חיפוש

dsdsdsd
המדריך לחולם

המדריך לחולם המתחיל: כל מה שרצית לדעת (חלק ב')

האם החלומות "מדברים" אלינו, או איתנו? האם חלומות צופים את העתיד? האם חלומות עוזרים "לעשות סדר" בעבר? האם לדברים/חיות/אנשים שמופיעים בחלום תמיד אותה משמעות? דבר מוזר מאוד קרה לי בחלום, זה רק לי קורה?... המדריך המלא, חלק ב'

ליאור בירן

האם החלומות "מדברים" אלינו, או איתנו?

במובן זה שהחלום הוא אמצעי־תקשורת בין החלק הלא־מודע בנפש שלנו לבין התודעה שלנו – אז כן, אפשר לחשוב על חלומות כאמצעי להעברת מסרים. ואם כך מציבים את השאלה, אז החלומות בהחלט "מדברים איתנו".

כאשר אנחנו מבינים את החשיבות של החלום, אנחנו לרוב מתחילים להשתתף בדיאלוג עם החלום – וכך אנחנו גם "מדברים עם החלום בחזרה".

כאשר איננו נותנים מקום לחלימה בחיי הנפש שלנו, הסיכויים רבים יותר שנשכח את החלום במהירות, שנרגיש שאנחנו לא חולמים, או, לחילופין, שנתפוס את החלום כדבר מטריד, או סתמי - אך לא כבעל משמעות מיוחדת.

ההבנה שלחלום יש מימד תקשורתי מסייעת לנו הן בניסיון להבין אותו והן במתן החשיבות המגיעה לו בחיים שלנו (וכמובן, גם בזה לא צריך להגזים).

הבעיה היא שהחלום מדבר איתנו בשפה מעט ביזארית, לצערנו, והמסרים שהוא מוסר לנו הם מבולבלים במקרה הטוב. למשל: החלום לא מאורגן על ציר הזמן, דימויים רבים מתערבבים בו ביחד וקשה לנו לעשות סדר בכל זה.

כלומר אפשר לומר שהחלום מדבר איתנו, אבל התחושה היא פעמים רבות שהשפה שבה הוא משתמש לא ממש מוכרת לנו.

בטיפול פסיכולוגי, או באמצעות הבנה וידע של הסמלים בחלום ושל הדרך של עבודת החלום, אנחנו יכולים להפוך בקיאים יותר בשפת החלומות, להבין אותם יותר ו"לדבר איתם" בצורה יעילה יותר.

אם אכן אנו מצליחים "לדבר" עם החלום, או להבין את המשמעות שלו יותר, אזי, לפי תיאוריות מסוימות הרווחות בפסיכולוגיה, נגיע כך לרגיעה מסוימת של מתחים. לפי תיאוריות אחרות, "הדיבור" עם החלום יסייע לנו בשילוב של חלקים שונים בנפש שלנו ובפתרון של סתירות וניגודים שאנחנו חווים ביומיום שלנו.

בכל מקרה, נראה שניתן לומר כי "דיבור" עם החלום מסייע לנו להבין יותר טוב את עצמנו, את הכוחות המפעילים אותנו ואת הדברים שמטרידים אותנו אך פחות־נגישים לנו בזמן שאנו ערים. כלומר: החלום מאפשר גישה אל תכנים רגשיים שלנו שפחות מוכרים לנו, וכאן טמון חלק גדול מחשיבותו.​​​

האם חלומות צופים את העתיד?

באופן כללי, חלומות לא צופים את העתיד, כך שאם את, או אתה, חולמים שאתם מתעשרים, אין טעם להפסיק לעבוד למחרת בבוקר; באותה מידה, אם את, או אתה, חולמים שמתתם, אין לכם שום סיבה ללכת ולכתוב צוואה. בשני המקרים, "ההתעשרות" או "המוות" מסמלים משהו – תהליך, רגש, תהליך או רגש "המתחפשים" לדימוי וכיוצא באלה.

הרבה פעמים אנחנו מתעוררים מחלום ומאמינים שיש בו משהו ניבויי, אך לצערנו אנחנו לא יודעים לנבא את העתיד ולכן גם החלומות שלנו לא יכולים לעשות זאת.

יש אמונות מיסטיות רבות המדברות על החלום כמסר מישויות אחרות, מעולמות אחרים ומשאר חוצנים - ולכן כבעל יכולת לנבא את העתיד. אמונות אלה הן חסרות ביסוס של ממש. חדי־המחשבה שביניכם יטענו, אולי, שגם את הפסיכואנליזה ואת כל הרעיון של הלא־מודע ו"פירוש החלומות הקלאסי" לא ניתן להוכיח באופן מדעי, וכי גם אלה הם סוג של אמונה. ובכן, רבותי, זו האמונה שלנו.

כעת את, או אתה, אולי שואלים את עצמכם בבלבול כלשהו: "אבל מה אם מישהו שמת הופיע אצלי בחלום והעביר לי מסר ברור?" הייתכן?

ובכן, את, ואתה, לא לבד. לא מעט אנשים מדווחים על קרובים, או חברים, שמתו במציאות והופיעו בחלום "עם מסר". אלה חלומות שיש לחולמים אותם, לעתים קרובות, תחושה שהם מעבירים לנו הודעה חשובה כלשהי לגבי העתיד. פסיכולוג או פסיכולוגית יתייחסו לחלום כזה לא כ"מסר מן המתים" אלא כ"דיבור עם חלקים בנפש שלנו", המיוצגים על־ידי אותו אדם המופיע בחלום.

אז החלום הוא פעילות נפשית פנימית ולכן אין אחיזה של ממש בניסיונות לנבא את העתיד באמצעותו? בגדול התשובה היא "כן", אבל עם כמה הסתייגויות.

ראשית, לעיתים לחלום יש תחושה ניבויית שאנחנו כבני אדם "הולכים" איתה ביומיום ומתנהגים על־פיה. כך, באופן מסוים, האמונה בכך שהחלום "צופה את העתיד" עשויה (או עלולה) להתברר כ"אמונה שמגשימה את עצמה". אם החלום מעודד אותנו לפעולה מסוימת, כך עלולה לצוץ תחושה, בדיעבד, שהחלום ניבא משהו שהתרחש.

למעשה, ניתן לומר על מקרה כזה שהחלום עודד אותנו להתנהגות מסוימת, שיצרה את מה שכביכול "נאמר" לנו על ידי החלום. ובמובן זה קו מחשבה כזה מסייע לעתים במצבים שבהם אנחנו אמביוולנטיים (כלומר, כשקיימים בנו בו־בזמן רגשות מנוגדים וסותרים, או שאיפות, גישות ונטיות שהן סותרות ומנוגדות). מסובך? החיים לא פשוטים לפעמים...

בנוסף, כפי שנאמר כבר קודם, החלום מעביר לנו מסרים מהלא־מודע שלנו. הבנה שלהם ועיבוד שלהם יכולים לתרום גם הם לדרך קבלת ההחלטות שלנו - ובכך להשפיע, באופן עקיף יותר או פחות, גם על העתיד שלנו.​

האם חלומות עוזרים "לעשות סדר" בעבר?

מי שקראה, או קרא, עד כאן, מן הסתם כבר יודעים לענות על השאלה הזו לבד.

כן. בהחלט כן.

נראה שחלומות בהחלט עוזרים "לעשות סדר" בעבר. אם אנחנו רואים בחלום דרך של הנפש למזג ולהשלים חלקים שונים, ואפילו סותרים, בה; אם אנו רואים בחלום דרך של הנפש "להציף" למודעות תכנים ורגשות מודחקים ולא־מודעים - החלום הוא בהחלט כלי שעוזר לעשות סדר.

הדבר המשמח הוא שלא צריך לחכות עד פסח כדי להוריד דברים מהבוידעם של הנפש, אנחנו עושים את זה כל לילה. חוץ מזה, גם מי שאלרגים לאבק יכולים להשתתף בפעילות האנושית החביבה הזו.​

חביבה? כנראה שלא רק, העלאת תכנים מהלא־מודע, שמושפעים מן הסתם ממאורעות העבר, כרוכה לעתים קרובות גם בסוג מסוים של כאב או סבל.

אפשר לראות אותו ולחוש אותו בחלומות רבים הנתפסים כמאיימים וכלא־נעימים. ההתייחסות לתכנים האלה, ודאי בתוך טיפול פסיכולוגי, מסייעת לנו לשלב חוויות שונות שמקורן בנפש שלנו, להכיר חלקים אחרים בנפש שלנו, שחלקם פחות מוכרים לנו ולנסות להשלים איתם (או אף לנסות לשנותם).​

 האם לדברים/חיות/אנשים שמופיעים בחלום תמיד אותה משמעות?

לא.​

או שאולי כן?...

יש כמה דעות וגישות בעניין הזה.

בעוד מיסטיקנים יטענו שלסמלים בחלום יש משמעות די קבועה ("שור" מסמל הצלחה בעתיד, "שיעול" יביא לאושר ושגשוג ו"תפוחים אדומים בשלים" מבשרים רק טוב), בפירוש חלומות בטיפול הפסיכולוגי אין ממש מקום לאמונות הללו.

מטפלים מהזרמים המרכזיים בפסיכולוגיה הדינמית, יחפשו בחלום את המשמעויות האישיות של כל סמל, דרך תהליך האסוציאציות שתואר בחלק א' של המדריך לחולם המתחיל. בשל כך, יש חשיבות גדולה לפירוש חלומות בתוך טיפול אישי.

המטפל או המטפלת שאיתם עושים זאת, נעזרים בתהליך בהיכרות האישית שלהם איתך, החולמת או החולם הספציפי, ולכן אין משמעויות קבועות לסמלים בחלום (וכך, למרבה הצער, נראה ששיעול בחלום לא יוביל דווקא לאושר).

אבל, יש גם לכך סייג. לפי הגישה היונגיאנית, שאביה הוא האנליטיקאי קרל גוסטב יונג, קיימים סמלים מסוימים שחוזרים בחלומות שונים של כולנו, כלומר של כל בני האדם, ולהם דווקא יש משמעות אוניברסלית (לחץ/י כאן כדי לקרוא על קרל גוסטב יונג בוויקיפדיה בעברית; לחץ/י כאן כדי לקרוא על קרל גוסטב יונג בוויקיפדיה באנגלית).​

לפי יונג, בנוסף לעולם הסמלים והדימויים האישיים, הלא־מודע מורכב גם מ"ארכיטיפים", שהם מעין דימויים אוניברסליים. הארכיטיפים האוניברסליים האלה מבוטאים בחלומות מסוימים, או אפילו בחלומות רבים, ומסייעים לאדם החולם אותם "להשלים" עם חלקים שונים ומנוגדים בנפשו.

כך למשל, אשה החולמת בלילה על מפגש עם גברים אלימים, או גברים הרודפים אחריה, מבטאת בחלום הזה את המפגש שלה עם ה"אנימוס", שהוא הארכיטיפ המסמל את החלקים הגבריים באישיות, שאותה האשה כנראה לא חיה איתם בשלום.

במובן זה, מטפל המפרש חלומות לפי יונג גם יחשוב למשל על ירידה למרתף בחלום כירידה אל הלא־מודע ובכלל יעשה שימוש במיתוסים שונים וקונוטציות תרבותיות בבואו לחשוב על חלומות פרטיים לחלוטין.

​אני עף, אני לא יכולה לזוז, החתול שלי פתאום מדבר עברית, אני גבר ואני בחודש השישי!

רוב האנשים חולמים על התרחשויות "מוזרות". כי ככה בנויים החלומות. עוד כמה דוגמאות על חלומות וחלימה

על אף שהנושאים שבהם עוסקים החלומות הם מגוונים מאוד, כבר פרויד, בעבודותיו הראשונות על החלום (ובעקבותיו חוקרים נוספים) זיהו מספר סוגי־התרחשויות החוזרים ומופיעים בחלומותיהם של אנשים רבים.

חוקר השינה האמריקני ג'ון אלן הובסון (על אף שהוא אינו נמנה עם המאמינים בתכני־העומק הנפשיים הכלולים בחלומות, גישה הניצבת מאחורי מדריך זה), גיבש מצבים אלה למעין "רשימת מכולת". על אף השוני של הובסון בגישה לחלום ומשמעותו, בהחלט שווה להכיר את הרשימה, שכן היא תקפה גם לגבי אלה המאמינים כי החלומות הם "דרך המלך אל הלא־מודע", כדברי פרויד.​

1. הרגשות הנחווים בחלומות הם מלאי־עוצמה

אחד המאפיינים השכיחים ביותר בחלומות הוא עוצמת הרגשות הנחווית. ובעוד עוצמת החלומות יכולה להיות גם חיובית (אושר עצום, תחושת אהבה ענקית) הרגשות יכולים להיות גם מכאיבים מאוד, והכאב או התחושה הנחווים חריפים ביותר או מעיקים מאוד – למשל, תחושת הבושה הנוראית כאשר את או אתה חולמים שאתם ערומים במקום ציבורי, בעוד כולם מסביבכם לבושים. כך גם הפחד והחרדה בחלומות אחרים, שבם "רודפים אחריך". עוצמת החוויה בחלום יכולה להיות כה גדולה, עד שאנו עשויים להתעורר מהשינה בגללה. הובסון מזהה את החרדה, הפחד וההפתעה כרגשות השכיחים ביותר המופיעים בחלום.​

2. החלומות לעתים קרובות מבולגנים ולא־הגיוניים

על אף שיש גם חלומות הגיוניים, עקביים ופשוטים, שעלילתם ברורה והם כביכול מתרחשים ביקום המוכר לנו מחיי היומיום – חלומות רבים שלנו כוללים "הפסקות בעלילה", חוסר־המשכיות, כפל־משמעויות וחוסר־עקביות. כלומר: זה לא שיש לך חלום מוזר, או שאת או אתה לא זוכרים טוב, יכול להיות שאתם זוכרים טוב מאוד, ופשוט ככה החלום…

לפי הובסון, אחד המאפיינים הראשיים של חלומות הוא התכנים הלא־הגיוניים וחוסר הסדר שלהם, והעובדה שכל חוקי הפיזיקה והזמן שאנו מכירים מהמציאות אינם נשמרים. בין התכונות שיכולות להופיע: היכולת לעוף, היכולת ל"נסוע בזמן", חיות מדברות, טרנספורמציות (שינוי צורה, דמות או תכונות) של בני אדם וחפצים - ושינויים פתאומיים במקום שבו מתרחש החלום.​

3. בחלומות, אנו מקבלים את המוזר ללא פקפוק

ברוב המקרים, לא משנה כמה מוזרה הסיטואציה שבה תמצאי, או תמצא, את עצמך בחלום, וכמה שלא יהיו מוזרים הדברים שיקרו בו – הכל ייראה, לרוב, הגיוני בתכלית. לפחות במהלך החלימה.

בחלום, אומר הובסון, דברים מוזרים ובלתי־מתקבלים על הדעת בתכלית נראים קבילים לחלוטין. רק לאחר שאנו מתעוררים, נשים לב לכך, שבדרך כלל אנחנו לא עפים מעל רחוב דיזנגוף בדרך הביתה, אלא נוסעים בקו 61; ולא, גברים אינם יכולים ללדת תינוקות, על אף ההריון הארוך והמכאיב שאולי עברו בחלום ליל אמש.​

4. החלומות מלווים, לעתים, בתחושות מוזרות

התחושה שאנו נופלים מבלי היכולת לעצור, התחושה שאיננו יכולים לברוח (או לזוז) למרות שאנו רוצים (או למרות שמישהו רודף אחרינו, או שאסון גדול עומד לקרות במקום שבו אנו נטועים על עומדנו), התחושה שאיננו יכולים לשלוט על תנועות גופנו כפי שאנו רוצים – כל אלה הן כמה מהתחושות האופייניות מאוד לחלומות.​

5. חלומות הם משהו שקשה לזכור

למרות שבחלום, לרוב, אנו חשים התעצמות של הזיכרון, היכולת שלנו לזכור את החלום הולכת ופוחתת מייד כאשר אנו מתעוררים. חוקרי חלומות שונים משערים, שכ-95% מכל החלומות נשכחים בשלמותם, או ברובם, מייד עם ההתעוררות. לחץ/י כאן לטיפים טובים כיצד לזכור חלומות.

ליאור בירן

ליאור בירן הוא פסיכולוג, בוגר המגמה לפסיכולוגיה קלינית באוניברסיטת תל־אביב, מתמחה בפסיכולוגיה קלינית במרכז לבריאות הנפש "שלוותה", מקבוצת כללית, עובד כפסיכולוג ביחידה להדרכת הורים במרכז "שניידר" לבריאות ילדים בפתח־תקווה, אף הוא מקבוצת כללית 

* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות

הצטרפות לכללית

הצטרפות לכללית

יש לנו ים של דברים לספר לך על כללית...

רוצה לשמוע טיפה?

צריך רק למלא את הטופס - אנחנו נעשה את השאר

הצטרפות לכללית - אתר חדש

מלאו את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

שדות חובה

שימו לב שאתם מספקים בטופס זה מידע אישי ורגיש