חיפוש

dsdsdsd
טיפול פסיכולוגי דינמי קצר מועד: יתאים לי?

טיפול פסיכולוגי דינמי קצר מועד: יתאים לי?

מדובר בטיפול פסיכולוגי קצר, שממוקד לרוב בנושאים ספציפיים שמעיקים עליכם. אם אתם בני 30-20 יכול מאוד להיות שזה יעזור לכם ללבן את מה שמפריע ולהגיע למודעות לגבי עצמכם. השירות ניתן גם בכללית

ד"ר תמר שביט פסח

​​כשאתם מצוננים, תפנו לרופא משפחה או לרופא אף אוזן גרון כדי להבריא וכדי להרגיש יותר טוב. ומה קורה כשאתם מתוחים מאוד, או מרגישים שמשהו מטריד אתכם ומפריע לכם ליהנות, להגיע למטרות שלכם ולפעמים אפילו פוגע בתפקוד היום יומי?

ברור היום שבריאות הנפש חשובה לא פחות מבריאות הגוף, ויותר מכך, שאתם לא חייבים להיות במצוקה חריפה כדי לרצות ולקבל עזרה נפשית. כשם שיש מגוון טיפולים רפואיים למגוון מצבים בריאותיים, יש גם סוגי טיפול שונים למתחים וקשיים שונים, לדיכאון, לחרדה, להפרעות נפשיות ולמחלות נפש.

גם במקרים שבהם אתם מתפקדים כרגיל, לכאורה, יכול להיות שמשהו מציק לכם, ואפשר ורצוי לטפל בו. אחת הדרכים לעשות את זה היא טיפול דינמי קצר מועד.

זו שיטת טיפול שהתפתחה בשנות ה־70 של המאה הקודמת. אז הבינו בפעם הראשונה שטיפול פסיכולוגי ממושך לא מתאים לכל מטופל. ולפעמים, דווקא טיפול שמתמקד במצוקה הנוכחית יכול להביא להקלה משמעותית ויציבה לאורך זמן.

בדומה לטיפול דינמי שאינו מוגבל בזמן, גם הטיפול הקצר מכוון לשיפור ההרגשה והתפקוד של המטופל על ידי העלאה למודע של חלקים לא מודעים שמשפיעים על התפקוד ומונעים ממנו להתקדם. 

בדרך כלל הטיפול משלב שיחה שתוביל להבנה של החוויות ומערכות היחסים מהעבר - ההיסטוריה של המטופל - וההשפעה שלהן על התפיסות ומערכות היחסים שלו בהווה. למשל, מישהו שלא מסתדר עם הבוס שלו ורב איתו כל הזמן, ולא מודע לכך שהבוס מזכיר לו את אבא שלו, מה שגורם לו לפעול באותם דפוסי התנהגות מפעם.

מה מיוחד בטיפול דינמי קצר מועד?

יש גישות רבות לטיפול זה עם כמה מאפיינים שמשותפים להן:
1. משך הטיפול: יש טיפולים שיימשכו פגישות ספורות, ויש טיפולים שיימשכו כמה חודשים ועד שנה. הטווח המקובל הוא 10-30 פגישות.

משום שמההתחלה ידוע שהטיפול הוא לזמן קצוב, המטפל מתחשב בכך בתכנון הטיפול, והתוצאה יכולה להיות אפקטיבית ולעזור למטופלים להמשיך ולחוש בתהליכי שינוי גם אחרי תום המפגשים.

2. טיפול ממוקד: המטפל והמטופל בוחרים יחד מוקד שיהיה הציר עליו יתפתח הטיפול ובו יתרכזו. הזמן הקצוב מסייע להתמקד, ובחירת הנושא מוסיפה עוד ריכוז, שמחייב צמצום של תכנים אחרים. מתמקדים בנושא אחד, או בכמה נושאים שיהיו רלוונטיים ומתאימים.

האופן שבו מתמקדים בהם משתנה מטיפול לטיפול. הדבר שבו מתמקדים יכול להיות ברור וחד מן ההתחלה, או להתבהר בהדרגה מפגישה לפגישה, בהתאם לצורך של המטופל.

3. אקטיביות המטפל ומעורבות המטופל: כדי שהטיפול הקצר יחסית יהיה אפקטיבי המטפל בדרך כלל יהיה פעיל, יעריך במהירות את הקשיים והכוחות של המטופל ויעזור לו להניע תהליך של שינוי. כל זה נעשה בזמן שהמטפל מודע לנושא שבו מתמקדים, ומכוון את המטופל להגיע להבנה לגביו.

גם מצד המטופל נדרשת מעורבות. בחלק מהמקרים המאמצים שלו לקראת שינוי לא מסתכמים בשיחה טיפולית. לעיתים המטופל יתבקש להשתתף בתרגילים מודרכים בתוך הפגישות או מחוץ להן,  שיעזרו לו להגיע לתובנות לגבי עצמו ולהתקדם.

האם יש קשר בין הגיל שלי להתאמה לסוג הטיפול?

חלק מאנשי המקצוע מאמינים שטיפול קצר מתאים בעיקר למטופלים עם קשיים שצפויים ביחס לשלב הנוכחי שלהם בחיים, או למי שיכולים ליצור יחסי אמון עם המטפל במהירות יחסית.

מטפלים אחרים מנסים להגמיש את המסגרת הטיפולית הקצרה כדי לאפשר ליותר אנשים ליהנות ממנה. הם מניחים שטיפול קצר יכול לעזור גם למטופלים שסובלים מבעיה כלשהי זמן ממושך.

אחד הטיפולים המוזכר הרבה בספרות ובקרב אנשי מקצוע כמתאים לצעירים הוא טיפול קצר מועד. יש מטפלים שיגידו שבמקרים רבים זהו "טיפול הבחירה", כלומר הטיפול הנכון ביותר עבור מבוגרים צעירים. יש לכך כמה סיבות:

סיבה ראשונה היא השינויים התכופים בחיים של מבוגרים צעירים: הם עוברים דירה, מתחילים ללמוד, משנים מקום עבודה ועוד. כל אלו מקשים עליהם להתחייב לזמן ארוך ומאפשרים להם להתחייב למסגרת טיפולית לזמן קצר בלבד. גם העומס בשעות העבודה שאופייני לחלקם מקשה על מחויבות לטווח ארוך.

שנית, מדובר בתקופה שבה הם רוצים לפתח עצמאות ויכולות להסתמך על עצמם. הם רוצים להגיע לעצמאות כלכלית, לצאת מבית ההורים וגם להגיע לעצמאות רגשית על ידי קבלת החלטות לבד.

אופי ומשך הטיפול מתחברים לצרכים האלו, ומעבירים להם מסר של מסוגלות וכוחות לגבי יכולותיהם להיות עצמאיים ולדאוג לעצמם בהמשך, ולא של תלות ארוכת טווח או העברת אחריות לאחר - למטפל.

כמו כן, הזמן המוגבל מעודד עבודה על נושאים של פרידה ואוטונומיה. עצם העובדה שהפרידה מהמטפל בטיפול קצר המועד ידועה מראש מעודדת עבודה על קונפליקטים ותכנים שנוגעים לנפרדות ועצמאות ומעסיקים אותם.

​בנוסף, ברמה הפרקטית יש לשיטה יתרון כלכלי. היא תחומה בזמן ולכן היא גם זולה יותר וגם ניתן להיערך אליה. היתרון הזה רלוונטי במיוחד לצעירים שהם גם סטודנטים או שרק החלו לעבוד וטיפול ארוך עלול להפוך למעמסה כלכלית עבורם.

יש גם מחקרים שתומכים ביעילות של הטיפול הדינמי קצר המועד לצעירים. בכמה הזדמנויות שונות מחקרים הראו שצעירים שהשתתפו בטיפול של עד 20 מפגשים חוו ירידה משמעותית ברמת המצוקה וברמת הסימפטומים מהם סבלו ושבגללם פנו לעזרה.

נמצא גם שהאורך של הטיפול המוצע היה פחות חשוב לצעירים מאשר הדחיפות של הבעיה שהפריעה להם. הם היו זקוקים לעזרה נגישה ויעילה, גם אם תחומה בזמן. 

איך נראה טיפול קצר מועד?

טיפול דינמי קצר מועד יכול להיות פרטני, בפגישה של מטפל עם מטופל אחד, או קבוצתי. הקבוצות בדרך כלל מורכבות ממטופלים עם מאפיינים משותפים, שהנושאים והקונפליקטים שמעסיקים אותם דומים. כך אפשר לבחור מוקדים שרלוונטיים לכל חברי הקבוצה. 

היתרון בטיפול פרטני הוא בתשומת הלב האישית שהמטופל מקבל, כשעוסקים בטיפול רק בו ובבעיותיו שלו. מצד שני, גם לטיפול הקבוצתי יש יתרונות, במיוחד כשמדובר בצעירים שמחפשים את דרכם בעולם וביחסים עם אחרים.

בקבוצה אפשר להבין מתוך ההתנהגות של המטופלים זה אל זה היכן כל אחד מהם "מסתבך" ביחסים הבין אישיים, למשל, מי רגיש מאוד, מי שתלטן ומי לא מסוגל לשמור על רצינות. כך אפשר לעבוד על מודעות לתגובות של כל אחד ולאפשר שינוי דפוסים וגם חוויה מתקנת, הכול במסגרת ההתנהלות הקבוצתית.

אפשר לקבל מראה רחבה וללמוד על עצמי משיקופיהם של בני הקבוצה ולא פחות חשוב - לראות שאני לא לבד בקשיים (ואני נורמלי!), לקבל מבני הקבוצה תמיכה ואף ללמוד מהם דרכים חדשות לפיתרון קשיים.

ד"ר תמר שביט פסח היא פסיכולוגית קלינית, לשעבר מנהלת "מרפאת צעירים" במסגרת מרפאת החוץ למבוגרים בשלוותה.

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש