איך היחסים שלכם עם השכנים? אתם מחזיקים אצבעות שלא תיתקלו כשאתם עולים במדרגות או במעלית? או שאתם ממש חברים טובים וקופצים אחד לשני הביתה, מתי שבא לכם? לא שאנחנו רוצים לחטט חס וחלילה, אלא פשוט דואגים לבריאות שלכם.
"העובדה שיש לכם שכנים טובים ואתם מרגישים קשורים לאנשים בקהילה, עשויה לעזור להפחית את הסיכון להתקף לב ברמה של עד 70%". כך הצהירו חוקרים מאוניברסיטת מישיגן בארה"ב, בתום מחקר מקיף. כבר שוקלים לעבור דירה? חכו לפחות עד שתבינו את כל התמונה.
השכנים שלכם יעזרו בעת צרה?
5,276 אמריקאים בגילאי 50 ועד 105 (וגיל ממוצע 70), ללא בעיות לב בתחילת המחקר, התבקשו לדרג באמצעות שאלון את רמת הלכידות החברתית בשכונה שלהם. לאחר מכן החוקרים עקבו אחריהם במשך 4 שנים כדי לראות כמה מתוכם סבלו מהתקף לב. התשובה: 148.
בתחילת המחקר כאמור התבקשו המשתתפים לתת ניקוד מסולם של 1 עד 7 לכל אחת מהנקודות הבאות: עד כמה הם הרגישו חלק מהקהילה; האם הם הרגישו שיש הרבה שכנים שיעזרו להם בעת צרה; האם הם סמכו על רוב האנשים בסביבה ועד כמה ידידותיים היו השכנים.
החוקרים לקחו בחשבון משתנים שעלולים להשפיע על התוצאות - כולל גיל, גזע, מין והכנסה, מצב נפשי, סגנון חיים, משקל ובעיות רפואיות כמו סוכרת ולחץ דם גבוה, והגיעו למסקנה שלאנשים יש סיכון מופחת להתקף לב אם הם ענו באופן חיובי על השאלות.
כמה מופחת בדיוק? הם הגיעו למודל לפיו על הסולם של 1 עד 7, כל נקודה הפחיתה ב־17% את הסיכון של אותו אדם להתקף לב. או במילים אחרות: מי שנתן ניקוד של 1 יש לו את הסיכוי הגבוה ביותר (100%) להתקף לב, ואילו מי שנתן ניקוד של 7 - סיכוי של 32 אחוז בלבד (הבדל של 68%).
יותר סיפוק מהחיים
יש מספר מודלים ברפואה שמנסים לחזות את היכולת של אדם לצאת ממשבר. אחד מהם נקרא SCREEM, ולפיו אדם עם גורמי תמיכה רבים - משפחה תומכת, חברים, קהילה מגובשת, משאבי דת, כלכלה ורפואה - ייצא ממשבר בקלות רבה יותר לעומת אדם ללא גורמי תמיכה.
המחקר הנוכחי בדק עד כמה סביבה תומכת עשויה למנוע מאדם מלהיכנס למשבר. "שכנים טובים יבדקו מה קורה אחד עם השני, ואז לאנשים מבוגרים תהיה סיבה טובה יותר לצאת בבוקר, להתלבש - אפילו דברים קטנים כאלה מגבירים את התפקוד הפיזי ותורמים לבריאות טובה יותר", הסבירו החוקרים.
"סיוע בדברים קטנים - כמו הסעות, איסוף דואר ומצרכים - יעזור להפחתת דאגה ומתח", הם הוסיפו, "שכונות מלוכדות עשויות לייצר גם יותר רגשות חיוביים וסיפוק מהחיים, דברים שגם מובילים לבריאות משופרת".
החוקרים הודו שהיו למחקר מגבלות, כמו חוסר מידע לגבי מספר גורמי סיכון פוטנציאליים, ביניהם היסטוריה משפחתית של מחלות לב או שבץ והשפעות גנטיות. "זה מחקר תצפיתי, לכן אי אפשר להסיק מסקנות חד משמעיות על סיבה ותוצאה", הם אמרו - וקראו לבצע מחקרים נוספים בנושא.
המחקר פורסם בכתב העת לאפידמיולוגיה ובריאות הקהילה בארה"ב.
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות