אני זוכרת את עצמי, בהריון שני ועייפה, תופסת תנומה קלה על הספה מול הטלוויזיה, בזמן שהבת הבכורה שלי מרותקת למסך. אם אתם "חוטאים" ומשתמשים בטלוויזיה כבייביסטר, כדאי שתישארו באזור ולא תזפזפו לכתבה אחרת לפני שסיימתם לקרוא.
האיגוד הישראלי לרפואת ילדים פרסם לאחרונה נייר עמדה, או בשפה רשמית פחות - סקירה של מחקרים ורשימת המלצות - עם כותרת שלא משתמעת לשני פנים: "מניעת חשיפה למדיה בתינוקות מתחת לגיל שנתיים".
מרבית המחקרים עליהם מתבססות ההמלצות נערכו בארה"ב, אבל סביר להניח שהמצב בישראל די דומה למציאות שמעבר לים - והוא לא ממש מעודד. 90% מהורים לתינוקות מתחת לגיל שנתיים דיווחו כי הילדים שלהם צופים במידה כזו או אחרת במדיה אלקטרונית - רובם בממוצע בין שעה לשעתיים ביום, ו־14% - במשך שעתיים או יותר.
טלוויזיה חינוכית? לא ממש
אתם בטח חושבים לעצמכם: למה זה מדאיג. איזה נזק כבר יכול להיות אם בזמן שאתם עסוקים בסידור הבית, הקטנצ'יק יבהה בתמונות מרצדות מול המסך? ואתם גם נותנים להם לצפות בתוכן חינוכי לקטנטנים, אז אפילו יש תועלת! אמממ, לא ממש.
כנראה שאתם מכירים הרבה ערוצי ילדים המתגאים בתוכניות בעלות ערך חינוכי, התורמות להתפתחות קוגנטיבית. אבל, בתינוקות עד גיל שנתיים - היתרונות האלו הופכים ללא רלבנטיים, מהסיבה הפשוטה שאין להם עדיין יכולות של אבחנה וריכוז הדרושים להפקת תועלת מהתוכניות.
מחקרים הוכיחו כי תינוקות בגילאי 18-12 חודשים זוכרים אירועים מציאותיים טוב יותר. דברו איתם, שחקו איתם, הקריאו להם ספרים, או בקיצור - למדו אותם "על אמת", ולא בעזרת המסך הקטן.
לפעמים הטלוויזיה פתוחה על ערוץ המשרד תכניות המיועדות למבוגרים - חדשות, בידור, ספורט - כדי שתוכלו להציץ במסך בזמן שהתינוק משתובב בבית? חבל! אינטראקציה עם הילד תורמת רבות להתפתחות של השפה, של כושר המשחק ושל יכולת האלתור שלו. כל אלו הולכים לאיבוד אם אתם מרוכזים במסך.
יש חשיבות רבה למשחק של ההורים עם הילד במשחקים לא אלקטרוניים
המשלבים חשיבה יצירתית, מצריכים פתרון בעיות ופיתוח כישורי חשיבה וראיה תלת־ממדית.
בנוסף, טלוויזיה דלוקה ברקע לא רק שמפחיתה את משך זמן המשחק של הילד, אלא גם פוגעת ברמת הריכוז שלו במהלך המשחק. הסיבה: ילדים המשחקים בזמן שההורים צופים בטלוויזיה מתפתים להביט בתוכנית, עוצרים את מהלך המשחק וכשהם מסיימים - חוזרים לעיתים קרובות לעסוק בפעילות אחרת, שלא בהכרח תורמת להם באותה מידה.
אבל הבית מבולגן, חייבים לסדר אותו!
טיעון לגיטימי, אבל בשביל מה הטלוויזיה? תנו לילד לחקור ולגלות את העולם באופן עצמאי. אפילו בגיל ארבעה חודשים, משחק עצמאי מאפשר לילד לפתח חשיבה יצירתית, לפתור בעיות ולהשלים משימות עם התערבות מינימלית של הורה. לדוגמה, משחק בסירים על רצפת המטבח בזמן שההורה מכין את ארוחת הערב.
ילד בן שנתיים יכול לעזור לטאטא עם מטאטא קטן, לנגב שולחן עם מגבון או לשים פריטי כביסה בסל. בנוסף, ניתן לסדר פינות משחק במקומות שונים בבית, ולהחליף מעת לעת את צעצועים לפי הגיל והעניין.
עברית שפה איטית
לצפייה בטלוויזיה יש גם השפעות מדאיגות על התפתחות כישורי הדיבור: מחקרים הראו שבטווח הקצר, ככל שפעוטות נחשפים זמן ממושך יותר לטלוויזיה, ההתפתחות השפתית שלהם איטית יותר. לתינוקות בני פחות משנה הצופים לבד זמן ממושך בטלוויזיה יש עיכוב שפתי משמעותי.
לעומת זאת, הקראת סיפורים מעודדת ומטפחת את ההתפתחות הקוגנטיבית והשפתית של הילד.
ומה לגבי השפעות ארוכות טווח? במחקר יפני בו השתתפו כ־400 ילדים, בוצעו בדיקות MRI מוח, שהדגימו כי צפייה ממושכת בטלוויזיה משפיעה לרעה על התפתחות אזורים באונה הפרונטלית הקשורים ביכולות אינטלקטואליות. נמצא גם קשר שלילי בין זמן הצפייה ליכולת הקוגניטיבית.
ממש לא ישן כמו תינוק
הורים רבים מאמינים כי צפייה בטלוויזיה לפני השינה מסייעת להרגעת הילד, אבל מחקרים הוכיחו בדיוק את ההיפך: רוב התוכניות מגבירות את מצב הערנות, מעכבות את ההירדמות, גורמות לחרדה מהירדמות ומקצרות את משך השינה. הדבר בולט במיוחד בילדים מתחת לגיל 3. הרגלי שינה לקויים ושינה קצרה ומופרעת משפיעים לרעה על מצב הרוח, ההתפתחות, ההתנהגות, והלמידה של ילדים.
אפליקציות זה סיפור (קצת) אחר
כפי שהבנו, הבעיה המרכזית של הטלוויזיה היא שבזמן הצפייה, התינוק נידון לפסיביות, הוא פשוט בוהה במסך - אין שום פעולה אקטיבית מצדו. למרות שהנושא עדיין לא נבדק מחקרית, הסיפור שונה בכל הנוגע מכשירים סלולריים – סמארטפונים טאבלט ואייפד למשל - מאחר שהם מאפשרים לילד להיות אקטיבי, לשחק וללמוד.
אבל גם אם אתם מאפשרים לתינוקות להשתמש במכשירים האלה, צריכות להיות מגבלות: לא יותר מ-60-30 דקות ביום, תוך כדי התאמה של האפליקציה לגיל ובשיתוף פעיל שלכם ההורים.
לוח השידורים שלכם:
1. להימנע ככל האפשר מחשיפה של תינוקות עד גיל שנתיים למדיה.
2. החלטתם לאפשר חשיפה לטלוויזיה? הקפידו על הנקודות הבאות: התאמה של התכנים לגיל; צפייה משותפת עם הילד; שיחה עם הילד על התכנים הנצפים.
3. להימנע מהתקנת מערכת טלוויזיה או מחשב בחדר השינה של הילדים.
4. לא להרדים תינוקות וילדים תוך כדי צפייה במדיה.
5. לא להאכיל תינוקות תוך כדי צפייה במדיה.
6. להימנע מחשיפת ילדים למדיה המשודרת ברקע המהווה הסחה להורים ולילדים.
7. לשחק עם הילדים, והרבה! למשחק יש ערך גבוה יותר להתפתחות המוחית בהשוואה להיחשפות למדיה אלקטרונית.
8. צריכים זמן למטלות בבית? השאירו את הטלוויזיה סגורה ותנו לילד לחקור ולגלות את העולם באופן עצמאי.
אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון של כללית