עצירות היא מצב רפואי שבו הצואה הופכת לקשה יותר, והכמות שלה נהיית קטנה מהרגיל או שמספר היציאות פוחת (פחות משלוש יציאות בשבוע).
ישנן סיבות שונות לעצירות, ובהן כלכלה דלת סיבים, סוכרת, מחלות שונות, תת־פעילות של בלוטת התריס או פעילות־יתר של בלוטת התריס, תופעת לוואי של תרופות מסוימות, הפרעות בעצבוב המעי הגס, הריון וגיל מבוגר. לכן חשוב מאוד לא להסתפק בטיפול תזונתי אלא לעשות בירור רפואי בנוגע לסיבת העצירות.
טיפים כלליים
• ארוחות מסודרות. אכלו בישיבה, ליד שולחן וללא הסחות דעת (טלוויזיה, מחשב, טלפון סלולרי וכו).
• ללעוס היטב ולאכול לאט. ארוחה עיקרית צריכה להימשך 20 עד 30 דקות.
• לשתות מספיק. שתו 8 עד 10 כוסות ביום.
מה מומלץ לאכול?
כאשר סובלים מעצירות מומלץ לצרוך סיבים תזונתיים לא מסיסים שמצויים בקליפות של פירות, בירקות ובדגנים מלאים. הסיבים יכולים להקל על העצירות ולהחיש את פעילות המעיים.
בזמן אכילת הסיבים שתו 1 עד 2 כוסות מים, אחרת העצירות עלולה להחמיר.
איך אפשר להעשיר את התפריט בסיבים?
• אכלו את הפירות ואת הירקות עם הקליפה שלהם.
• הוסיפו לתפריט דגנים מלאים כמו קינואה, בורגול, דוחן או חיטה, ובחרו במוצרי מזון מלאים (לחם מלא במקום לחם לבן, פסטה מלאה במקום פסטה רגילה, פתיתים מלאים וכו).
• ניתן גם להוסיף כף של סובין חיטה ביום, למשל ליוגורט או לסלט.
מזכירים: צריכת סובין מחייבת הקפדה יתרה על שתייה מספקת.
• אם אתם כמהים למתוק בחרו בפירות במקום בממתקים - שניים־שלושה פירות ביום (אם אין מניעה לכך). פירות הם מזון מושלם לארוחות ביניים, וניתן להגיש אותם בצורות שונות: בסלט, בשיפודים ועוד.
• שלבו ירקות בשתי ארוחות לפחות בנפח של שליש צלחת לפחות.
מומלץ שהירקות יהיו טריים ולא מקולפים, ובצבעים שונים: עגבנייה, מלפפון, גמבה, קישוא, גזר, ברוקולי, כרובית, קולרבי וכו.
• רצוי להוסיף לתפריט אגוזים, שקדים, גרעינים וכו. אלה מתאימים לארוחות ביניים כשלעצמם או בשילוב עם מזונות אחרים, למשל פרי, יוגורט, סלט ולחם.
מה לא מומלץ כשסובלים מעצירות?
מומלץ להימנע משתיית משקאות מוגזים, משתייה באמצעות קשית ומלעיסת מסטיק.
הסיבה: ההרגלים האלה גורמים להכנסת אוויר למערכת העיכול - מה שעלול לגרום לגזים ולתחושות לא נעימות בבטן.
לירון אופק דוד היא מנהלת היחידה לתזונה במחוז דרום בכללית
דנה איבנקובסקי היא דיאטנית קלינית במחוז דרום