מה הסוד להצלחת הדיאטה? חלק רושמים מה הם אוכלים, אחרים סופרים קלוריות ויש מי שמפרידים או נמנעים ממזונות מסוימים. אבל יש עצת סבתא מצוינת אחת, עם גב מדעי, שיכולה לעזור לנו לאכול פחות - לאכול לאט.
לכאורה זו נשמעת כמו עצה פשוטה, לא כזאת שלא שמעתם עליה מקודם, אבל ללא ספק, זהו אחד הכללים החשובים ביותר בדיאטה. זה אולי נשמע כמו איזו אמירה ישנה של סבתא שמטיפה ללא הפסקה לעמוד זקוף, לא לדבר בזמן הארוחה, לאכול בפה סגור וכמובן ללעוס לאט, אבל מאחורי העצה הזאת יש בסיס מדעי ואמיתי להנחיה שיכול לעזור לכם לאכול פחות ולרדת במשקל.
איך זה עובד?
כאשר האוכל נכנס לקיבה לוקח זמן לגוף להרגיש את השובע. המנגנון בו מקבל המוח את השדר שנכנס מזון הוא מנגנון הורמונלי. כאשר המזון נכנס לקיבה מופרש לזרם הדם הורמון בשם גרלין. הורמון זה אמור לעשות את המסלול המסובך בזרם הדם אל מרכז השובע במוח. מכיוון שמדובר במסלול לא פשוט לוקח בפועל למוח 20-15 דקות מתחילת הארוחה ועד שהמסר של השובע מתקבל ואנו יכולים להירגע ולהרגיש מלאים.
איך מנצלים את זה להצלחת הדיאטה?
בעת הלעיסה בחלל הפה, נסו להקפיד מראש על מספר לעיסות מינימלי לפני הבליעה. כך תוכלו להאט את קצב הבליעה ולהאריך את משך זמן האכילה.
איך מתרגלים אכילה איטית?
1. הסתכלו על השעון - אמצו את ההרגל להתבונן בשעון בתחילת הארוחה וכך תוכלו לדעת כמה זמן לוקח לכם לאכול. נסו לקבוע שעה נוחה, כדי שלא תיאלצו לאכול במהירות כתוצאה מלחץ זמן.
2. התרכזו אך ורק בארוחה - אל תעשו עוד דברים בזמן האוכל, כמו לצפות בטלוויזיה או לקרוא עיתון. אנחנו נוטים להתרכז בדברים אחרים תוך כדי האוכל ולא מתרכזים בצורת האכילה, בכמות האכילה, וגם שוכחים לשאול את עצמנו אם אנחנו עוד רעבים או שאנחנו אוכלים בהיסח הדעת.
3. עשו הפסקות יזומות במהלך הארוחה - הניחו מדי פעם את המזלג על השולחן ואפשרו לעצמכם לאכול בנחת בלי למהר לדחוף כל הזמן אוכל לפה.
4. חיתכו את האוכל בצלחת לחתיכות קטנות - כך לא תסיימו את כל המנה שבצלחת בשני ביסים גדולים, מה שיאפשר לכם גם לאכול לאט וגם ליהנות מהאוכל ומהטעם שלו לזמן ממושך יותר.
5. עשו הפוגות בין המנות - קחו אתנחתה קלה בין המנה הראשונה למנה העיקרית או בין המנה העיקרית לקינוח. לא, זה לא תירוץ לאכול בכל פעם מחדש "הר" של קלוריות, אלא דרך חשובה להפחית את העומס הקלורי. הפסקה, למשל, של חצי שעה לפני שלב הקינוח (מומלץ אף יותר אם ניתן) יכולה לאפשר לנו להרגיש שובע לפני שהגענו לקינוח ולאפשר לנו להסתפק בקינוח קטן יותר או אפילו לוותר עליו כליל.
יעל דרור היא דיאטנית קלינית וספורט בכללית
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות