סביבת האכילה של התינוק חשובה כמעט כמו האוכל עצמו. כיצד יוצרים סביבת אכילה שתספק לתינוק חוויה נעימה ותעודד את התפתחותו בשעה שהוא מזין את גופו?
מהלידה ועד גיל 6 חודשים
מה אוכלים: בתקופה הזאת ניזון התינוק רק מחלב אם או מתרכיב מזון (פורמולות). האוכל שלו הוא נוזלי, וניתן לתת אותו בכל מקום.
הציוד: האמא המניקה לא צריכה להצטייד בציוד מיוחד, למעט כיסוי מתאים להנקה מחוץ לבית. אולם הכיסוי הזה יכול להיות גם שמיכה דקה פשוטה.
ניתן לרכוש או לשכור משאבת חלב למי שתצטרך להיפרד מהתינוק למשך כמה שעות, ויש ציוד נוסף שמסייע להנקה כמו רפידות ומשחות.
אם התינוק ניזון מתרכיב מזון, יש צורך בבקבוקים, בפטמות ובאמצעי ניקוי וחיטוי. מחלק מנות מסייע להאכלה מחוץ לבית.
מכיוון שתבלו שעות רבות בהאכלת ילדכם, אפשר לבנות בבית "קן" האכלה - מקום קבוע שבו התינוק אוכל. את ה"קן" רצוי לצייד בכל מה שצריך: שלט למזגן, כריות למרפק ולגב של ההורה וגם מזון להורה המאכיל: בקבוק מים ומזון בריא לנשנוש.
החוויה: ההזנה בגילאים האלה היא הזדמנות נפלאה להכרות וליצירת קשר בין ההורה לתינוק. רצוי להאכיל את התינוק תוך כדי ערסולו. הקרבה מאפשרת לשמור על קשר עין עם התינוק ולדבר אליו. עם זאת יש לציין שיש תינוקות שלא מסוגלים לסבול גירוי נוסף בעת ההאכלה ומגיבים על כל "הפרעה" - כמו דיבור של ההורה - בהפסקת האכילה. עם הזמן תכירו את תינוקכם, את התנוחות שהוא מעדיף בעת ההאכלה והאם מסוגל לאכול גם כשאתם מדברים אליו או שבעת ההאכלה יש למנוע ממנו כל גירוי אחר.
בגיל 9-6 חודשים
מה אוכלים: בגיל 6 חודשים מתחילים לאכול מזון מוצק - אך בהתחלה עליו להיות רך וטחון. כיצד יודעים שהילד מוכן להתחיל לאכול מזון מוצק? סימני מוכנות כוללים: היכולת להחזיק את הגו באופן יציב, התעניינות במזון של אחרים (ניסיון לתפוס מזון מהצלחת של המבוגרים), חיקוי תנועות לעיסה, נסיגתו של רפלקס ההקאה המולד אל החלק האחורי של הלשון.
מתחילים בטעימות מזון, בכמות מזערית שניתנת בעזרת אצבע של ההורה או בכפית קטנה. ניתן לתת בדרך הזאת ירקות ופירות, בשר, דגנים ומוצרי מאפה. חשוב שהמרקם יהיה רך. מומלץ לא לתת כמויות גדולות של מוצרי חלב, שכן חלב פרה פוגע בבניית מאגרי הברזל. חל איסור מוחלט על מתן דבש עד גיל שנה בשל החשש שמצויים בו נבגים של חיידק הבוטולינום.
לאחר שלב הטעימות מתקדמים לאט בכמויות - עד שמגיעים לכמות של כוס, שהיא שוות ערך לארוחה מלאה. בשלב הזה, כשמתחילים לתת לתינוק מזון מוצק, יש גם להתחיל לתת לו שתייה של מים רתוחים מקוררים. ניתן לתת את המים בבקבוק, בכוס או בכוס מעבר כוס שיש פייה שהשתייה ממנה דומה מאוד לשתייה מבקבוק.
אם תינוקכם מראה סימני מוכנות לטעימות לפני גיל 6 חודשים, ניתן לעשות זאת, אך לא לפני גיל 4 חודשים. אם התינוק הגיע לגיל 6 חודשים ודוחה את הניסיון הראשון לתת לו מזון מוצק - אין מקום לדאגה. אפשר לעצור את הניסיון ולחדש אותו כמה ימים מאוחר יותר. דרך פעולה אפשרית אחרת היא להציע לתינוק מזון מוצק שונה. מתברר שכבר בגיל כזה יש לתינוקות העדפות מאוד ברורות למזונות ולמרקמים מסוימים.
הציוד: רוב התינוקות בגיל הזה עדיין לא יושבים בצורה יציבה ולכן עדיין לא מוכנים לישיבה בכיסא אוכל. במקום בכיסא אוכל ניתן להושיב את התינוק על ירכי ההורה ולתת תמיכה לגב שלו או להושיב אותו בסל־קל או בעגלה שהמשענת שלה הוטתה לזווית שבין 60 ל־70 מעלות. רצוי להצטייד בכפיות קטנות ורכות שמיועדות לפה של תינוק. ניתן להיעזר בבלנדר לטחינת מזון ובכלי אידוי לבישול ירקות.
החוויה: בגיל הזה חלב האם או תרכיב מזון הם עדיין עיקר התזונה של התינוק. במתן מזון מוצק הדגש באותו השלב הוא עדיין על חוויית ההיכרות עם טעמים חדשים ועם צבעים שונים ועל ההנאה מהלמידה. אחרי שהתינוק מסתדר עם מרקם מוצק, ניתן לעבור למזון מעוך במזלג שכולל גושים רכים וקטנים. רצוי לשלב את התינוק בארוחה המשפחתית. גם אם הוא אינו רעב, הוא יכול להיות ליד השולחן בעגלה, לצפות בהנאתכם מהארוחה וללמוד שהארוחה המשפחתית היא חלק בלתי נפרד מסדר היום.
בגיל 12-9 חודשים
מה אוכלים: השאיפה היא שעד גיל שנה יאכל התינוק את התפריט המשפחתי הרגיל. הדגש בגילאים האלה הוא על התחלת העצמאות באכילה, על בטיחות ועל חשיפה למגוון של טעמים ושל מרקמים. כל עוד גדילת התינוק תקינה, ואין בעיות בריאות מיוחדות, אין צורך להקדיש תשומת לב לכמויות המזון שאוכל התינוק. ממזון מעוך וגושי ניתן לעבור לחיתוך מזונות רכים לקוביות: ירקות, פירות, בשרים, גבינות, מוצרי מאפה ודגנים - לפי התפריט שנהוג במשפחה. חשוב לחתוך מזונות עגולים, כמו בננות, לאורך לפני שמגישים. רצוי להימנע מתוספות מזיקות לאוכל כמו סוכר, מלח ואבקות מרק.
ציוד: בגיל הזה רוב התינוקות כבר מספיק יציבים ויכולים לשבת בכיסא אוכל ליד השולחן. אז באיזה כיסא כדאי לבחור? האם עדיף כיסא מוגבה נפרד לתינוק או כיסא שמתחבר לכיסא קיים ושאותו קל לקחת לכל מקום? הורים שמרבים לטייל ייהנו מכיסא קל שניתן לחברו בכל מקום וניתן לאחסנו בקלות בתא המטען של מכונית. כיסא מהסוג הזה בדרך כלל גם זול יותר מכיסא שעומד לבד ותופס פחות מקום - דבר שיכול להיות משמעותי בדירה קטנה של זוג צעיר. יש כיסאות עומדים על גלגלים שמקילים על העברתם ממקום למקום. יש גם כיסאות שגדלים עם הילד, שבהם ניתן לשנות את הגובה ואת מיקום המגש.
ומה עדיף: כיסא שכולל מגש מחובר או כיסא שנצמד לשולחן האוכל, ואז התינוק אוכל מתוך צלחת משלו? כשמתלבטים בין סוגי הכיסאות האלה יש להביא בחשבון את העובדה שתינוקות בגיל הזה אוהבים לשחק ב"הפלות": להפיל כל הדברים שלא מחוברים ולראות אותם צונחים לרצפה. זהו שלב התפתחותי חשוב שבו לומד התינוק לקשר בין פעולה לתוצאה, אך זהו שלב שיכול לשגע את ההורים שמוצאים את עצמם מרימים כל הזמן חפצים ומנקים את המזון שמתפזר לכל עבר.
קלות הניקוי: הביאו בחשבון שמזון התינוק יגיע לכל חלקי הכיסא. האם קל לנקות את חיבורי הכיסא? את הרצועות ואת כריות הרפידה? האם המגש מתפרק? נכנס למדיח? מגש שאינו מתפרק הרבה יותר קשה לניקוי.
בטיחות: יש לוודא שלכיסא יש תקן בטיחות, שאין בו חיבורים עם מרווחים קטנים שבהם עלול התינוק להיצבט. חשוב במיוחד לוודא שלכיסא יש בסיס רחב שימנע מהתינוק להפילו בעודו יושב עליו. כבר היו מקרים שתינוקות הצליחו לדחוף את עצמם באמצעות השולחן ולהפוך את הכיסא בעודם יושבים עליו. לכיסאות רבים יש רצועות קשירה שנועדו לוודא שהתינוק לא יעמוד וייפול. אך ברצועות אין די: בשום מקרה אין להשאיר תינוק בכיסא אוכל ללא השגחה צמודה.
החוויה: בגילאים האלה מתחיל התינוק ללמוד להאכיל את עצמו. רצוי לתת לו מזון בצורה ובגודל שיאפשרו לו לתפוס אותו ביד ולהעבירו לפה. מומלץ לא לשים לו הרבה אוכל על הצלחת: עדיף להסתפק בכמה חתיכות משניים־שלושה דברים שונים. כמות גדולה מדי עלולה להציף את התינוק ותגיע בתוך זמן קצר לרצפה. חוויית האכילה תורמת גם להתפתחותית המוטורית: לבניית הקואורדינציה בין העין ליד (בהבאת המזון לפה) ובשכלול המוטוריקה העדינה (בתפיסת המזון). לא לדאוג אם מזון רב נמרח על הפנים ועל השיער של התינוק - בשביל זה המציאו את המקלחת. ניתן גם לפרוס ניילון מתחת לסביבת האכילה של התינוק כדי לאסוף בקלות את מה שנפל. לקראת גיל שנה אפשר להציע לתינוק כפית. אומנם יעבור זמן עד שהוא יהיה מיומן בשימוש בסכו"ם, אך גיל שנה אינו מוקדם מדי כדי להתנסות ולהתחיל ללמוד באמצעות חיקוי ההורים.
אריקה רוזנשטוק היא מנהלת תחום טיפת חלב במחוז שרון־שומרון