ניתוחים להסרת משקפיים בלייזר נעשים בישראל ובעולם כבר עשרות שנים. עשרות אלפי מטופלים ברחבי העולם עוברים את הניתוחים האלה בכל שנה כדי להפסיק את התלות במשקפיים ובעדשות מגע. המטרה היא לשפר את המראה ולהגביר את הנוחות – במיוחד בעת שעוסקים בפעילות גופנית.
הרוב המוחלט של ניתוחי הלייזר בעיניים נעשה באמצעות אידוי חלק מרקמת הקרנית בעזרת קרן הלייזר. שני סוגי הניתוחים הנפוצים ביותר הם ניתוח PRK וניתוח LASIK. קיימות וריאציות שונות לניתוחים האלה, ולכל אחת מהווריאציות האלה יש שם נפרד.
במושלם משלמים פחות לקוחות כללית מושלם פלטינום, בני 18 ומעלה, זכאים לניתוח לייזר בהשתתפות עצמית נמוכה במכונים שבהסכם. למידע נוסף
|
החל מאיזה גיל ניתן לעבור ניתוח להסרת משקפיים בלייזר?
הקריטריונים לטיפול משתנים בין המכונים להסרת משקפיים, אך מקובל לעשות ניתוחים להסרת משקפיים מגיל 18 שנים בלבד, ולאחר שלא חל שינוי במספר המשקפיים במשך יותר מחצי שנה.
מהו טווח המספרים שניתן לתקן באמצעות הניתוח?
טווח המספרים שניתן לתקן באמצעות טיפול לייזר לקרנית נע בין מינוס 10 דיופטר לפלוס 5 דיופטר. כמו כן ניתן לתקן באמצעות הניתוח צילינדר של עד 4 דיופטר.
אילו הכנות יש לעשות לקראת ניתוח לייזר בעיניים?
כמה שבועות או כמה ימים לפני הניתוח (אך אפשר גם ביום הניתוח עצמו) יש לעשות בדיקת התאמה לקראת הניתוח. זו כוללת ריאיון קצר למטופל שבו מוערכים הצרכים האופטיים שלו, ונסקרות שגרת חייו וההיסטוריה הרפואית שלו - ובמיוחד ההיסטוריה הרפואית של עיניו - כדי לברר אם קיימות מחלות עיניים או מחלות אחרות שמונעות ממנו את האפשרות לעשות את הניתוח.
בדיקות ההתאמה כוללות גם בדיקת אופטומטריסט, בדיקת עיניים מלאה שאותה עושה רופא עיניים ומיפוי קרנית. במקרים מסוימים עלולים צורתה של הקרנית או עוביה למנוע את האפשרות לעשות את שני הניתוחים שתוארו קודם לכן או שהם מאפשרים לעשות רק ניתוח PRK.
לעיתים, כאשר קיים מספר גדול מדי ביחס לעובי הקרנית, לא תתאפשר הסרה מלאה של כל המספר במשקפיים באמצעות ניתוח הלייזר.
ניתוח PRK (קיצור של Photorefractive Keratectomy)
למי מתאים הניתוח?
ניתוח PRK להסרת משקפיים בלייזר מתאים למטופלים שסובלים מקוצר ראייה (מספרי מינוס במשקפיים), שהם רוב אוכלוסיית המנותחים.
איך הוא נעשה?
בניתוח הזה מאדים באמצעות לייזר את חלקה החיצוני ביותר של רקמת הקרנית. הניתוח יוצר למעשה פצע מבוקר על פני הקרנית, והוא מתרפא לרוב בתוך כמה ימים. הניתוח נמשך בדרך כלל 1 עד 2 דקות (לכל עין).
מה מצפה לי לאחר הניתוח?
בתום הניתוח מקובל לשים למשך שבוע עדשת מגע טיפולית שמגינה על פני השטח של העין ומחישה את ההחלמה.
בימים הראשונים לאחר הניתוח עלולים לסבול מתופעות לוואי שונות כמו כאבים, ראייה מטושטשת, גירוי בעיניים, דמעת ורגישות לאור (במיוחד בשלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח). לאחר מכן משתפרים התסמינים האלה באופן משמעותי, והראייה הולכת ומתחדדת בשבועות שלאחר מכן.
ניתוח LASIK (קיצור של Laser Assisted in-situ Keratomileusis)
למי מתאים הניתוח?
הניתוח הזה להסרת משקפיים בלייזר מתאים למטופלים שסובלים מקוצר ראייה (מספרי מינוס במשקפיים), שהם רוב אוכלוסיית המנותחים, אך גם למטופלים בעלי מספרי פלוס במשקפיים (שסובלים מרוחק ראייה) ולבעלי צילינדרים גבוהים.
איך הוא נעשה?
כדי למנוע את הפצע הכואב שנוצר בניתוח ה־PRK פותח ניתוח ה־LASIK. בניתוח הזה מקדימים לאידוי הקרנית חיתוך באמצעות לייזר מדויק ביותר מסוג Femtosecond (בעבר נעשה החיתוך הזה באמצעות להב סכין רוטטת - מיקרוקרטום).
החיתוך נעשה בקרנית לעומק של כעשירית המילימטר ומאפשר להפריד פרוסה דקה של הקרנית ולהרימה. בהמשך נעשה אידוי של רקמת הקרנית כפי שנעשה בניתוח PRK, אך בעומק הקרנית, ולאחר מכן מוחזרת הפרוסה שהורמה למקומה.
בניתוח הזה מוסרת יותר רקמת קרנית בהשוואה לניתוח PRK, ולכן מטופלים בעלי קרנית דקה מדי או שיש להם מספרים מאוד גבוהים אינם יכולים לעבור אותו.
מה מצפה לי לאחר הניתוח?
הכאבים בעקבות הניתוח הזה פחותים משמעותית בהשוואה לכאבים שמהם סובלים בעקבות ניתוח PRK. יתר על כן, חדות הראייה מתחדדת כבר בימים הראשונים לאחר הניתוח.
כיצד יודע המנתח כמה רקמת קרנית עליו להסיר?
ככלל, ככל שהמספר או הצילינדר גבוהים יותר, כך יש להסיר שכבה עבה יותר מהקרנית. זוהי הסיבה מדוע הניתוח הזה אינו מתאים למי שיש להם מספרים גבוהים מאוד.
מכונות הלייזר שבאמצעותן עושים את הניתוח הן כיום משוכללות מאוד: מזינים אליהן את נתוני הראייה של המנותח, והן מחשבות את העובי של שכבת הקרנית שיש להסיר ולאחר מכן גם מסירות אותה בדיוק רב.
מהם הסיכונים האפשריים ותופעות הלוואי של ניתוח להסרת משקפיים בלייזר?
ככלל, הן ניתוח LASIK והן ניתוח PRK נחשבים לבטוחים וליעילים להסרת משקפיים אם הם נעשים בהתאם להוראות הבטיחות המקובלות.
תופעות לוואי נפוצות של הניתוח - שחולפות בדרך כלל בתוך כמה חודשים לאחר הניתוח - כוללות ראיית הילות סביב אורות (בעיקר בלילה) ותחושה של עין יבשה.
תופעות לוואי חמורות ומסכנות ראייה הן נדירות ביותר וכוללות התפתחות של עכירות, של עיוות או של זיהום בקרנית. אלה עלולים להידרדר עד כדי הזדקקות להשתלת קרנית.
האם תוצאות הניתוח מחזיקות מעמד לכל החיים?
בעבור רוב המנותחים התשובה לשאלה הזאת היא חיובית. עם זאת, 5% עד 10% מהמנותחים יזדקקו בשלב מסוים לניתוח נוסף כדי לשמור על חדות הראייה. לרוב מי שנזקקים לניתוח הנוסף הם מי שסבלו ממספרים גבוהים או מצילינדר גבוה.
אני רואה מצוין לרחוק אך זקוק למשקפי קריאה. הניתוח יעזור לי?
בין גיל 40 לגיל 50 מופיע אצל כל האנשים, בהדרגה, קושי לראות מקרוב. המצב הזה מכונה זוקן ראייה (פרסביופיה). ניתוחים בלייזר להסרת משקפיים אינם פותרים את הבעיה הזאת.
למנותחים בני 40 ויותר מקובל להשאיר מעט מספר מינוס באחת העיניים (מצב שנקרא מונוויז'ן - Monovision) ובכך לדחות ולהקטין את הצורך במשקפי קריאה.
ניתוח להסרת משקפיים בלייזר אינו מתאים לכולם. יש עוד אפשרויות?
למטופלים בעלי מספרים גבוהים מדי או קרניות דקות מדי ניתן במקרים מסוימים להציע ניתוחים תוך־עיניים להסרת משקפיים כמו השתלת עדשה תוך־עינית (Phakic Intraocular Lens) או החלפת העדשה הקיימת בעדשה מלאכותית באותו האופן שבו נעשה ניתוח להסרת ירוד (קטרקט). הניתוח הזה נקרא Clear Lens Extraction.
פרופ' יואב נחום הוא סגן מנהלת מערך העיניים ומנהל שירות פני שטח העין בבית החולים בילינסון שבמרכז הרפואי רבין מקבוצת כללית