הורים רבים נמנעו בשנים האחרונות מלחסן את ילדיהם בשל החשש שהחיסון עלול לגרום לאוטיזם. לחששות הללו לא היה בסיס מדעי והן נסמכו בעיקר על מחקר מפוקפק על אוטיזם וחיסונים, שפורסם ב־1998 בכתב העת המדעי The Lancet.
עכשיו גם כתב העת היוקרתי מתנער מהפרסום על הקשר בין אוטיזם וחיסונים, ובהודעה מיוחדת שפרסם נאמר כי נמחק פרסום משנת 1998, לפיו יתכן שקיים קשר בין אוטיזם לבין החיסון המשולש הניתן בגיל הילדות כנגד חצבת חזרת ואדמת.
אנשי המערכת של The Lancet מציינים כי ב־186 שנות קיומו של הירחון המדעי נמשכו חזרה לא יותר מ־15 מאמרים. הודעתם הדרמטית הנוכחית נתקבלה בעקבות ממצאים שפורסמו שבוע אחד קודם לכן על־ידי המועצה הרפואית הלאומית בבריטניה General Medical Council - GMC, לפיהם החוקרים אשר עמדו בראש אותו מחקר פעלו בצורה לא הגונה ולא אחראית בעבודתם.
איך ההיסטריה נגד חיסונים צברה תאוצה?
בשנת 1998 נתקפו הורים בעולם כולו בבהלה: מאמר שפרסם הרופא הבריטי ד"ר אנדרו ווייקפילד מצא קשר "בין MMR (החיסון המשולש) לאוטיזם". מאז עברו 12 שנים, מספר לא מבוטל של מחקרים על אוטיזם וחיסונים שסתרו את ווייקפילד ותחקיר עיתונאי רציני אחד שבדקו את ממצאי אותו מחקר. כל אלה הביאו לבסוף להפרכתו המוחלטת של המחקר שמצא קשר בין חיסונים ואוטיזם.
מאז פרסם ד"ר ווייקפילד את מאמרו על חיסון משולש ואוטיזם, סירבו הורים בכל העולם ובעיקר בבריטניה לחסן את ילדיהם. הסירוב הזה הביא לעלייה דרמטית במקרי ההדבקה במחלת החצבת.
האם החיסון נגד חצבת חיוני?
החיסון מאוד חיוני. היתרון המרכזי שבחיסון הוא במניעת מחלת החצבת, שיכולה לגרום לסיבוכים רציניים כמו דלקת מוח קשה ואפילו מוות. בישראל ניתן החיסון מדי שנה ל־120 אלף ילדים, בגיל שנה ושוב בכיתה א'.
איך הגיבה הקהילה המדעית לפרסום הראשון של וויקפילד?
כל המחקרים שפורסמו לאחר מאמרו של וייקפילד הראו כי אין קשר בין החיסון לבין אוטיזם. מחקרים אחרים הראו כי שכיחות האוטיזם אצל ילדים שלא חוסנו אף גבוהה יותר מאצל אלה שחוסנו. זאת ועוד: במרבית המקרים ניתן לאתר סימנים ראשוניים לאוטיזם עוד לפני גיל שנה, אז ניתן החיסון הראשון.
גם במאמר שפורסם ב־The Lancet לפני כארבע שנים הסבירו החוקרים שווייקפילד כלל בעבודתו רק 12 ילדים ואין זה משמעותי מבחינה מדעית שקיים קשר ישיר בין החיסון המשולש לבין אוטיזם.
מה היתה תשובתו של ווייקפילד לביקורת נגדו?
במסיבת עיתונאים שארגן ווייקפילד בעקבות פרסום מאמרו בשנת1998, הוא קרא לפיצול החיסונים לשלוש מנות נפרדות. קריאתו זו, כפי שהתברר בהמשך, לא היתה נקיה מניגוד עניינים, משום שהיה שותף בפיתוח חיסון חדשני לחצבת. זאת ועוד, בשנים שלאחר פרסום המחקר, נתגלה כי ווייקפילד קיבל תשלום מעורכי דין שייצגו הורים לילדים אוטיסטים כדי למצוא קשר בין אוטיזם לבין חיסוני הילדים.
מה מידת הנזק שד"ר ווייקפילד גרם?
הקשר האפשרי בין החיסון לבין אוטיזם זכה לפרסום עצום ולאחיזה ממשית בדעת הקהל, עם ירידה משמעותית בשיעור ההתחסנות וכתוצאה מכך - עלייה מחודשת בתחלואה.
אתרי האינטרנט של מתנגדי החיסונים, ופורומים מסוימים ברשת, מביאים את תוצאות מחקריו השקריים של וויקפילד - בדבר הקשר בין חיסון משולש ואוטיזם ואוטיזם והמסקנה המוטעית שלהם. הורים המחפשים מידע ברשת מגיעים גם לאתרים אלו, ועל סמך המידע המוטעה המופיע בהם, נמנעים מלחסן את ילדיהם.
בתגובה לממצאים הקשים, המועצה הרפואית הלאומית בבריטניה העמידה אותו לשימוע על ארבעה אישומים חמורים: פרסום מחקר מוטה שמומן מראש, חוסר בראיות מדעיות לטיעוניו, קבלת כספים שלא באופן נאות והעמדת ילדים שלא חוסנו בעקבות מחקרו בפני סכנה רפואית וטיפולים שלא לצורך. השנה יצאה המועצה עם הקביעה כי ווייקפילד נכשל בתפקידו כחוקר, פעל בניגוד לאינטרסים של מטופליו ונהג בצורה "לא הגונה ובלתי אחראית" במחקרו.
ד"ר אריה גולדשמיד הוא לשעבר מנהל מחלקת פרמוקולגיה בקבוצת כללית