חיפוש

dsdsdsd
בשר אדום

ממה צריך להיזהר בבשר מקולקל?

איך יודעים אם בשר מקולקל? כמה זמן בשר יכול להיות מחוץ למקרר? ומה בדיוק קורה לגוף שלנו כשאנחנו אוכלים בשר מקולקל? כאן תמצאו את כל התשובות

ד"ר דנה פלורנטין

ד"ר דנה פלורנטין

​אחת לכמה זמן צצות בכלי התקשורת כותרות על משלוחי בשר מקולקל שהתגלו במסעדות או ברשתות השיווק. לרוב מדובר בבשר מוברח, שעשה את דרכו לכאן בדרכים מפוקפקות. ​

הבשר הזה עלול לסכן את הבריאות שלנו. גם אם הבשר עצמו באיכות טובה, אין דרך לוודא שהוא נשאר קפוא לאורך כל הדרך אל המסעדה או החנות. ובשר שמופשר, ולאחר מכן מוקפא בשנית, מהווה כר פורה למחוללי מחלות כמו חיידקים, וירוסים וטפילים. 

מה קורה לגוף אם אוכלים בשר שלא נשמר כראוי?

אם הבשר הופשר והוקפא בשנית, או אם הוחזק בתנאים אחרים לא טובים - למשל לא נארז היטב, בא במגע עם משטחים שאינם נקיים או הושאר בחוץ זמן רב - חיידקים ווירוסים שונים עשויים להתפתח.

בתור התחלה הם יכולים לגרום לקלקולי קיבה קלים - שגם הם לא נעימים בכלל, ומעבר לכאבים העזים יכולים לגרור בחילות, שלשולים, הקאות, חום ואפילו התייבשות.

במקרים חמורים יותר הבשר המקולקל יכול לגרום יכול לגרום להרעלות מזון ולדלקות מעיים שונות כולל דיזנטריה. בנוסף, בשר שלא מבושל כראוי עלול להיות נגוע בחיידק ליסטריה מונוציטוגנס הוא מסוכן במיוחד לנשים הרות. החיידק גורם לקלקולי קיבה ואצל נשים הרות עלול לגרום ללידה מוקדמת ופגיעה בעובר ואפילו מוות שלו.

איך אפשר לדעת אם הבשר מקולקל?

בשר מקולקל מאוד שאינו קפוא יריח רע מאוד, הוא יזכיר גופרית או ביצה סרוחה, והמרקם שלו יהיה דביק או חלקלק במיוחד. אבל אם הוא רק התחיל להתקלקל, או אם הוא קפוא או אחרי בישול עם הרבה תבלינים יכול להיות שלא תוכלו לשים לב.

כדי ללכת על בטוח קנו בשר ממקומות מוכרים, נקיים ששומרים על תנאים היגייניים. ודאו שתאריך התפוגה בתוקף ושיש מדבקה מסודרת ממפעל בעל רישיון יצרן.

זה חשוב פי כמה אם אתם קונים בשר טחון, כי הוא מועד הרבה יותר לפורענות חיידקית. קנו רק מה שאתם רואים נטחן מול העיניים, או באריזה סגורה ומסומנת היטב.

בכל הקשור למסעדות, תפעילו שיקול דעת ולכו למקומות שאתם סומכים עליהם, ושלא חוויתם בהם מעולם כאב בטן אחרי ארוחה. ​

איך לאחסן ולטפל בבשר כדי שלא יתקלקל בבית?

בשר טרי או מבושל שעמד בחוץ למעלה משעתיים - אינו מומלץ לאכילה.

אחסון בשר טרי:
אם מתכוונים לבשל בהקדם - אפשר לאחסן לפרק זמן קצר במקרר. אם הוא מיועד לשימוש מאוחר יותר: שימו אותו ישר במקפיא.

משך הזמן שניתן לאחסן כל בשר תלוי גם בהנחיות היצרן, אבל בגדול:

• איברים פנימיים טריים: עד יומיים במקרר
• בשר חתוך: עד ארבעה ימים במקרר
• ודאו שהמקרר על 0-4 מעלות.

אחסון בשר קפוא:
גם כאן משך האחסון תלוי גם בהנחיות יצרן, אבל באופן כללי אפשר לשמור בשר קפוא עד חודשיים בהקפאה. ודאו שהמקפיא על -18 מעלות.

הפשרה ובישול:
מפשירים בשר סמוך ככל האפשר לזמן הבישול, ורק במקרר בכלי סגור, או במיקרוגל. אם התחלתם לבשל את הבשר כשהוא עדיין קפוא, הוא צריך לעבור בישול יסודי יותר - ודאו שהוא מגיע לטמפרטורה של כ־70 מעלות במרכז הנתח.

לא משאירים בשר, גם מבושל, לעמוד. אכלו אותו מייד לאחר הבישול או הכניסו למקרר או למקפיא, גם אם הוא עדיין חם. מומלץ לבשל את הבשר היטב כדי להבטיח שלא יהיו בו חיידקים.

הפרידו בין משטחי עבודה של בשרים שונים, ואפילו בין הסוגים השונים של אותו הבשר, ובעיקר הפרידו אותם ממשטחי עבודה על מאכלים אחרים. החיידקים שבבשר הרבה יותר פתוגניים מאשר אלו של ירקות, למשל, ועדיף שהירקות לא יבוא עם הבשר הלא מבושל במגע כדי שהחיידקים לא יעברו אליהם.

וכמובן: שטפו היטב את הידיים ומשטחי העבודה כדי לא להעביר את החיידקים הלאה.

ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש