חומצה פולית (באנגלית: Folic Acid) היא ויטמין מקבוצה B (ויטמין B9). קבוצת הוויטמינים הזאת חשובה לבניית תאי הגוף, חיונית לחילוף החומרים וממלאת תפקיד מרכזי בהתפתחות התקינה של מערכת העצבים המרכזית.
מחסור בחומצה פולית עלול לגרום למומים שונים בעובר, בעיקר במוח ובחוט השדרה (התעלה העצבית), אך גם במערכות אחרות כמו הלב ומערכת העיכול. מדובר במומים קשים, שעלולים לגרום למחלות, לנכות קשה ואפילו לתמותה של עוברים ושל יילודים.
רמה מתאימה של חומצה פולית בגוף עשויה להקטין בשיעור ניכר את הסיכון להתפתחות המומים האלה. מאחר שהתעלה העצבית מתפתחת מוקדם במהלך ההיריון (כ־18 יום לאחר ההפריה), חשוב שתהיה כבר אז רמה מספקת של חומצה פולית.
כמה זמן לפני ההיריון צריך לקחת חומצה פולית?
משרד הבריאות ממליץ לכל הנשים בגיל הפריון (בייחוד לנשים שאינן משתמשות באמצעי מניעה) ליטול תוסף של חומצה פולית מדי יום, מכיוון שההיריון אינו תמיד מתוכנן, ולא תמיד האישה מודעת מההתחלה להיותה הרה.
אם טרם התחלת, מומלץ ליטול חומצה פולית 3 חודשים לפחות לפני ההיריון במסגרת ההכנה לקראתו.
עד מתי ליטול חומצה פולית בהיריון?
מומלץ להמשיך לקחת חומצה פולית במהלך כל ההיריון, במיוחד בשלושת החודשים הראשונים.
נטילת חומצה פולית חשובה במיוחד בשליש הראשון להיריון, מכיוון שבתקופה הזאת נוצרים ומתפתחים איבריו של העובר.
לקחת חומצה פולית בבוקר או בערב? לפני האוכל או אחרי האוכל?
מתי שנוח.
מדובר בתוסף תזונה ולא בתרופה, ולכן אין חשיבות למועד לקיחתה של החומצה הפולית במהלך היממה, ואין זה משנה אם לוקחים אותה עם אוכל או על קיבה ריקה.
איזה מינון של חומצה פולית מומלץ לקחת?
באופן כללי הכמות המומלצת היא 400 מיקרוגרם (0.4 מיליגרם) של חומצה פולית ביום. לכל הנשים בגיל הפריון מומלץ לבלוע פעם ביום טבליה (כדור) שמכילה את הכמות הזאת של חומצה פולית.
אם מדובר בהיריון שבו קיים סיכון נמוך בלבד להתפתחות עובר שסובל ממום פתוח בתעלת העצבים - 400 מיקרוגרם ביום של חומצה פולית הם המינון המומלץ במהלך ההיריון.
אם מדובר בהיריון בסיכון גבוה להתפתחות עובר שסובל ממום פתוח בתעלת העצבים - יש צורך במינון גבוה פי 10 של חומצה פולית, כלומר 4 מיליגרם (4,000 מיקרוגרם).
בארץ משוּוקים תכשירים במינון של 5 מיליגרם, ולכן ממליץ משרד הבריאות לנשים בסיכון שעשויות להרות לקחת חומצה פולית במינון של 5 מיליגרם (5,000 מיקרוגרם) החל מחודש ימים אחד לפחות טרם תחילת ניסיונן להרות ובמשך שלושת החודשים הראשונים להיריון.
שימי לב! אסור לקחת מינון גבוה מהמומלץ ללא המלצת רופא/ה
|
היות שהמינון הזה עלול למסך סימנים לאנמיה על רקע של חוסר בוויטמין B12, מומלץ לקחת גם ויטמין B12 במינון של 3 מיקרוגרם ביום או להקפיד לבדוק את הרמה שלו בדם. כמות כזאת של ויטמין B12 קיימת בכל
תכשירי המולטי־ויטמינים השונים לנשים הרות.
מי נמצאת בסיכון להיריון עם עובר בעל מום פתוח בתעלת העצבים?
• מי שבעבר התגלה בעובר או ביילוד שלהן מום פתוח בתעלה העצבית או שהן עצמן או אבי התינוק נולדו עם מום כזה, או שיש להן רקע משפחתי של מום בתעלה העצבית.
• מי שמקבלות טיפול תרופתי נגד מחלת האפילפסיה או מי שמטופלות בליתיום או במתוטרקסט.
• למי שיש סוכרת טרום־הריונית (כלומר, למי שיש סוכרת לפני הכניסה להיריון).
• למי שיש עודף משקל (BMI של 30 ויותר).
• למי שסובלות ממחלות שעלולות לפגוע בספיגה במעיים כמו מחלת קרוהן או צליאק.
• למי שצורכת אלכוהול באופן מופרז.
אם את נמנית עם אחת או יותר מקבוצות הסיכון האלה, חשוב שתדווחי על כך לרופא/ה כדי להתאים את המינון הנדרש של החומצה הפולית.
אפשר לקחת פרנטל במקום חומצה פולית?
מרבית הנשים נוטלות במהלך ההיריון תכשיר מולטי־ויטמין שמותאם לנשים הרות (כמו פרנטל) או כדור של ברזל שמשולב עם חומצה פולית (כמו פולקס).
צריך לוודא שהתכשיר מכיל את כמות החומצה הפולית המומלצת. אם התכשיר מכיל את הכמות המומלצת ואינך נמנית עם אחת מקבוצות הסיכון לעובר עם מום פתוח בתעלה העצבית, אין צורך בנטילת חומצה פולית נוספת בנפרד.
מה בנוגע למצב של עודף חומצה פולית?
מינון גבוה מדי של חומצה פולית עלול למסך סימנים לאנמיה אצל האם על רקע של חוסר בוויטמין B12. לכן נשים שנוטלות מינון גבוה של חומצה פולית צריכות לקחת תוסף של ויטמין B12 או להקפיד לבדוק את הרמה שלו בדם.
מהי המשמעות של אי־לקיחת חומצה פולית לפני ההיריון או במהלכו?
אומנם הסיכון למומים שנגרמים מחוסר בחומצה פולית הוא נמוך בסך הכול, אך בהיעדר נטילה מסודרת של חומצה פולית, כאמור, גדֵל הסיכון למומים במערכת העצבים. מאחר שלחומצה פולית אין מאגרי אחסון בגוף, חשוב לקחת אותה באופן קבוע ומתמשך.
נוסף על כך פועלת החומצה הפולית למניעת אנמיה אצל האישה במהלך ההיריון.
עם זאת יש לזכור שלא כל המומים בתעלה העצבית מתפתחים בגלל מחסור בחומצה פולית. יש מומים שמתפתחים בגלל בעיות אחרות כמו סוכרת אימהית או תסמונות גנטיות של העובר.
מדוע חומצה פולית במזון אינה מספיקה?
רק 50% מכמות החומצה הפולית שנמצאת במזון נספגת בגוף. כמו כן בישול ואחסון פוגמים אף הם ביעילות הוויטמינים שבמזון ומקטינים את הכמות הנספגת לכ־10% בלבד. לכן החומצה הפולית הטבעית שבמזן אינה תחליף לנטילת תוסף חומצה פולית שנספג בגוף כמעט ב־100%.
פרופ' אדי ויסבוך הוא מנהל היחידה לרפואת האם והעובר ומנהל מחלקות היולדות במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית