חיפוש

dsdsdsd
דיאטת חלבונים

דיאטת חלבונים: יתרונות וחסרונות

דיאטת חלבונים תורמת אמנם לירידה מהירה יחסית במשקל, אבל לחוסר בפחמימות ייתכנו השלכות לא נעימות, ולכן היא לא מתאימה לכל אחד. איך תדעי, איך תדע, אם הדיאטה הזאת מתאימה לך?

ד"ר מיכל גילאון

ד"ר מיכל גילאון

דיאטת חלבונים, הדיאטה המבוססת על חלבונים (דיאטת אטקינס), עברה בשנים האחרונות מהפך של ממש. מדיאטת חלבונים מושמצת ולא מומלצת על־ידי רוב ארגוני הבריאות ואנשי המקצוע בתחום התזונה, היא הוכיחה את עצמה כדיאטת חלבונים רצינית ויעילה מבחינה מדעית.

ד"ר רוברט אטקינס גרס במשך שנים כי דיאטה המבוססת על חלבונים ושומנים ודלה מאוד בפחמימות היא דיאטה המביאה לירידה רבה במשקל ללא תופעות לוואי. יותר מכך – הוא המשיך וטען כי על־אף שהתפריט של "דיאטת אטקינס" עשיר מאוד בסוגי חלבון כמו גבינות שמנות, בבשרים שמנים ובביצים, רמת הכולסטרול הרע ורמת השומנים בדם דווקא יורדות (כלומר: משתפרות). אם זה לא ברור: כשעושים דיאטת חלבונים הופכים בריאים יותר לפי המדדים הרפואיים המקובלים.

מחקרים רציניים שנעשו לגבי דיאטת חלבונים העלו כי דיאטת חלבונים שדלה בפחמימות, שמצמצמת את צריכת הפחמימות למינימום ומעלה את צריכת החלבונים למקסימום, מכניס את הגוף למצב הקרוי קטוזיס (Ketosis). קטוזיס הוא מצב שבו הגוף מנצל את מאגרי השומן על מנת לקבל את האנרגיה הדרושה לתהליכי החיים - במקום לקבל אותה מהסוכרים המצויים בפחמימות, המקור "הרגיל" לאנרגיה של כולנו.

הירידה במשקל נובעת לא רק מהקטוזיס, אלא גם מצמצום צריכת הקלוריות. ההסבר לכך די פשוט: התברר שהאנשים שעושים דיאטת חלבונים פשוט רעבים פחות ולכן הם גם אוכלים פחות. הגורמים שככל הנראה מפחיתים את התיאבון הם שילוב שבין מצב הקטוזיס מצד אחד לכמות הגדולה של החלבונים שאותם אוכלים, מהצד האחר.

דיאטת חלבונים - מהן תופעות הלוואי?

בזמן דיאטת חלבונים עלולים להיווצר חוסר​ים תזונתיים של ויטמינים ומינרלים הנחוצים לנו. ועד כמה שהדבר מפתיע, מחקרים הראו כי דיאטה עתירת חלבונים יכולה גם לפגוע במצב הרוח ולגרום לעצבנות.

 בנוסף לכך - אף שמדובר בעניין נדיר - עלולה, במקרים קיצוניים, להתעורר פגיעה בכליות כתוצאה מעומס החלבונים על מערכות הגוף. לכן, למי שעושים דיאטת חלבונים, מומלץ מאוד להתייעץ עם רופא או רופאת המשפחה לפני ביצוע הדיאטה וצריכת כמות גדולה של חלבון, ובמהלכה לבצע בדיקות כדי לעקוב אחר תפקודי הגוף.

אילו בדיקות בדיוק?

ד"ר דנה פלורנטין, רופאת הבית של אתר כללית, מבהירה: באדם בריא לא צפויה להיות פגיעה כלייתית והבדיקות הנדרשות הן בדיקות דם תקופתיות שנדרשות בכל מקרה אחת לתקופה, בהרבה מקרים האנשים הפוצחים בדיאטה סובלים מרמת סוכר גבולית או גבוהה ועלייה ברמת השומנים והכולסטרול ולכן הבדיקה הרצויה היא בדיקת כימיה בדם (שכוללת בין היתר את הסוכר ופרופיל השומנים) פעם אחת במהלך דיאטת חלבונים ופעם אחת בסיומה, או בתקופה של אחת לחצי שנה בערך אם הדיאטה ממושכת. בדיקת הכימיה בדם כוללת גם את תפקודי הכליה (קריאטינין). אבל כאמור אם את, או אתה, בריאים - לא צפויה פגיעה כזו.

אילו עוד בעיות קיימות?

הבעיה המשמעותית ביותר בזמן דיאטת חלבונים היא ההתמדה. לרוב האנשים פשוט קשה להתמיד בדיאטה דלה בפחמימות שאינה כוללת לחם, פסטה, אורז, דגנים ופירות - שלא נדבר על מתוקים למיניהם, שהם כידוע פחמימות לתפארת.

אבל אני אוהב פחמימות, אני לא יכולה בלי פחמימות!

אז אולי מתאימה לכם דווקא דיאטת פחמימות.

אז מה השורה התחתונה?

השורה התחתונה היא: דיאטת חלבונים ("דיאטת אטקינס") היא אפשרות טובה לאנשים שמעוניינים לרדת במהירות רבה יחסית במשקל, ושתפריט דל בפחמימות ועשיר בחלבונים במזון מתאים להם. הדיאטה הזו בהחלט לא מתאימה לכל אחת ואחד. לנו, אנשי המקצוע, מחלחלת אט־אט ההבנה, שאין דיאטה אחת המתאימה לכל האנשים. ישנם סוגים שונים של דיאטות, ויש להתאים את הדיאטה באופן אישי לכל אחת ואחד על־פי מצב הבריאות שלה או שלו ועל־פי ההעדפות האישיות לתפריט דיאטטי - מי בפחמימה ומי בחלבון.

לכן כדי לשמור על הבריאות שלך, כדאי מאוד להתייעץ עם דיאטנית קלינית, שתעזור בהתאמת הדיאטה ותציע אפשרויות שונות ומשתנות של תזונה לתפריט האישי.

מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז "שניידר" לרפואת ילדים, מקבוצת שירותי בריאות כללית 

ייעוץ מקצועי: ד"ר דנה פלורנטין, רופאת הבית של אתר כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש