הזזתם את הגוף שלכם היום? בדרך לתחנת האוטובוס? בטיול בקניון? בירידה או בעלייה למדרגות? בסידור או בניקיון הבית? נ-פ-ל-א! בלי שידעתם, בלי שתכננתם, אולי הארכתם את החיים שלכם.
לאלו מכם ששוחים בחומר, זה נשמע אולי מוזר. אחרי הכול, גם אנחנו כתבנו שארגוני בריאות ברחבי העולם ממליצים על 150 דקות לפחות בשבוע של פעילות גופנית בעצימות בינונית (למשל הליכה קצבית, רכיבה על אופניים, שחייה) בנוסף לתרגילים לחיזוק השרירים (פעמיים בשבוע לפחות) - כדי להשיג יתרונות בריאותיים משמעותיים.
הבשורה הגדולה במחקר חדש שפורסם בכתב העת הנחשב Lancet, עולה כי גם פעילות לא מאומצת תורמת מאוד לאריכות חיים – כל עוד מקפידים על 30 דקות ביום, חמישה ימים בשבוע. המטלות לניקוי הבית מבאסות עכשיו פחות, הא?
במחקר הענקי השתתפו 130,843 אנשים בני 70-35 מ־17 מדינות, שדיווחו בשאלונים על סוג הפעילות הגופנית שביצעו. במשך כ־7 שנים אספו החוקרים מידע על בעיות לב ועל מקרי המוות של המשתתפים כדי להגיע לממצאים הבאים.
בהשוואה לאנשים שלא עמדו בקריטריונים (30 דקות כפול 5 ימים), הסיכון למוות מכל סיבה היה נמוך ב־28% והסיכון למחלת לב היה נמוך ב־20% - אצל אלו שכן היו פעילים. חשוב שוב להדגיש: האחוזים האלו נשמרו בלי קשר לסוג הפעילות הגופנית שאנשים ביצעו. עבור אנשים שביצעו לפחות 750 דקות של פעילות גופנית בחודש, הסיכון למוות היה נמוך ב־36%.
במציאות החיים הנוכחית לרבים מאתנו קשה מאוד להגיע בשבוע ל־150 דקות של פעילות גופנית בעצימות בינונית - אבל פעילות כלשהי? זה יותר מאפשרי. לראייה, רק 3% מהאנשים במחקר הגיעו לשעתיים וחצי של פעילות גופנית בשבוע בזמנם הפנוי, בהשוואה ל־38% שעשו זאת שלא בזמנם הפנוי. מבין אלו, הפעילויות השכיחות ביותר נעשו בדרך לעבודה, בעבודה עצמה ובמסגרת עבודות הבית.
ונסיים בנתון המדהים הבא: החוקרים מצאו כי 30 דקות של פעילות גופנית 5 ימים בשבוע יכולה למנוע 1 מ־12 מקרי מוות ו־1 מתוך 20 מקרים של מחלות לב וכלי דם. לא משנה אם אתם זזים במכון הכושר, בהליכה לעבודה או במטלות הבית. תחשבו על זה.
ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה מנהלת מרפאת לב העיר בפתח־תקוה
* המידע המופיע במדריך הוא לידיעה כללית בלבד. יש לעיין בתנאי השימוש ומדיניות הפרטיות