מה זה?
דלקת מוח מקרציות (Tick-Borne Encephalitis ובקיצור: TBE) היא מחלה שנגרמת מנגיף שנקרא Tick-Borne Encephalitis Virus (ובקיצור: TBEV). המחלה תוקפת את מערכת העצבים המרכזית ומועברת בעקיצת קרציות.
המחלה נפוצה במיוחד באזורים מיוערים וכפריים שגובהם עד 1,400 מטר בכמה אזורים בעולם ובהם גרמניה (ובמיוחד באזור היער השחור) וכן במרכז אירופה, בסקנדינביה, במדינות הבלטיות, במדינות ברית־המועצות לשעבר וכן בכמה מדינות במזרח הרחוק.
ניתן לצפות במפת התפוצה של המחלה באתר של המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC).
איך נדבקים?
בעקיצה של קרציה, ומספיקה אפילו עקיצה אחת. ההדבקה מתרחשת בעיקר בעונה שבה הקרציות פעילות, מאפריל ועד נובמבר בכל שנה.
לעיתים נדירות ניתן להידבק במחלה גם בעקבות צריכת מוצרים מחלב לא מפוסטר (בעיקר חלב
עיזים).
מי נמצא בסיכון?
כל מי ששוהים באזורים מיוערים וכפריים באירופה במהלך עונת ההדבקה שנמשכת, כאמור, בין אפריל לנובמבר: תרמילאים, נופשי קמפינג, רוכבי אופניים, ציידים, דייגים מלקטי פטריות וכדומה.
מה מרגישים?
כ־80% מהנדבקים בנגיף חולים באופן תת־קליני, כלומר הם אסימפטומטיים.
בקרב החולים הסימפטומטיים שנדבקים במרכז אירופה ובמזרחה עלולה המחלה להופיע בשני גלים: הגל הראשון מופיע לאחר תקופת דגירה שנמשכת בממוצע בין שבוע לשבועיים (אך היא יכולה להימשך עד חודש). התסמינים דומים לתסמיני השפעת: חום גבוה, כאבי ראש, הרגשה כללית רעה, בחילות והקאות.
אחרי הגל הראשון מחלימים מהמחלה שני שלישים מהחולים הסימפטומטיים. אצל שליש מהחולים ישנה רק הפוגה קצרה שנמשכת כשבוע שבה מרגישים טוב. לאחר ההפוגה בת השבוע פורץ אצלם הגל השני.
הגל השני מתאפיין בפגיעה עצבית: מופיעים תסמינים של דלקת קרום המוח או של דלקת המוח (כאבי ראש קשים, הקאות, בלבול, שינויים במצב ההכרה) ואף סימני פגיעה בעצבי חוט השדרה (שיתוקים, שינויים בתחושה) או שילוב של כל אלה.
אצל חלק מהחולים נותר נזק נוירולוגי קבוע או מתמשך ובין 1% ל־2% מהחולים מתים מהמחלה.
דלקת מוח מקרציות שמקורה ברוסיה ובמזרח הרחוק מתאפיינת בגל אחד בלבד, חמור יותר, שכולל נוסף על חום גבוה, כאבי ראש, תחושה כללית רעה והקאות גם פגיעה עצבית קשה מהסוג שתואר למעלה. שיעור התמותה מהסוג הזה של דלקת המוח הוא גבוהה מאוד: כ־20% מהחולים.
ככלל, המחלה קשה יותר בקרב בני 50 שנים ויותר.
איך מטפלים?
כמו להרבה מחלות נגיפיות, גם לדלקת מוח מקרציות אין טיפול ספציפי. לחולים במחלה נותנים טיפול תומך בלבד.
איך נמנעים מדלקת מוח שנגרמת מקרציות?
מי שמתכננים פעילות שטח במרכז אירופה בעונות האביב והקיץ צריכים להתמגן היטב ולעשות הכול כדי להימנע מעקיצת הקרציות.
כדאי להקפיד על לבוש ארוך: חולצות ארוכות, מכנסיים ארוכים, נעליים גבוהות (רצוי שהמכנסיים יוכנסו לתוך הנעליים). כמו כן יש להקפיד על מריחה יסודית של עור חשוף בחומרים דוחי יתושים (כמו DEET או Picaridin).
מי שישנים בשטח צריכים להקפיד על שינה בכילה ללא חורים שנסגרת היטב.
נוסף על כך מומלץ לרסס את הבגדים בחומרים דוחי חרקים שמכילים פרמתרין. כמו כן ניתן לשים בחדר טבליות או מכלים שמפיצים חומר דוחה חרקים.
יש חיסון?
יש.
מדובר בחיסון שמכיל נגיף מומת ושנמצא בשימוש נרחב באירופה. באוסטריה, למשל, הוא נמצא בשגרת החיסונים של כלל האוכלוסייה כבר משנות ה־80 של המאה הקודמת. בארץ ניתן החיסון רק במרפאות מטיילים.
בניגוד לסדרת החיסונים שניתנת לאוכלוסייה המקומית באירופה בפריסה על פני שנה שלמה, החיסון למטיילים ניתן בשלוש מנות בהליך מואץ לפני נסיעתם: שבועיים אחרי המנה הראשונה ניתנת המנה השנייה; והמנה השלישית ניתנת 5 עד 12 חודשים אחרי המנה השנייה.
התוקף של סדרת החיסונים הוא ל־3 שנים. יש לתת מנת חיסון נוספת 3 שנים לאחר קבלת הסדרה הראשונה. במקרה של חשיפה חוזרת בהמשך יש לתת מנת דחף אם חלפו 3 או 5 שנים (תלוי בגיל) מהמנה האחרונה.
אם חוסנתי, אני מוגן לחלוטין מפני דלקת מוח מקרציות?
יעילות החיסון לאחר קבלת שלוש מנות היא כ־95%.
מאיזה גיל ניתן להתחסן?
מגיל שנה.
מה בנוגע לנשים הרות ומיניקות?
אין מידע בנוגע לבטיחות החיסון בהיריון ובהנקה.
לא חוסנתי, אני בחו"ל, ואני מזהה אצלי תסמינים הדומים למה שתואר כאן. מתי לפנות לרופא?
מייד - הן כדי לאבחן אם מדובר בדלקת מוח מקרציות או במחלה אחרת והן כדי להעריך את הצורך בהשגחה רפואית ובטיפול תומך.
מידע נוסף וייעוץ טוב בנושא ניתן לקבל במרפאות המטיילים שבהסדר עם כללית.
דני אלון הוא מומחה לרפואה פנימית ולמחלות זיהומיות
ד"ר בת־שבע גוטסמן היא רופאה בכירה ביחידה למחלות זיהומיות בבית החולים מאיר מקבוצת כללית