חיפוש

dsdsdsd
תינוק שוכב בין קופות חיסכון

אקו בייבי: טיפים להורות ירוקה וחסכונית

אנחנו מביאים ילדים לעולם גם כי הם העתיד שלנו. אבל משאבי העולם הם לא אינסופיים, וגם הכסף שלנו לצערנו לא. אספנו עבורכם כמה כללי זהב לצריכה נבונה וכלכלית עם תינוק בבית, לטובת עתיד עולמנו ולטובת חשבון הבנק שלכם

אריקה רוזנשטוק

אריקה רוזנשטוק

לפני כמה שנים טובות, טיילנו בעלי הטרי ואני עם הבטן התופחת שלי באחת מהחנויות הרבות המוכרות ציוד לתינוק. ביד אחת הייתה רשימה ארוכה של ציוד מומלץ, אותה "חבילת לידה" מפורסמת, וביד השנייה, תקציב של סטודנטים.

כמובן שלא חסכנו מבתנו הבכורה דבר ובחרנו שידה, עגלה, מיטה, מנשא, מצעים, מגבות, דברי רחצה עדינים, משאבת חלב, וציוד להאכלה מבקבוק במקרה של בעיה בהנקה. וגם מלא בגדים, צעצועים, מוביילים, טיטולים, מגבונים ומוצצים.

לאחר הלידה בשעה טובה, הגיע לביתנו הקטן והסטודנטיאלי כל הציוד שהזמנו. המשקל הכולל של המוצרים היה גדול הרבה יותר מהתינוקת במשקל 3 קילו שילדתי. הכל היה ארוז בארגזים, ופלסטיק וניילון.

עם הזמן הבנו שחלק מהמוצרים היו נפלאים ושימושיים וחלק אחר קצת מיותר, וחבל על הצריכה הלא מחושבת. הפח התמלא באריזות ועוד אריזות, בטיטולים משומשים, בקופסאות אוכל ועוד הרבה דברים שהפכו להיות חלק בלתי־נפרד מחיינו החדשים כהורים.

אנחנו מביאים ילדים לעולם גם כי הם העתיד שלנו. אבל משאבי העולם הם לא אינסופיים, וגם הכסף שלנו לצערנו לא. אז אספנו עבורכם כמה כללי זהב לצריכה נבונה וכלכלית עם תינוק בבית, לטובת עתיד עולמנו ולטובת הכיס שלכם.

לשאול שאלות

כמו שלפעמים מתלבטים לפני שאנחנו קונים לעצמנו עוד בגד או זוג נעליים, כדאי לשאול גם לגבי התינוק. האם מוצר הזה הוא צורך? מה יקרה אם לא אקנה את זה? קל מאוד להתפתות מהמבחר הצבעוני והמגרה בחנויות, במיוחד כשכל אריזה מבטיחה תינוק חכם ויפה יותר. אבל כמה צעצועים באמת צריך? האם צריך גם עגלה וגם טיולון? סל קל נפרד לכל אוטו או אחד שעובר בין הרכבים? ואם זה לא דחוף, אפשר גם לישון על זה ולשקול שוב למחרת.

לחכות למתנות

אמנם ינסו לשכנע אתכם בחנות שחבילת הלידה חייבות לכלול ממש הכל מראש, אבל גם תקבלו המון מתנות, למשל מהמשפחה, מהחברים, וממקום העבודה. אפשר לבקש מראש דברים שאתם באמת צריכים או להחליף בהמשך.

להיניק

חלב אם מגיע בחינם, בתוך מתקן האכלה שמותאם לפה התינוק ובטמפרטורה מושלמת. הזנה מתרכובות מזון לתינוק (תמ"ל) עולה כסף רב: מקניית המזון, לבקבוקים ולפטמות, למכשירי עיקור, מחממים ועוד.

יש הטוענים שגם הנקה עולה כסף, עבור חזיות, רפידות ואולי שירותי ייעוץ, אבל בהתחשב בעובדה שכדאי לתת חלב אם או תמ"ל למשך שנה שלמה לפחות, ברור מה זול יותר. בנוסף, מחקרים רבים מראים שתינוקות יונקים בריאים יותר, לכן הנקה חוסכת קנייה של תרופות, אובדן ימי עבודה להורים וזמן יקר של ביקורים אצל רופא הילדים.

לקנות יד שניה

היום ניתן להשיג הכל יד שניה, אבל האם כדאי להביא לתינוק דברים משומשים? תלוי מה. בגדים וצעצועים במצב טוב - כן. מיטה, עריסה, עגלה - יש לבדוק שיש תו תקן ושהציוד במצב תקין. כיסאות בטיחות - בדרך כלל לא כדאי.

לכיסאות בטיחות יש תוקף, כלומר מספר שנים קצוב לשימוש בכיסא. בנוסף, מומלץ להחליף כסא אחרי תאונה. בעת תאונה, חס וחלילה, יתכן שהכיסא יעבור שינויים, אפילו קטנים, שיפגעו ביכולת ההגנה על התינןק. כשקונים כיסא משומש, קשה לעקוב אחרי ההיסטוריה שלו.

ומה לגבי משאבות חלב? כדאי רק משאבות עם הפרדה ברורה בין החלקים הנוגעים בחלב לבין החלקים המפעילים את המשאבה. ברוב המשאבות הביתיות אין הפרדה כזאת, ולא ניתן להבטיח ניקיון מלא. לעומת זאת, משאבות מקצועיות יותר הניתנות להשכרה מיד שרה או מארגונים מקצועיים, מצוידות בערכה חד־פעמית שבאה במגע עם החלב ולא ניתנת להעברה בין אישה לאישה.

רחצה במקום מגבונים

נייר הפלא הלח שמנקה הכל. מה עשינו לפני שהמציאו את המגבונים? אם מאזינים לפרסומות ברדיו, עשינו הרבה פחות סתימות למערכת הביוב. מיליוני ישבנים של תינוקות היו נקיים גם לפני המצאת המגבונים, כי הורים היו פשוט רוחצים במים את האזור המלוכלך. גם היום אפשר לנקות את התינוק ברחצה. מים חמימים נעימים יותר ממגבון קר, וגם קל יותר להגיע עם היד לכל הקפלים הקטנטנים.

טיטולים רב־פעמיים

תינוק ממוצע ישתמש ב־6000 טיטולים לפני הגמילה. בארצות הברית לבד משתמשים ב־49 מיליון טיטולים חד־פעמיים מידי יום. לטיטול ממוצע דרושות 500 שנים להתפרק לבד. היום ניתן לקנות חיתולים רב־פעמיים, נוחים לשימוש, בלי סיכות שעשויים מכותנה רכה ונעימה. 

החיתולים האלו עולים יותר בהתחלה אבל חסכוניים בהרבה בטווח הארוך. אז נכון, צריך להתעסק עם הפרשות וכביסה, ולא תמיד כיף לטייל בקניון עם חיתול בד מלוכלך בשקית. אז אפשר גם לשלב - חיתולי בד בבית וטיטולים בחוץ, או בד ביום וחד־פעמי בלילה.

אפשר טרמפ?

יש עוד המון דרכים שיסייעו לשימור על הסביבה שלנו: לנסוע יחד עם חברה לחוג עיסוי תינוקות, לגדל בגינה ירקות, פירות ועשבי תיבול ללא ריסוס שיינתנו כמזונות ראשונים, להכין צעצועים ביתיים מחומרים הנמצאים בשימוש יומיומי, למסור בגדים קטנים מדי. 

כמו שהורות מחייבת החלטות נבונות ואחראיות לגבי חינוך, גבולות, בחירת מסגרת מחוץ לבית ועוד, אז כך גם לגבי צריכת משאבים.

אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש