חיפוש

dsdsdsd
לידה שקטה

לידה שקטה

מהי "לידה שקטה"? ממה היא נגרמת? כיצד מסיימים את ההריון לאחר מות עובר בתוך הרחם? כיצד מתמודדים עם ההיבטים הנפשיים של "לידה שקטה"? כיצד נערכים להריון שלאחר מכן?

פרופ

פרופ' אדי ויסבוך

בקיצור

01

"לידה שקטה" היא מונח לא רפואי ללידה של ולד מת. היא נקראת "לידה שקטה" משום שלא מתלווה אליה הבכי המאפיין לידה של תינוק חי.

02

מות העובר יכול להיות תוצאה של מהלך טבעי (מום, מחלה, תאונה וכדומה) והוא יכול להיות תוצאה של הפסקת הריון מכוּונת.

03

לאחר הלידה יכולה האישה לראות את הוולד, לחבק אותו ולהיפרד ממנו. אם מדובר בחוויה קשה מדי בשבילה, היא יכולה לבקש שיצלמו אותו בעבורה.

אין דרך טובה להתחיל כתבה על "לידה שקטה", חוץ מאשר לומר שאנחנו משתתפים בצערה של כל מי שעברה את החוויה הקשה הזאת.

בכתבה נידונים ההיבטים השונים של "לידה שקטה", וניתנות תשובות לכמה מהשאלות שמציקות בוודאי לכל מי שעברה אירוע כזה בחייה, למשל: מהי ההגדרה של "לידה שקטה"? מהם הגורמים ל"לידה שקטה"? אילו בדיקות ניתן לעשות כדי לעמוד על הגורמים שהביאו ל"לידה שקטה"? כיצד נעשית "הלידה השקטה"? האם ניתן למנוע הישנות של התופעה? כיצד ניתן להתמודד עם ההשלכות הפסיכולוגיות של "לידה שקטה"?

כללית מסייעת לך בהתמודדות עם האובדן המצער

מהי "לידה שקטה"?

"לידה שקטה" היא מונח לא רפואי ללידה של ולד מת. היא נקראת "לידה שקטה" שכן לא מתלווה אליה הבכי המאפיין לידה של ולד חי. "לידה שקטה" באה אפוא תמיד בעקבות מותו של העובר ברחם אמו. מות העובר יכול להיות תוצאה של מהלך טבעי (מום, מחלה, תאונה וכדומה) והוא יכול להיות תוצאה של הפסקת הריון מכוּונת. המונח הלועזי הקרוב ביותר למונח העברי "לידה שקטה" הוא Stillbirth.

לפי החוק במדינת ישראל, כל יציאה של עובר לאוויר העולם נחשבת ללידה אם היא מתרחשת לאחר 22 שבועות ויותר של הריון או אם משקלו של העובר הוא 500 גרם ויותר. מכאן שכל עובר שתואם את הקריטריונים האלה ואשר הגיח לאוויר העולם ללא רוח חיים הוא עובר שנולד ב"לידה שקטה".

מות עובר בתוך רחם אמו יכול להיות אירוע טבעי צפוי או אירוע טבעי בלתי צפוי או אירוע יזום.

אירוע יזום משמעו הפסקת הריון יזומה שנעשתה לבקשת האישה ההרה ובאישורה של הוועדה להפסקת הריון. הסיבות להפסקת הריון יזומה בשלבים מתקדמים של ההריון הן כמעט תמיד רפואיות: גילוי מומים או בעיות גנטיות בעובר או סיבוכים שמסכנים את חיי האישה ההרה.

הפסקת הריון לפני השבוע ה־24 ניתן לעשות בדרך כלל בהליך רפואי שבו היולדת אינה חווה תהליך של לידה. סיום ההריון נעשה במקרה כזה בחדר ניתוח, בשעה שהאישה נמצאת בהרדמה.

אולם, לרוב, לאחר השבוע ה־22 להריון נעשית קודם לכן פעולה לא קלה מבחינה נפשית לאישה של החדרת חומר ללב העובר שמפסיק את פעילותו. לאחר מכן עוברת היולדת תהליך של זירוז לידה באמצעים תרופתיים או מכניים, ובסופו היא חווה למעשה תהליך מלא של "לידה שקטה".

"לידה שקטה" שלאחר הפסקת הריון יזומה לא באה בהפתעה לבני הזוג שבחרו בהליך הזה מרצונם, ומגיעים אליו מוכנים במידה כזו או אחרת.

לעומת זאת, "לידה שקטה" בעקבות מוות פתאומי של העובר ברחם תופסת את בני הזוג לא מוכנים. מות עובר תוך־רחמי, בין אם מתרחש מתוך בחירה של בני הזוג ובין אם באופן פתאומי, מעורר סערת רגשות אצל בני הזוג, אצל בני משפחותיהם ואפילו בקרב הצוות הרפואי המטפל.

מהם הגורמים ל"לידה שקטה"?

ישנן סיבות רבות שעלולות להביא למות העובר - בחלקן הן ידועות מראש, עוד לפני לידת העובר המת, אחרות מתגלות בעת בירור הסיבה למות העובר, אך בחלק מהמקרים גורם המוות נשאר בגדר נעלם גם לאחר בירור מלא ומקיף.

הנה כמה מהסיבות השכיחות ביותר למות עוברים:

• המתה יזומה של העובר לפי דרישת האישה ההרה בעקבות גילוי מומים גנטיים או מבניים בעובר - מומים שלא אובחנו בבדיקות השונות במהלך השלבים המוקדמים של ההריון.

• סיבוכי הריון הקשורים לבעיות בתפקוד השליה (אי־ספיקת שליה). התוצאה עלולה להיות הפרעה בגדילת העובר ברחם ואף מותו ברחם. הפגיעה בשליה עלולה להיגרם מרעלת הריון והיא יכולה לבוא לידי ביטוי במומים מבניים בשליה או בהיפרדות מלאה של השליה מדופן הרחם.

• תאונות של חבל הטבור, כלומר מצבים היכולים להביא לפגיעה בהספקת הדם מהשליה לעובר עקב הפרעה בזרימת הדם בחבל הטבור. מדובר במצבים כמו קשר אמיתי בחבל הטבור או לחץ מתמשך על חבל הטבור.

• זיהומיים שונים ברחם שפוגעים בעובר.

• מחלות או מצבים רפואיים באישה ההרה כמו סוכרת לא מאוזנת, רעלת הריון קשה או קרישיות־יתר נרכשת שעלולים לגרום למות העובר.

כיצד מסיימים את ההריון לאחר מות עובר בתוך הרחם?

"לידה שקטה" יכולה להתחיל באופן ספונטני, ללא כל התערבות, או שהיא יכולה להתחיל בעקבות התערבות יזומה ("השראה" בלשון הרופאים). אופן ההשראה של הלידה תלוי במכלול גורמים ובהם שבוע ההריון, ההיסטוריה המיילדותית, הערכת גודלו של העובר, התנאים של צוואר הרחם והעדפת היולדת.

קיימות כמה שיטות להשראת הלידה: שיטות מכניות כמו החדרת "בלון" (בלונית של קתטר שתן) לצוואר הרחם או החדרת למינריה (מקלונים המורכבים מאצה סופחת נוזלים. המקלונים מתרחבים ומכינים כך את צוואר הרחם) ושיטות תרופתיות כמו החדרה לנרתיק של ציטוטק או של פרופס (פרוסטגלנדינים הגורמים להבשלת צוואר הרחם ולפתיחתו ולצירים). בהמשך ניתן להוסיף פיטוצין להגברת הצירים.

יש להביא בחשבון שהתהליך יכול להיות ממושך יחסית - אפילו כמה ימים - והמטרה היא שיסתיים בלידה נרתיקית ולא בניתוח.

ניתן לקבל במהלך התהליך שיכוך כאבים כמו בכל לידה, כולל אפידורל. לעיתים, בייחוד לפני השבוע ה־24, ניתן לסיים את התהליך לאחר הכנת צוואר הרחם בחדר ניתוח בהרדמה מלאה כך שהאישה אינה חווה את התהליך הנפשי הקשה של הלידה עצמה.

הלידה עצמה היא רגילה למדי. לאחר הלידה - אם האישה מעוניינת בכך - היא יכולה לראות את הוולד, לחבק אותו ולהיפרד ממנו. אם מדובר בחוויה קשה מדי בשבילה, היא יכולה לבקש שיצלמו אותו בעבורה. את התמונות היא תוכל לשמור אצלה ולהתבונן בהן בשלב מאוחר יותר, כשתרגיש מוכנה לכך.

לאחר שהוולד יוצא לאוויר העולם עושים לו בדיקה חיצונית בסיסית וכן בודקים את חבל הטבור ואת השליה. ניתן גם לעשות בדיקות מעמיקות יותר כמו נתיחה שלאחר המוות או בדיקות גנטיות כדי לגלות גורמים אפשריים למות העובר ברחם.

ומה לאחר הלידה?

לעיתים, לאחר יציאת העובר, השליה אינה נפלטת או שיש רושם שהיא לא יצאה בשלמותה. במקרה כזה יש לנקות את הרחם מהשאריות. את זה עושים בדרך כלל בהרדמה (כללית או אפידורלית) בחדר ניתוח.

בדרך כלל נשארת האישה בהתאוששות בחדר הלידה במשך כשעתיים ולאחר מכן היא מועברת להמשך השגחה במחלקה. במרבית בתי החולים האשפוז לאחר "לידה שקטה" הוא במחלקת נשים ולא במחלקת יולדות.

ההתאוששות לאחר "לידה שקטה" היא כמו לאחר כל לידה, וגם תופעות הלוואי האפשריות דומות: דמם לדני שיכול להימשך בין 4 ל־6 שבועות לאחר הלידה, התכווצויות כואבות של הרחם (שניתן להקל עליהן באמצעות תרופות נוגדות כאב) וגודש בשדיים (שניתן להקל עליו באמצעות תרופה שמפסיקה את ייצור החלב).

לכל הקשיים הפיזיים האלה מתווספים כמובן הקשיים הנפשיים הנובעים מתחושות של אובדן ושל אבל, עבור שני בני הזוג. מומלץ מאוד לקבל תמיכה מאנשי מקצוע כמו עובדת סוציאלית או פסיכולוג כבר בשלב האשפוז בבית חולים, מיד לאחר הלידה וגם לאחר החזרה הביתה, במידת הצורך.

בדרך כלל איש צוות ישוחח עם בני הזוג לאחר הלידה ויציע להם לעשות לוולד ניתוח שלאחר המוות כדי לחפש גורם אפשרי למותו ברחם. כמו כן ניתן מידע על סידורי הקבורה האפשריים (קבורה באופן עצמאי או העברת הטיפול בוולד המת לידי בית החולים).

כללית מסייעת לך בהתמודדות עם האובדן המצער

ומה בנוגע להריון הבא?

לאחר "לידה שקטה" מומלץ לפנות למרפאה ייעודית להריון בסיכון גבוה עוד לפני ההריון הבא כדי להשלים את בירור הסיבות האפשריות שבגללן מת העובר ברחם אמו ולקבל המלצות לטיפולים אפשריים שימנעו את הישנות המקרה.

במהלך ההריון שלאחר מכן מתקיים בדרך כלל מעקב ההריון במרפאה להריון בסיכון גבוה.

מהן זכויות היולדת לאחר "לידה שקטה"?

לפי החוק במדינת ישראל אישה שילדה ב"לידה שקטה" לאחר השבוע ה־22 להריון זכאית לחופשת לידה מלאה ולמלוא הזכויות כמו יולדת רגילה.

פרופ' אדי ויסבוך הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומנהל מחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש