שם האבחנה בעברית: צליפת שוט
שם האבחנה באנגלית: Whiplash injury
שם האבחנה או קיצורה במערכת המחשב של הרופא (קליקס):
Whiplash injury
מה זה?
צליפת שוט היא פגיעה נפוצה ברקמות הרכות של הצוואר. היא נגרמת מתנועה מהירה של הצוואר קדימה ואחורנית (כיפוף ויישור מהירים), בדומה לתנועת שוט בעת הצלפה. פגיעה כזאת נגרמת בדרך כלל למי שיושבים ברכב שסופג פגיעה עזה בחלקו האחורי כתוצאה מהתנגשות של רכב אחר.
לעיתים רחוקות יותר נגרמת הפגיעה הזאת כתוצאה מפעילות ספורטיבית. הפגיעה עלולה להיגרם גם מאלימות פיזית, למשל כשמטלטלים ילדים קטנים בחוזקה. הפגיעה נפוצה יותר אצל נשים - כנראה משום ששרירי הצוואר שלהן חלשים יותר מאשר שרירי הצוואר של גברים.
מהם הנזקים שנגרמים כתוצאה מצליפת שוט?
המנגנון של היווצרות הפגיעה עדיין אינו ברור לגמרי, אך ההשערה הרווחת היא שבגלל התנועה החדה של הצוואר הוא חורג מטווחי התנועה הרגילים שלו, וכתוצאה מכך נגרמת פגיעה מיקרוסקופית בשרירים, בגידים, בדיסקים הבין־חולייתיים, בעצבים ובעצמות.
מהם התסמינים?
התסמין העיקרי הוא כאבים חזקים בצוואר. נוסף על הכאבים בצוואר מופיעים גם נוקשות של השרירים, אובדן של טווח התנועה התקין וכאב ראש באזור העורף. עוד תסמינים שעלולים להופיע לאחר צליפת שוט הם נימול או תחושת שריפה באזור הצוואר וחגורת הכתפיים, כאבים בכתפיים או בגב וסחרחורות.
יש לציין שישנם נפגעים שחשים בתסמינים האלה מיד לאחר הפגיעה, ואילו אצל נפגעים אחרים מתפתחים התסמינים כמה שעות ולעיתים אף כמה ימים לאחר הפגיעה.
כמה זמן זה נמשך?
במרבית המקרים חולפים התסמינים בתוך פחות משלושה חודשים. אולם לעיתים קורה שהתסמינים הופכים להיות כרוניים ונמשכים חודשים רבים ואפילו שנים. קשה לחזות מראש מי יחלימו ומי יסבלו מכאבים ממושכים יותר.
איך מאבחנים?
האבחנה נעשית לרוב על סמך סיפור אופייני וממצאי הבדיקה הגופנית. במקרים שבהם חושדים כי נגרמו פגיעות חמורות יותר - למשל שברים בחוליות – או במקרים שבהם הכאבים אינם חולפים גם לאחר זמן רב ניתן להפנות את הנפגע לבדיקות הדמיה כמו צילומי רנטגן, CT או MRI של הצוואר.
כאשר לנפגע יש תלונות שמחשידות פגיעה עצבית - ירידה בתחושה או בכוח השרירים, נימול או זרמים בגפיים - ניתן לעשות בדיקת EMG.
איך מטפלים?
• משככי כאבים. כדאי להתחיל בתרופות שנמכרות ללא מרשם רופא כמו אקמול או נורופן. אם התרופות האלה אינו משככות במידה מספקת את הכאבים, ניתן להיעזר בתרופות מרשם.
• תרופות להרפיית שרירים כמו מוסקול. אלה תרופות יעילות שמצליחות במקרים רבים לשכך כאבים שמקורם בצליפת שוט.
• קירור מקומי הוא טיפול מומלץ מיד לאחר הפגיעה.
• חימום מקומי הוא טיפול מכין מומלץ לקראת תרגילי מתיחה וטיפולי פיזיותרפיה.
• חבישת צווארון רך הייתה בעבר טיפול נפוץ למדי. בשנים האחרונות התחזקה ההערכה שחבישה ממושכת של הצווארון גורמת להיחלשות השרירים ולכן אינה מומלצת. גם אם הנפגע חש הקלה בעקבות השימוש בצווארון יש אפוא להגביל את השימוש בו לשלוש שעות ביום. נוסף על כך ניתן לישון עם הצווארון - אם זה מביא להקלה ומונע יקיצות פתאומיות עקב הכאבים.
• פיזיותרפיה - בשילוב עם חימום הצוואר וקירורו, תרגילי מתיחה וחיזוק ושימוש בגלי אולטרסאונד.
• הזרקות של משככי כאבים לתוך השרירים. את הטיפול הזה נותנים רופא אורתופד או במרפאת כאב.
• טיפולים אלטרנטיביים כמו דיקור סיני, עיסוי או שימוש במכשיר TENS (שמשכך כאבים באמצעות פולסים חשמליים עדינים) הם אופציית פעולה נוספת. ישנם מחקרים סותרים בנוגע ליעילות הטיפולים האלה. למי שבכל זאת בוחרים להיעזר בהם מומלץ לשלב אותם עם פעילות גופנית לחיזוק שרירי הצוואר. הסיבה: יש ראיות לכך שהפעילות הגופנית משפרת את יעילות הטיפולים האלטרנטיביים.
זה חד־פעמי? זה יחזור?
הנפגעים מתאוששים בדרך כלל בתוך שלושה חודשים - ולעיתים קרובות אף בתוך כמה ימים או שבועות. אולם לעיתים קורה שהנפגעים אינם מתאוששים ובעקבות צליפת השוט סובלים מכאבים כרוניים.
עלולים להיות סיבוכים?
ברגע הפגיעה עלולים להיגרם נזקים לחוליות ולדיסקים בין־חולייתיים, וכתוצאה מכך עלול להיווצר לחץ על העצבים שיוצאים מחוט השדרה. לחץ על העצבים עלול לגרום לכאבים, לנימול, לירידה בתחושה ולחולשת שרירים בגפיים. כאבים כרוניים כתוצאה מצליפת שוט עלולים לדרדר את איכות החיים, לגרום לדיכאון ולחרדה ולפגוע ביכולת לעבוד ולהתפרנס.
מהם סימני האזהרה שמחייבים פנייה מיידית לרופא?
יש לפנות בדחיפות לרופא אם מופיעים תסמינים נוירולוגיים כמו חוסר תחושה, חולשת שרירים ושיתוק של הגפיים.
בתוך כמה זמן ''אחזור לעצמי''?
ההחלמה צפויה לרוב בתוך שלושה חודשים או אף פחות מכך. גם אם הכאב נמשך מעבר לכך, אין לאבד תקווה: יש לצפות לשיפור הדרגתי בכאבים, אך זה עלול להימשך חודשים ארוכים ולעיתים אף שנים.
איך לומדים לחיות עם כאבים כרוניים שנגרמו מצליפת שוט?
רצוי לשמור על שגרת חיים תקינה ככל האפשר ולהיעזר במידת הצורך במשככי כאבים ובאמצעים נוספים. יש לציין שניתוחים אינם אמצעי יעיל להעלמת כאבים בעקבות צליפת שוט.
ד"ר מאשה קרופניקוב היא מומחית לרפואת משפחה
ד"ר בני ברנפלד הוא מנהל המחלקה האורתופדית במרכז הרפואי כרמל מקבוצת כללית