה שכיחה היא של חולים שמגיעים לטיפול בגלל כאבים באוזן, ובבדיקה מגלים דלקת של האוזן החיצונית. מה שמתברר בדרך כלל הוא שהחולה היה מצונן, כתוצאה מכך הצטברו נוזלים באוזן התיכונה, וזה מציק.
בתגובה לכך החולה ניקה את האוזן במקלון, אף שהמקלון כלל לא מגיע עד לאוזן התיכונה. תוך כדי ניקוי האוזן נפצעה הרקמה העדינה, והתפתחה דלקת באוזן החיצונית. דלקת כזאת מצריכה לא פעם מתן אנטיביוטיקה, ועלולה לכאוב מאוד.
אבל אצלי כן מצטבר לכלוך באוזן!
הסיבה שלכלוך - או צרומן בשמו הרפואי - מצטבר באוזן פנימה היא לרוב משום שהמקלון דוחף אותו לשם. אנחנו חושבים שהחיטוט הוא פעולת ניקוי, אבל בפועל אנחנו עלולים לגרום להפך המוחלט. אם מצטבר לכלוך באוזן, צריך לפנות לרופא כדי שינקה אותה בצורה מבוקרת.
מה לעשות במקום?
ההמלצה היא לנקות את האוזן במגבת נייר בלבד, בעדינות. ניקוי כזה יסיר רק את הלכלוך שהגיע כבר לאזור החיצוני ולא יפגע ברקמה בתוך התעלה.
יש רופאים שטוענים שמקדם הביטחון הטוב ביותר לנושא הזה הוא לא להכניס לאוזן משהו שיכול להגיע יותר עמוק מהאצבע שלכם, כי הגוף שלנו יודע מה טוב בשבילו. אם אתם חייבים, אפשר להשתמש במקלות אוזניים לתינוקות, שהם רחבים יותר ולכן לא יגיעו לפנים האוזן.
ד"ר דנה פלורנטין היא רופאת הבית של אתר כללית ומומחית ברפואת משפחה
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות