מה זה?
פולימיאלגיה ראומטיקה (באנגלית: Polymyalgia Rheumatica, PMR) היא מחלה אוטואימונית של הגיל המבוגר (ברוב המקרים מעל גיל 65), שעלולה בין היתר לגרום לפגיעה קשה בראייה - עד כדי עיוורון.
ממה נגרמת פולימיאלגיה?
כמו בשאר המחלות האוטואימוניות, גם בפולימיאלגיה איננו יודעים מהו הגורם למחלה. מדובר בשיבוש בפעילות המערכת החיסונית, אשר במקום להגן על הגוף מפני זיהומים שונים, כמו חיידקים או נגיפים, תוקפת רקמות ואיברים שונים של הגוף עצמו.
מהם התסמינים?
יש תסמינים ספציפיים לאזורים המעורבים במחלה: כאבים בכתפיים, בצוואר, בזרועות, ובירכיים וכן נוקשות ומגבלה בתנועה של המפרקים באזורים האלה.
בנוסף, ישנם תסמינים כלליים בגלל התהליך הדלקתי בגוף:
• חום.
ַ• חולשה.
• עייפות.
• ירידה במשקל.
• דיכאון.
כמה זמן זה נמשך?
המחלה נמשכת בדרך כלל חודשים ארוכים - לעיתים אפילו שנתיים ויותר. היא מחייבת אפוא טיפול ממושך.
איך מאבחנים?
האבחנה היא על סמך התסמינים שמתאר המטופל ועל סמך הסימנים שמתגלים בבדיקה הגופנית. נוסף על כך ניתן לעשות גם בדיקות דם לבירור הימצאותם של מדדי דלקת (CRP).
כמו כן עשוי הרופא לשלוח את המטופל לבדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד או צילומי רנטגן של האיברים הכואבים (למשל כתפיים וירכיים).
איך מטפלים?
התרופה המרכזית לטיפול בפולימיאלגיה היא פרדניזון - סטרואיד שמדכא את המערכת החיסונית ומונע דלקות. לאחר כשבועיים צפוי שיפור בכאבים ובתחושת הנוקשות במפרקים.
בהמשך מופחת מינון הפרדניזון באופן הדרגתי, ובמקביל מתקיים מעקב אחר תסמיני המחלה ואחר מדדי הדלקת בבדיקות הדם. כמחצית מהמטופלים נזקקים לטיפול ממושך בפרדניזון - במשך 3-2 שנים לפחות.
עלולים להיות סיבוכים?
בעקבות המחלה ייתכנו שתי קבוצות של סיבוכים:
• חלק גדול מהחולים בפולימיאלגיה מפתחים מחלה נוספת המכונה GCA. התסמינים של GCA הם כאבי ראש וכאבים בעת לעיסת מזון. למחלה הזאת יש סיבוך קשה: פגיעה חמורה בראייה - עד כדי עיוורון.
לכן אם הופיעו תסמינים המתאימים למחלה הזאת, יש לפנות מיד לרופא המשפחה כדי להתחיל בטיפול מהר ככל האפשר.
• סיבוכים עקב טיפול ממושך בסטרואידים כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, אוסטאופורוזיס ועלייה במשקל. כדי למנוע את הסיבוכים האלה יש להיות במעקב רפואי צמוד. ברגע שמגלים אחד או יותר מהסיבוכים האלה, יש להתחיל לטפל בהם מהר ככל האפשר.
מהם סימני האזהרה שמחייבים פנייה מיידית לרופא?
נוקשות וקושי בהנעת הכתפיים ו/או הירכיים המלוּוים בכאב באזור חגורת הכתפיים או האגן, כאבי ראש עם או בלי חום, כאבי לסת בעת לעיסה ו/או טשטוש ראייה הם סימנים שמחייבים פנייה מיידית לבדיקה רפואית.
איך לומדים לחיות עם פולימיאלגיה?
חשוב ליטול את הטיפול התרופתי המומלץ ולהיות במעקב רפואי מסודר. יש לשים לב לכל תסמין חדש שמופיע - כאבי ראש, כאבים בעת לעיסת המזון וכאבים באזור הכתפיים, הצוואר והאגן - ולדווח עליהם לרופא המטפל.
ד"ר רות גופן היא מומחית ברפואת משפחה
פרופ' יאיר מולד הוא מנהל היחידה לריאומטולוגיה במרכז הרפואי רבין, בית חולים בילינסון, מקבוצת כללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות